Cupcakes maken


Cupcakes maken is een leuke bakactiviteit die heerlijke cakejes oplevert. Met het basisrecept maak je snel 12 cupcakejes die vervolgens door de kinderen versierd kunnen worden. Een leuke activiteit voor of verjaardagen en kinderfeestjes. Hoe ga jij je cupcake versieren?

Tekst gaat verder onder de afbeelding cupecakes maken
Met dit basisrecept maak je makkelijk heerlijke cupcakes die je zelf kan versieren met glazuur of toppings.

Cupcakes bakken

Om zelf basis cupcakes te bakken heb je eigenlijk niet zoveel ingrediënten nodig: boter, suiker, bakmeel, eieren en vanille. Het maken van het beslag duurt slechts 15 minuten en het bakken zelf ongeveer 20 minuten.

Als de cupcakes uit de oven komen moet je ze laten afkoelen voordat je ze kan gaan versieren. Elke cupcake heeft een luchtige, zachte cake met een boterachtige, zoete smaak. Succes met het bakken van jouw cupcakes!

Recept

Met dit basisrecept maak je heerlijke naturel vanille cupcakes. Je kan natuurlijk zelf experimenten met andere of extra ingrediënten. Ook is het leuk om de cupcakes te versieren met glazuur en of andere toppings (bijvoorbeeld: suikergoed/snoepjes).

 1. Verwarm de oven voor op 180 °C graden.
 2. Meng de boter en suiker in een kom.
 3. Roer de losgeklopte eieren en het vanille-extract erdoor.
 4. Zeef het zelfrijzend bakmeel erdoor en mix tot het net gemengd is. Zorg ervoor dat je niet te veel mengt.
 5. Schep het beslag in de cupcakevormpjes en vul ze tot de helft.
 6. Bak ze 20 minuten in de oven.
 7. Als de cupcakes gaar zijn, zijn ze gerezen en hebben ze een goudbruine kleur. Als je twijfelt, controleer dan of ze gaar zijn door er een satéprikker of cocktailprikker in te steken en te kijken of die er droog uitkomt.

Het beslag maken

Om het beslag te maken kan je alle ingrediënten tegelijk in een mengkom doen en met een elektrische mixer tot een beslag maken. Echter is de beste manier om de ingrediënten stap voor stap toe te voegen. Zo ontstaat er een stevig beslag wat voor heerlijke cupcakes zorgt.

 1. Doe de boter, de suiker en het vanille-extract in een mengkom.
 2. Voeg de eieren en de bloem toe.
 3. Klop alles samen tot een glad beslag. Als je een elektrische garde of mixer gebruikt, moet je oppassen dat je niet te veel mixt, anders wordt de textuur van de cupcakes te massief.

Tip: Als je het beslag mixt met een elektrische mixer doe dit dan niet op de hoogste snelheid maar een aantal minuten op de laagste stand. Zo blijft het beslag lekker luchtig.

Het beslag in de vormpjes doen

Vul elk cakevormpje met een eetlepel voor de helft met het beslag. Gebruik eventueel een theelepel of mes om al het beslag van de eetlepel af te schrapen.

Tip: Vul de vormpjes niet te vol, het beslag gaat in de oven namelijk rijzen en anders loop je kans dat de cupcakes overstromen.

De cupcakes bakken

De cupcakes hoeven maar 20 minuten in de oven te worden gebakken. Weersta de drang om de ovendeur open te doen en te kijken hoe het met de cakejes gaat tot de baktijd voorbij is. Als je een glazen ovendeur hebt, kun je door de deur kijken!

Haal de cakejes uit de oven - zij zijn klaar als ze gerezen zijn en weer terugveren als u er zachtjes op drukt. Ook moeten ze een goudbruine kleur hebben.

Als je niet zeker weet of ze gaar zijn, neem dan een cocktailprikker en prik die in het midden van één van de cakejes. Als de cocktailprikker nat is, zet je de cakejes nog even terug in de oven.

Tip: Open de ovendeur tijdens het bakken niet. De temperatuur in de oven zakt dan opeens naar beneden waardoor de cupcakes kunnen inzakken.

De cupcakes laten afkoelen

Zet de bakvorm op een rooster tot de cupcakes voldoende zijn afgekoeld om te kunnen pakken, dit duurt ongeveer 10 minuten. Haal de cakejes dan voorzichtig uit de vormpjes en zet ze direct op het rooster om verder af te koelen.

Als je de cakejes wilt glazuren moet je ook zeker weten dat de cakjes afgekoeld zijn. Anders smelt de glazuur of botercréme en loopt deze er af.

Hoe bewaar je cupcakes?

Een gewone cupcake, zonder glazuur, kan worden bewaard in een luchtdichte verpakking en is 2 tot 3 dagen houdbaar. Zet ze niet in de koelkast, want dan drogen ze uit.

Ingrediënten

Dit zijn de ingrediënten voor het basisrecept vanille cupcakes:

 • 125 g basterdsuiker
 • 125 g boter, zacht gemaakt (of margarine)
 • 125 g zelfrijzend bakmeel
 • 2 grote eieren
 • 1 theelepel natuurlijk vanille

Dit recept is goed voor het maken van 12 cupcakes. Als je er meer wilt maken kan je de ingrediënten natuurlijk verdubbelen zodat 24 cupcakes kan maken.

Benodigdheden

 • Mengkom
 • Weegschaal en maatlepel
 • Handmixer, staafmixer of houten lepel en garde/vork
 • Cupcake bakvorm
 • Cupcake vormpjes (papier of van siliconen)
Gerelateerde activiteiten