Popcorn maken


Er is niets lekkerder dan zelf popcorn te maken. Een gezonde en snelle snack. De verse lucht van popcorn door het huis geeft je al snel het gevoel om in de bioscoop of de kermis te lopen. En het leuke van popcorn is dat je eindeloos kan variëren met toppings en kruiden. Welke vind jij het lekkerste?

Tekst gaat verder onder de afbeelding popcorn maken

Zelf popcorn maken

Zelfgemaakte popcorn is eenvoudig te maken. Je kan het op een paar verschillende manieren doen en eindeloos variëren om tot het beste recept te komen. Daarnaast is zelfgemaakte popcorn een stuk gezonder dan de popcorn die je kant-en-klaar kunt kopen of de die in de bioscoop verkocht wordt.

Maak dus de volgende keer zelf je popcorn in bijvoorbeeld een pan en gebruik voor de leukste ervaring een glazen deksel zodat de kinderen de popcorn kunnen zien poppen!

Zoete popcorn maken

Om zoete popcorn te maken heb je een aantal extra ingrediënten nodig. Natuurlijk suiker om de popcorn te zoeten maar ook boter om te zorgen dat de suiker aan de popcorn blijft plakken. We maken dus eigenlijk een suikerlaagje (glazuur) om de popcorn heen.

Ingrediënten zoete popcorn

 • Plantaardige olie
 • 60 gram popcorn maïs
 • 60 gram boter
 • 30 gram suiker
 • 1 eetlepel water
 1. Maak de popcorn met de gewenste methode (pan, magnetron of popcorn machine).
 2. Smelt op het fornuis de boter en voeg de suiker toe. Breng het geheel aan de kook. Kook ongeveer 2 minuten.
 3. Voeg water toe en roer goed. Giet het mengels over de vers gepofte maïs, en roer door de popcorn zodat het overal komt.
 4. Koel de popcorn 15-20 minuten in de koelkast voor het opdienen.

Zoute popcorn maken

Net als bij zoete popcorn is de basis van zoute popcorn hetzelfde. Als je zoute popcorn wilt maken voeg je als de popcorn nog heet is (net uit de pan) het zout toe. Kies een dun soort zout zodat de korrels niet te groot zijn. Kosher zout is hiervoor goed geschikt. Maak de popcorn niet te zout. Je kan beter later wat extra toevoegen dan dat je deze te zout maakt.

Ingrediënten zoute popcorn

 • Plantaardige olie
 • 1 theelepel zout (kosher zout)
 • 60 gram gram popcorn maïs
 1. Verhit in een grote pan de plantaardige olie op een laag vuur. Voeg de maïskorrels toe en en verdeel deze goed door de pan. De mais popt nu tot popcorn.
 2. Voeg het zout toe. Dek de pan af en schud de inhoud zachtjes. Haal de pan van het vuur zodra het knallen van de popcorn vertraagt. Doe het in een grote kom en serveer het meteen. Geniet ervan!

Popcorn maken in een pan

Ontdek hoe je zelf in minder dan 10 minuten de perfect gepofte popcorn kunt maken. Na dit recept zal je niet snel meer terug naar de magnetron popcorn. Popcorn maken in een pan is namelijk een stuk smaakvoller omdat je zelf de controle hebt over allerlei factoren. Bijvoorbeeld de warmte, tijd en topping. Je maakt popcorn in een pan als volgt:

 1. Gebruik een goede pan met dikke bodem. Goedkope pannen verdelen de warmte minder gelijkmatig en je kunt daardoor te hete plekken krijgen die de popcorn verbranden. Het is belangrijk dat de bodem gelijkmatig de warmte verdeeld.
 2. Zet het fornuis niet te heet, de pan moet niet te warm worden. Het is eenvoudig om de olie te verbranden bij een te hoge temperatuur, als je zelfs maar een beetje rook uit de pan ziet komen, zal je popcorn waarschijnlijk verbranden.
 3. Begin met twee popcorn maïskorrels om de temperatuur te beoordelen. Als deze popcorn gepopt is, is je olie heet genoeg. Voeg de resterende maïskorrels toe en haal de pan van het vuur voor ongeveer een minuut. Zo wordt de popcorn voorverwarmd om te poffen zonder de olie te verbranden.
 4. Kantel het deksel voorzichtig terwijl de popcorn ontpopt. Op die manier kan de hete stoom (verdampt water) weg en condenseert deze niet in de pan. Hierdoor blijf de popcorn knapperig.
 5. Als de popcorn gaat overstromen in de pan: haal het deksel er dan af en doe de overtollige popcorn in een kom. Zet het deksel terug en breng de popcorn terug op het vuur tot het poppen van de maïskorrels vertraagt.
 6. Breng de popcorn, als deze nog warm is, voorzichtig op smaak met zout. Je kunt altijd meer toevoegen, maar je kunt het zout er niet meer uit halen.

Popcorn maken in de magnetron

Popcorn maken in de magnetron heeft iedereen wel eens gedaan. In elke supermarkt kan je kant-en-klaar pakjes kopen die je in een aantal minuten klaarmaakt tot heerlijke verse popcorn. Maar wist je dat je met 'gewone' popcorn maïs ook popcorn uit de magnetron kan maken?

 1. Meng in een kopje of een kleine kom de popcorn maïskorrels en een scheutje olie door elkaar. Giet de mais in een papieren lunchzakje en strooi het zout of de suiker erin. Vouw de bovenkant van de zak twee keer om om deze af te sluiten.
 2. Zet het zakje in de magnetron en stel deze in op 2 tot 3 minuten op maximaal vermogen. Als de pauzes tussen het knallen van de mais 2 seconden of langer zijn haal je het zakje uit de magnetron.
  Open het zakje voorzichtig zodat de stoom kan ontsnappen en giet de popcorn in een schaal.
 3. Geniet van je heerlijke verse magnetron popcorn.

Welke olie is het beste voor popcorn?

Voor het maken van popcorn kan je verschillende soorten olie gebruiken.

 • Olijfolie: Je kunt lekkere popcorn maken met olijfolie, belangrijk is wel dat je het maar op middelmatig vuur kookt. Olijfolie heeft namelijk een minder hoge verbrandingstemperatuur dan olie gemaakt uit bijvoorbeeld zaden. Olijfolie is de meest gezondste optie.
 • Kokosnootolie: Bioscopen bakken popcorn in kokosolie. Dit geeft de bijzondere smaak die lastig is om zelf te reproduceren. Kies wel voor ongeraffineerde (schone) kokosolie, deze is lekkerder dan de sterk geraffineerde versie die in de bioscoop wordt gebruikt.
 • Andere plantaardige oliën: Canolaolie is vrij sterk van smaak. Avocado-olie, druivenpitolie en saffloerolie zijn goede neutrale opties.

Popcorn toppings

Wil je niet alleen (gesmolten) boter, suiker of zout op je popcorn? Probeer deze dan eens te bestrooien met wat geraspte Parmezaanse kaas. Gerookte paprika, cayennepeper of kerriepoeder zorgen ook voor leuke en interessante toppings.

Is popcorn gezond?

Popcorn heeft veel voedingsvezels en weinig calorieën waardoor veel mensen het als een gezond alternatief zien voor bijvoorbeeld chips. Dit is ook zo, mits het goed gemaakt is. De gigantische emmers met popcorn die je in de bioscoop kan bestellen zijn hiervan niet het beste voorbeeld. Vaak is deze popcorn erg zout (lees: te zout) en met sterk geraffineerde olie gemaakt en op smaak gebracht met kunstmatige smaakstoffen. Niet de ingrediënten voor een gezonde snack.

Zelf popcorn maken is dus wel gezond mits je goed kijkt naar wat je erin stopt. Als de popcorn in een pan met een klein beetje olie en licht gekruid is gemaakt, is het een gezond tussendoortje. Dat komt omdat de popcorn mais een hele korrel is. Vezelrijke volle granen zijn gekoppeld aan een lager risico op hart- en vaatziekten, diabetes, sommige vormen van kanker en andere gezondheidsproblemen.

Maak dus bij voorkeur je popcorn zelf en eet de kant-en-klare magnetron zakjes of bioscoop popcorn met mate.

Tips

 • Er zullen een aantal maïskorrels niet poppen. Probeer deze niet alsnog te laten poppen, je loopt hiermee namelijk het risico dat de ontpopte popcorn gaat verbranden.
 • Als de popcorn knalt, probeer dan het deksel iets op te tillen zodat de stoom van de popcorn weg kan ontsnappen. De popcorn zal dan droger en knapperiger zijn.

Ingrediënten

 • Zakje popcorn maïskorrels (gewone en magnetron staan vaak in de supermarkt bij elkaar in de buurt)
 • Plantaardige olie (olijfolie, zonnebloemolie, maïsolie of lijnzaadolie)
 • Pan (met glazen deksel is het leukste!)
 • Pan of magnetron
 • Zout of suiker
 • Toppings (kruiden, caramel of boter)
Gerelateerde activiteiten