Jam maken
Jam maken is een leuke seizoensgebonden activiteit. Door rijp vers fruit te kopen kan je zelf makkelijk jam maken. In deze activiteiten leggen we je uit hoe je zelf lekkere jam kan maken.
Inhoudsopgave
Jam maken recept
In onderstaande stappen leggen we uit hoe je zelf jam kan maken.
- Kies voor het maken van je jam rijp fruit. Het is beter geen fruit te eten dat al beschimmeld of onrijp is.
- Maak gebruik van een grote, hoge pan om spatten te voorkomen.
- De geleisuiker zorgt ervoor dat de jam dikker wordt. Citroensap werkt ook goed.
- Gebruik glazen potjes die gemakkelijk te hersluitbaar zijn. Bijvoorbeeld, potten met draaideksel of Weck potten.
- Reinig de potjes en deksel van tevoren goed met kokend water. Het beste kan je ze hiervoor uitkoken in een pannetje met kokend water. Ook kan je ze in de vaatwasmachine wassen op een minimumtemperatuur van 60°C. Laat de potten en de deksels omgekeerd uitlekken op een schone doek.
- Breng het fruit aan de kook tot het zacht is. Laat het zachte fruit (zoals bessen en aardbeien) tijdens het koken gedurende één minuut doorkoken.
- Verdeel de jam over de potjes en sluit deze direct af met het deksel. Zet de jam potjes op hun kop. De lucht wordt op deze manier uit de pot gedrukt, waardoor de jam langer houdbaar blijft.
Pectine en geleisuiker
De jam wordt dikker door de pectine die in het fruit zit. Door het fruit te koken komt de pectine vrij. Niet alle vruchten zijn rijk aan pectine. Aardbeien, frambozen en perziken bevatten weinig pectine. Als je de jam dik wilt hebben, kun je geleisuiker gebruiken. Geleisuiker wordt gemaakt van suiker en appelpectine. Het is erg gemakkelijk te gebruiken. Voor 1 kilo vruchten gebruik je 1 kilo geleisuiker. Je kunt ook speciale geleisuiker kopen, die minder suiker bevat.
Jam bewaren
De jam is voor onbepaalde tijd houdbaar als hij voor 40% uit fruit en voor 60% uit suiker bestaat. Dat komt omdat de suiker als conserveermiddel werkt. Als je minder suiker toevoegt, is de jam minder lang houdbaar. Minder zoete jam kan in gesloten potten op een koele, donkere plaats 3-6 maanden worden bewaard. De jam kan ook in kleine porties worden ingevroren.
Als je een potje jam open maakt is deze minder lang houdbaar. Bewaar de jam in de koelkast en eet deze binnen een maand op.
Variaties
- Je kan je zelf gemaakte jam ook gebruiken op zelfgebakken zandkoekjes.
- Maak zelf je jam labels voor op de potjes en versier deze.
Tips
- Het is niet nodig om het zachte fruit fijn te hakken, maar roer het tijdens het koken stuk.
- Bewaar wat van het zachte fruit en voeg het pas toe als de jam al iets is afgekoeld. Dit zal de jam meer textuur geven.
- De mengverhouding tussen fruit en suiker is 1:1, op die manier krijgt de jam de juiste dikte. Als je een minder zoete jam wilt maken kan je deze verhouding aanpassen en een beetje maïzena gebruiken om de jam dikker te maken.
Benodigdheden
- 500 g zacht fruit (aardbeien, bessen, bramen, frambozen)
- 500 g geleisuiker
- hoge pan met deksel
- steriele weckpotten of potten met deksel