Pizza maken


Pizza's maken is een leuke bakactiviteit waarbij de kinderen zelf ontdekken hoe je een pizza maakt. Iedereen kan zijn pizza zelf beleggen met de ingrediënten die hij of zij lekker vindt.

Tekst gaat verder onder de afbeelding pizza maken

Pizza bakken

Zorg voor verschillende ingrediënten om een pizza mee te beleggen, waaronder in elk geval tomatensaus (zelf te maken door een aantal tomaten te pureren en hier naar smaak kruiden als oregano aan toe te voegen) en geraspte kaas.

Andere goed bruikbare ingrediënten zijn bijvoorbeeld champignons, kerstomaten, (reepjes) ham, ananas, etc.

Aluminiumfolie kan handig zijn voor in de oven. Maak vooraf het pizzadeeg klaar. Houd er rekening mee dat het deeg in elk geval zo’n 45 minuten moet rijzen.

Speluitleg

Leg de activiteit uit aan de kinderen. Ze gaan pizza’s maken en mogen zelf weten waar ze hun pizza’s mee gaan beleggen en of ze er een kunstwerk (bijvoorbeeld een gezicht, met halve kerstomaatjes als ogen, etc.) van willen maken of niet.

Vraag de kinderen of ze al weten wat ze lekker vinden om op hun pizza te doen. Wie weet waar je mee moet beginnen om een pizza te kunnen maken?

Vertel dat je het deeg alvast hebt gemaakt, maar dat de kinderen nog wel mogen helpen met het kneden van het deeg. Laat elk kind een beetje bloem voor zich op de tafel strooien en leg uit dat dit is om tegen te gaan dat het deeg aan de tafel vast kleeft. Geef elk kind een balletje deeg en laat ze dit kneden. Hierna rolt ieder kind er weer een balletje van en mag iedereen zijn deeg uitrollen met een deegroller.

Laat eventueel zelf zien hoe dit moet en hoe dik/dun de bodem ongeveer moet worden. Laat de kinderen vervolgens met een spatel of een vorm de pizza in de gewenste vorm uitsnijden. Nu mogen de pizza’s worden belegd. Begin altijd met de tomatensaus. Zorg ervoor dat de kinderen je uitleg goed verstaan en dat ze begrijpen wat de bedoeling is.

Spelbegeleiding

Laat de kinderen zelfstandig aan de slag gaan, maar houd op de achtergrond in de gaten of het goed gaat. Help de kinderen als dat nodig is, geef aanwijzingen en advies of vraag of een ander kind wil helpen. Geef de kinderen complimenten “Wat heb je er een mooie pizza van gemaakt!” “De pizza’s zien er allemaal heerlijk uit!”Zijn de pizza’s klaar?

Dan mogen ze de oven in (gemiddeld 12 – 15 minuten in een voorverwarmde oven op 225 graden).

Afsluiting

Ruim samen met de kinderen de gebruikte spullen op en maak de tafel schoon. Kijk samen met de kinderen of de pizza’s gaar zijn. Zijn de eventuele kunstwerken nog te herkennen? Eet de pizza’s gezamenlijk op of laat de kinderen hun pizza mee naar huis nemen. Bespreek de activiteit eventueel na met de kinderen. Vonden ze het leuk om zelf pizza’s te bakken?

Houd de nabespreking kort, maar zorg wel dat de kinderen kwijt kunnen wat ze willen zeggen.

Ingrediënten pizza deeg

 • 500 gram bloem
 • 250 ml lauw water
 • 1 zakje gist (7 gr)
 • 2 theelepels zout
 • 4 eetlepels olijfolie

Recept

Meng de bloem, het zout, olie en gist in een kom en roer dit even door elkaar. Voeg dan 200ml water toe en kneed alles tot een soepel deeg. Voeg beetje bij beetje het resterende water toe totdat er een mooi deeg ontstaat wat niet te nat (kleverig) is. Dit kan eventueel met behulp van een keukenmachine met deeghaken. Dek de kom af met een doek. Zo’n 45 minuten laten rijzen tot het volume is verdubbeld. Maak balletjes pizzadeeg voor elk kind, bestrooi deze met bloem tegen het vastkleven en leg de balletjes op een schaal of snijplank.

Variaties

 1. De activiteit kan in grote groepen, kleine groepen en individueel worden uitgevoerd.
 2. Je kunt ook kant en klare pizzabodems gebruiken, of pizzabodems maken van bijvoorbeeld doormidden gesneden shoarmabroodjes.
 3. Kinderen kunnen ook een pizza maken in de vorm van de eerste letter van hun naam. Naderhand kunnen zij kijken of er ook een woord gemaakt kan worden van de pizzaletters.

Tips

 • De oven is heet. Laat de kinderen meekijken of de pizza’s gaar zijn, maar haal zelf de pizza’s uit de hete oven.

Benodigdheden

 • Een kom
 • Ingrediënten voor het pizzadeeg
 • Ingrediënten om de pizza’s mee te beleggen (tomaten, kaas, champignons, ham, oregano, ananas, paprika, olijven, …)
 • Een mes of een vorm om de pizza mee uit te snijden
 • Een deegroller
 • Eventueel aluminiumfolie voor in de oven
Gerelateerde activiteiten