Ijs maken zonder ijsmachine


Ijs maken zonder ijsmachine kan op verschillende manieren. Van de meest simpele manier, met een plastic zakje met ingrediënten bevriezen, tot aan de manier hoe een ijsmaker het zou doen met zijn ijsmachine. Het is soms even uitvogelen hoe je het moet doen maar je kan in ieder geval prima ijs maken zonder ijsmachine!

Tekst gaat verder onder de afbeelding ijs maken zonder ijsmachine

Ijs maken met gecondenseerde melk

Ijs maken met gecondenseerde melk is erg populair, en met een goede reden - het is super gemakkelijk te maken. In feite klop je slagroom tot er een luchtig stijf beslag ontstaan, en dan doe je het in gecondenseerde melk (met wat vanille-extract). Je bevriest het mengsel in een kom en hebt bijna direct heerlijk ijs!

Ingrediënten:

 • 250 ml gecondenseerde melk
 • 1 theelepel vanille-extract, amandelextract, muntextract of andere smaakstoffen
 • 450 ml slagroom

Recept:

 1. Doe de gecondenseerde melk in een grote kom.
 2. Meng het vanille-extract, of een ander aroma-extract, in de gecondenseerde melk. Je kan ook 'naturel' ijs maken. In dat geval sla je deze stap over.
 3. Klop de slagroom op: Giet de slagroom in een mengkom. Gebruik een handmixer of staafmixer om de slagroom op te kloppen tot deze een stijf en luchtig is, ongeveer 3 minuten.
 4. Maak de gecondenseerde melk luchtig: Meng een schepje van de slagroom in de gecondenseerde melk. Dit maakt de gecondenseerde melk luchtiger en maakt het makkelijker om met de rest van de slagroom te mengen.
 5. Voeg de slagroom toe aan de gecondenseerde melk: doe de rest van de slagroom in de kom met de gecondenseerde melk. Begin met het kloppen van de slagroom in de gecondenseerde melk. In het begin zal het er erg klonterig uitzien. Naarmate je verder roert wordt het mengsel glad en wordt het zacht en luchtig.
 6. Doe de ijsbasis in een vriezer: gebruik een spatel om al het ijs in je bakje te schrapen. Maak de bovenkant glad en druk vervolgens een stuk bakpapier tegen het oppervlak om te voorkomen dat er ijskristallen ontstaan.
 7. Vries het voor minstens zes uur, of tot max 2 weken: het ijs wordt steviger naarmate je het langer laat invriezen. Voor de beste textuur en smaak eet je het ijs binnen twee weken.

Dit recept resulteert in ijs wat vooral op softijs lijkt. De slagroom en gezoete gecondenseerde melk zorgen voor een lekker, maar zoete melk smaak.

Tip:
Je hebt een hand- of staafmixer nodig om de room op te kloppen - dit is belangrijk voor de ijsachtige textuur van het softijs dat we gaan maken. Het resultaat is heerlijk maar misschien meer softijs dan roomijs.

Ijs maken met een zakje

Je hebt geen fancy ijsmaker nodig om thuis ijs te maken. Alles wat je nodig hebt is een plastic zakje, wat ingrediënten en ongeveer 15 minuten vries tijd. Voeg een van je favoriete toppings toe en geniet direct van het zelfgemaakte ijsje.

Ingrediënten:

 • 250 ml volle melk
 • 2 eetlepels kristalsuiker
 • 1/2 theelepel zuiver vanille-extract
 • 1 liter ijsblokjes
 • 80 gram zout
 • toppings naar keuze

Recept:

 1. Doe de volle melk, de suiker en vanille in een klein hersluitbare plastic zakje. Knijp de lucht naar buiten en sluit af.
 2. Meng in een grote hersluitbare zak het ijs en zout. Plaats het kleinere zakje (stap 1) in de grotere zak en schud krachtig, 5 tot 10 minuten, totdat het ijsmengsel in het kleine zakje bevroren en wat is uitgehard.
 3. Haal het ijs uit de zak en geniet van je ijsje. Maak je ijsje af met je favoriete toppings.

Dit is een super leuke activiteit voor kinderen, maar is niet zo leuk als je een volwassene bent die dit alleen doet. De zakje wordt super koud, kan lekken, en condenseert ook een beetje, waardoor er een rommeltje in je keuken ontstaat. Het resultaat is een ijsje dat niet de smaak of de textuur van gekarnd ijs heeft.

Tip:
Sla deze methode over als je doel super romig luchtig ijs is, en je meer dan een paar schepjes ij wilt maken. Het ijs van deze methode kan het beste direct na het mengen worden gegeten en is niet goed houdbaar in de vriezer.

Ijs maken in een potje

Slagroom wordt gezoet en op smaak gebracht met de vanille. Vervolgens stop je het in een potje en schud je tot de room dikker wordt. Stop het potje met inhoud in de vries voor ongeveer 3 uur. Je heb nu zelf ijs gemaakt in een potje.

Ingrediënten:

 • 250 ml slagroom
 • 1 1/2 eetlepel kristalsuiker
 • 1/2 theelepel zuiver vanille-extract
 • korrel zout

Recept:

 1. Giet de room, suiker, vanille en zout in een (jam)potje en doe hier een deksel op. Schud het potje tot de room dikker wordt en bijna verdubbelt is in grootte, ongeveer 4 tot 5 minuten. Het moet transparant zijn en aan een lepel blijven plakken.
 2. Bevries voor 3 uur in de vriezer, of tot het bevroren is. Schep het ijs met een ijslepel in mooie bolletjes en serveer het met je favoriete toppings.

Voor degenen onder ons die heel veel halfbevroren slagroom hebben gegeten als kinderen, is deze bevroren traktatie een aanrader, maar het is niet echt ijsachtig van textuur of smaak. De room zorgt voor echte, een tikkelt vette, roomijs.

Tip:
Dit is een andere methode die leuk kan zijn voor kinderen, als een deel van een creatief klassikaal experiment of voor een feestje, maar het levert uiteindelijk niets op dat in de buurt komt van het traditionele ijs. Wel lekker!

Algemene benodigdheden

 • De juiste ingrediënten (afhankelijk van de gekozen methode)
 • Vriezer
 • Handmixer
 • Deeg kom of serveer schaal
 • Lepels
Gerelateerde activiteiten