Kaasstengels maken


Zelf kaasstengels maken is een simpele bakactiviteit waarin de kinderen een lekkere versnapering gaan maken van bladerdeeg en kaas. Voor deze activiteit zijn weinig voorbereidingen nodig en ook de baktijd is redelijk kort. Dit maakt deze bakactiviteit een ideale activiteit om ook tussendoor te kunnen doen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding kaasstengels maken

Bladerdeeg stengels

Kaasstengels, ook wel bekend als bladerdeeg stengels of kaasvingers, zijn lekkere zoute snacks voor tussendoor. Je kunt ze makkelijk zelf maken en iedereen zal ze heerlijk vinden. Met onderstaand recept gaat het zelf maken van de kaasstengels gegarandeerd slagen.

Recept

Als je in groepjes werkt kan je het de kinderen goed uitleggen en de kinderen goed begeleiden (daar waar nodig). De kinderen helpen elkaar om de kaasstengels met elkaar te maken. Met dit recept kunnen ze goed samenwerken.

Vertel de kinderen dat ze 2 plakjes bladerdeeg dun mogen bestrijken met wat ei. Ze mogen lekker kliederen met hun vingers, maar het kan ook met een kwastje. Daarna strooien ze de helft van de kaas over het deeg.

Laat de kinderen de kaas proeven, maar natuurlijk niet te véél. De kinderen kunnen kiezen als je verschillende smaken koopt (jong-belegen-oud). Dan leggen ze de andere twee plakjes erop en rollen ze de deegstapeltjes iets uit. De kinderen bestrijkende de rest van het los geklopte ei op het deeg dan strooi je de rest van de kaas en het maan- of sesamzaad erover.

Ze snijden vervolgens het deeg met een bot mes (voor de veiligheid) lange repen van ca. 1 cm breed. Het is handig om dat voor te doen zodat de kinderen kunnen zien wat 1 cm is, zeker bij jonge kinderen is dit handig. Daarna mogen ze het zelf proberen. Natuurlijk kan ze ook hun fantasie gebruiken om de vingers niet recht te maken maar in een andere vorm, bijvoorbeeld gedraaid. Leg de repen op de ingevette bakplaat of op een ovenvast bord.

De begeleider schuift de bakplaat in de oven. Bak de kaasstengels in ongeveer 5 minuten tot ze goed bruin en gaar zijn. Laat ze daarna afkoelen en geniet!

Het voordeel van dit recept is dat het snel klaar is en dat de kinderen niet lang moeten wachten op het resultaat. Het duurt ongeveer 10 minuten.

De stappen op een rijtje:

 1. Verwarm de oven voor op 225 graden.
 2. Vet de bakplaat goed in.
 3. Rol de vellen bladerdeeg uit en laat ze ontdooien. Let erop dat de plakjes bladerdeeg niet op elkaar worden gelegd (anders plakken ze aan elkaar).
 4. Klop het ei los en bestrijk het bladerdeeg.
 5. Bestrooi het nu met geraspte kaas en snij het in stroken van 1 centimeter breed.

Ingrediënten

Voor 20 kaasstengels:

 • 4 plakjes bladerdeeg.
 • 1 ei
 • 50 gram geraspte jong, belegen of oude kaas
 • 2 eetlepels maanzaad/sesamzaad

Spelbegeleiding

Laat de kinderen zelfstandig aan de slag gaan, maar houd op de achtergrond in de gaten of het goed gaat. Help de kinderen als dat nodig is, geef aanwijzingen en advies of vraag of een ander kind wil helpen. Geef aan als de kinderen het goed doen, geef complimenten.

Ruim samen met de kinderen de gebruikte spullen op en maak de tafel schoon. Kijk samen met de kinderen of de kaasstengels gaar zijn. Eet de kaasstengels gezamenlijk en ze mogen er ook een paar mee naar huis nemen om het thuis te laten zien. Eventueel kopieer je het recept voor de kinderen zodat ze het thuis ook kunnen maken!

Ruim samen met de kinderen de gebruikte spullen op en maak de tafel schoon. Kijk samen met de kinderen of de kaasstengels gaar zijn. Eet de kaasstengels gezamenlijk en ze mogen er ook een paar mee naar huis nemen om het thuis te laten zien. Bespreek de activiteit na met de kinderen. Vonden ze het leuk ? Houd de nabespreking kort, maar zorg wel dat de kinderen kwijt kunnen wat ze willen zeggen.

Variaties

 1. Natuurlijk kan je ook je fantasie gebruiken om de vingers niet recht te maken maar in een andere zelfbedachte vorm. Zo kunnen de kinderen bijvoorbeeld ook kaasletters maken en allemaal de eerste letter van hun naam maken. Hier heb je dan wel wat meer deeg voor nodig.
 2. Als smaakvariatie kun je plakjes ham tussen het bladerdeeg doen.

Tips

 • Vertel de kinderen dat zij het deeg niet rauw kunnen eten.
 • De kinderen gebruiken een mes bij deze activiteit. Zorg ervoor dat het mes niet te scherp is. Kijk ook goed hoe handig de kinderen zijn. Houden zij het mes goed vast? Doe voor hoe de kinderen veilig kunnen snijden en laat de kinderen het daarna zelf proberen Stuur bij als dat nodig is.
 • De oven is heet. Laat de kinderen meekijken hoe de kaasstengels er in gaan en haal haal ze er zelf uit voor de veiligheid.

Benodigdheden

 • Oven
 • Oven-bakplaat
 • Bakje om ei in doen
 • Eetlepel voor zaad
 • Deegroller
 • Klein klontje boter(voor het in vette)
 • Botte mesjes
Gerelateerde activiteiten