Kaneelbroodjes maken
Zoet, plakkerig en heerlijk: het recept voor deze kaneelbroodjes is misschien wel de beste die je gaat vinden. Kaneelbroodjes maken is een leuke bakactiviteit waarbij de kinderen zelf een cinnamon buns of cinnamon roll maken.
Inhoudsopgave
Kaneelbroodjes bakken
Inmiddels hebben we al heel wat heerlijke kaneelbroodjes gemaakt. Bij elke keer dat we dit recept maken, hebben we het recept weer verbeterd. Sommige aanpassingen zijn heel klein, zoals net iets meer zout of gist, en andere zijn groter, bijvoorbeeld het gebruik van een ander soort suiker.
Recept
Begin met het maken van het deeg. Doe de melk en de eieren in de kom van een keukenmixer en voeg dan de bloem toe. Doe de gist aan de ene kant van de kom, dan het zout, de suiker en de boter aan de andere kant.
Kneed 4 minuten op lage snelheid, verhoog dan de snelheid tot middelhoog en kneed nog eens 10-12 minuten tot het deeg loslaat van de zijkant van de kom.
Vorm het deeg tot een bal en leg die in een met bloem bestoven kom. Dek af en laat ongeveer 45 minuten rusten of tot het deeg verdubbeld is.
Bestrooi een werkvlak licht met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek die ongeveer de grootte heeft van een A3 vel papier.
Voor de vulling klop je de boter en suiker samen tot een gladde massa waar je de kaneel doorheen roert. Verdeel de vulling over de bovenkant van het deeg.
Vouw het deeg met de lange kant naar je toe in de lengte dubbel om de vulling te omsluiten en snijd het in de breedte in 24 repen van elk ongeveer 3,5 cm doorsnee. Rol vervolgens elk reepje op tot een rolletje.
Vet een bakplaat in en leg de cinnamons rolls erop. Dek af en laat 1 uur rijzen.
Zet de oven op ongeveer 200°C. Bestrijk de knopen met het eigeel en plaats ze in de oven om ze in 15-20 minuten goudbruin en gaar te bakken.
Maak ondertussen het suikerglazuur. Doe de suiker en het water in een pan en breng het aan de kook, laat het zachtjes koken tot je een lichte siroop hebt.
Bestrijk de gebakken knotjes met de siroop terwijl ze nog warm zijn en laat ze afkoelen voordat je ze opeet.
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 200 gram volle melk
- 2 eieren
- 600 gram Bloem
- 25 gram verse gist of 8.5 gram instant gist
- 50 gram Rietsuiker
- 10 gram zout
- 200 gram ongezouten boter
Voor de vulling:
- 150 gram ongezouten boter
- 250 gram basterdsuiker
- 2 theelepels kaneel
Voor een mooie glans:
- 1 ei
- 2 eetlepels volle melk
Voor het suikerglazuur:
- 100 gram poedersuiker
- 100 gram water
Tips
- Rol het deeg zo strak mogelijk op. Dit zorgt niet alleen voor een optimaal aantal laagjes kaneel, maar helpt ook om de rolletjes hun vorm te laten behouden tijdens het bakken.
- Plaats de gevormde kaneelbroodjes op een bakplaat, op 1 à 2 cm van elkaar, zodat ze gelijkmatig en volledig rijzen.
Benodigdheden
- Oven
- Keukenmixer
- Ingredienten
- Pannetje
- Gasfornuis
- Bakplaat