Rabarber taart maken


Het kost wat tijd om deze rabarber taart te maken, maar het resultaat is het meer dan waard! Een ideale bakactiviteit met kinderen dat zeker in de smaak zal vallen bij familie en vrienden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding taart met rabarber

Rabarber taart bakken

Meng de custardpoeder met 40 gram suiker en maak er met een klein deel van de melk een papje van. Verwarm de overige melk in een steelpan. Zodra de melk begint te koken giet je het custardpapje erbij. Breng het geheel weer aan de kook, zet het vuur laag en kook twee minuten door. Af en toe goed roeren, anders koekt het aan. Zet de custardvla even opzij.

rabarber snijden

Mix de boter, basterdsuiker, snufje zout en vanillesuiker tot een lichte crème. Voeg de eieren één voor één toe en meng steeds tot het goed opgenomen is. Voeg dan beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe tot een glad beslag ontstaat.

Verwarm de oven voor. Maak de rabarber schoon en snijd in stukjes. Meng de overige suiker erdoor.

rabarber taart recept

Vet de springvorm in en bestuif met bloem. Doe ongeveer tweederde van het beslag erin en strijk glad. Mix de custardvla stevig door, zodat er geen klontjes in zitten. Verdeel de custardvla over het beslag maar laat een paar centimeter van de buitenste rand vrij. Bedek de custardvla met de rabarber. Maak van het overige beslag een brede rand. Als je de custardvla helemaal tot de rand laat lopen, krijg je een zwakke ring in je taartrand. Nu vormt de bodem een geheel met de rand en blijft de taart steviger.

rabarber taart deeg

Plaats de taart in het midden van de oven. Bak 60 tot 80 minuten. Regelmatig checken of de puntjes rabarber niet verbranden. Wanneer dit gebeurt, kun je ze ‘onderduwen’ met een satéprikker. Om te controleren of de taart gaar is prik je een satéprikker in de rand van de taart, deze moet er ‘schoon’ uitkomen. Beetje moeilijk te beoordelen, omdat de rabarber natuurlijk ook vochtig is, een beetje duwen op de rand geeft ook wel een indicatie of de taart stevig en gaar is. De cake mag best een beetje klef blijven, lekker!

rabarber taart bakken
rabarber taart maken

Recept

Recept rabarber taart, nodig voor springvorm van 24 centimeter:

  • 50 gram custardpoeder
  • 80 gram kristalsuiker
  • 450 milliliter melk
  • 250 gram boter
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snufje zout
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 5 eieren
  • 500 gram rabarber (ongeveer), liefst jonge stelen
  • bloem om te bestuiven

Verder nodig: handmixer of keukenmachine

Tips

  • Extra lekker als je de rabarber taart serveert met slagroom of clotted cream, originele of een geweldig alternatief van Culinette. Maar ook zonder is het smullen. Geniet ervan!
Gerelateerde activiteiten