Milkshake maken


Milkshakes zijn weliswaar erg lekker, maar ook tamelijk ongezond. Dat komt doordat in een milkshake vaak veel suiker zit. Een normale milkshake die je buitenshuis koopt, bijvoorbeeld bij een snackbar, is dus niet echt goed voor je.

Er zijn echter ook heerlijke en gezonde milkshakes te maken. Hieronder leggen we uit hoe je een gezonde vruchten milkshake maakt en geven we je naast een heerlijk recept ook leuke variatie mogelijkheden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding Milkshake maken
Door alle ingrediënten samen in de blender te doen maak je makkelijk en snel de heerlijkste milkshake.

Wat is een milkshake?

Een milkshake is relatief eenvoudig te maken. Een milkshake wordt vaak gemaakt met fruit en bolletjes ijs. Dit is natuurlijk de minder gezonde variant. Naast deze twee hoofd ingrediënten kan het ook siroop of melk bevatten. Een milkshake bevat meestal ijs. Veel snackbars en andere horecagelegenheden verkopen milkshakes, die ze maken met een speciale milkshakemachine, het is echter evengoed mogelijk om ze zelf te maken!

Eenvoudig gezegd is een milkshake een ijskoude drank met fruit en ijs. De textuur van de milkshake wordt dikker door de toevoeging van ijs. Door ijs te combineren met vruchtensiroop of echt fruit kan je zelf milkshakes maken.

Zelf milkshake maken

Voordat je begint met het maken van een milkshake, is het belangrijk dat je alle benodigdheden in de supermarkt hebt gekocht.

Maak het fruit schoon voordat je het in kleine stukjes gaat snijden. Als je klaar bent met snijden, kun je alle stukjes fruit in de blender doen.

Voordat je de blender aanzet, is het belangrijk een paar dingen toe te voegen. Voeg suiker en vanille-ijs toe om de milkshake lekker zoet te maken; je kunt dit naar eigen inzicht doen. Besef wel dat hoe meer suiker, hoe ongezonder de milkshake wordt.

Om de milkshake extra smaak te geven, kun je een halve citroen boven de blender uitknijpen. Zitten alle ingrediënten in de blender? Voeg dan de melk toe en je milkshake is bijna klaar.

Zet de blender aan. Je zult zien dat het fruit langzaam kleiner wordt, stop de blender zodra het fruit drinkbaar is geworden. Giet nu de inhoud van de blender in een groot glas. De zelfgemaakte milkshake kun je nu opdrinken.

Het maken van je eigen milkshake duurt ongeveer 20 minuten.

Variaties

 1. De milkshake kan je naar eigen smaak samenstellen door fruit te combineren dat je het lekkerst vindt.
 2. In plaats van melk kan je ook yoghurt of vla gebruiken; dat kan net het verschil maken in smaak.
 3. Is het buiten warm? Maak een ijskoude milkshake door veel ijsblokjes toe te voegen. Laat de blender niet te lang draaien bij het maken van een bevroren milkshake, anders gaat al het ijs verloren.

Tips

 • Gebruik zoete vruchten dit maakt de milkshake lekkerder.
 • Zet de milkshake 10 minuten in de vriezer zodat deze ijs en ijskoud word
 • Probeer je zelfgemaakte milkshake zo snel mogelijk op te eten. Er zit ijs in en dat kan smelten. De textuur zal waterig worden en de milkshake zal niet meer lekker smaken als je te lang wacht met serveren en opeten.

Benodigdheden

 • Blender
 • 2 bananen of andere vruchten
 • 5 eetlepels suiker
 • Melk
 • Citroen
 • Vanille-ijs

Je kan verschillende milkshakes maken, in het filmpje hieronder worden 3 verschillende milkshakes gemaakt.

Gerelateerde activiteiten