Tamme kastanjes poffen


Wie kent ze niet? Tamme kastanjes. In sommige landen verkopen ze dit als lekkere snack op straat, in andere landen is het een ware delicatesse. Zelf tamme kastanjes poffen is niet alleen leuk, maar ook nog eens erg lekker. Verzamel zelf in het bos tamme kastanjes, pel ze en de oven zal de rest doen. Wij helpen je op weg met deze leuke activiteit.

Tekst gaat verder onder de afbeelding tamme kastanjes poffen
Zelf tamme kastanjes poffen is een leuke een vooral lekkere activiteit om te doen.

Wat zijn tamme kastanjes?

Tamme kastanjes zijn de eetbare zaden van de tamme kastanjeboom die groeien in een stekelig omhulsel dat een "bolster" wordt genoemd. Ze hebben een oneetbaar donkerbruin omhulsel en een papierachtige schil die voor het eten moet worden verwijderd.

Het vruchtvlees van de kastanje heeft een tamelijk zachte textuur en een zoete, nootachtige smaak. Het kan worden bereid in diverse gerechten maar is ook lekker met een beetje gesmolten boter en zout.

Het belangrijkste om te onthouden is dat rauwe kastanjes gekookt moeten worden voor het eten.

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel tamme kastanjes lijken op normale kastanjes - het zaad van de paardenkastanje boom - ze niet hetzelfde zijn. Hoewel paardenkastanjes veilig zijn voor dieren om te eten, kunnen ze giftig zijn voor mensen.

Hoe herken je een tamme kastanje?

Het is belangrijk dat je weet hoe je de wilde kastanje van de tamme kastanje kunt onderscheiden. Gelukkig is het niet zo moeilijk, want er zijn een aantal herkenbare kenmerken:

Tamme kastanjeboom

De tamme kastanjeboom ziet er anders uit dan de wilde kastanjeboom. De tamme kastanjeboom is te herkennen aan zijn ovale bladeren. Ze zijn puntig, glad en donkergroen van boven en lichtgroen van onder. In de herfst ziet men ook lichtgroene bolsters aan de boom hangen.

Bolsters

De bolsters van de wilde kastanje is ook verschillend van die van de tamme kastanje. De tamme kastanje heeft een relatief zachte schil met zachtere stekels, terwijl de wilde kastanje een veel stuggere schil heeft met scherpere stekels.

Tamme kastanjebolsters zijn lichtgroen en rond. In de zogenoemde bolster zitten de tamme kastanjes. De bolsters zijn erg stekelig, dus het beste kan je deze pakken of klaarmaken met handschoenen aan.

Noot

De noten zijn gemakkelijk ter herkennen. Die lijken op grote hazelnoten: bruin en puntig. De schil van de noot is glanzend en heeft een lichte vlek aan de onderzijde.

In de de schil van een tamme kastanje bevat gemiddeld drie kastanjes, die van een wilde kastanje maar één.

Verschil tussen wilde en tamme kastanjes

Er zijn naast tamme kastanjes ook wilde kastanjes. In het wild voorkomende kastanjes zijn bekend als 'paardenkastanjes'. Je kunt deze soort niet eten, want hij is giftig. Varkens en geiten kunnen echter wel wilde kastanjes eten.

De kastanjes heten paardenkastanjes omdat ze vroeger aan paarden werden gegeven als deze veel moesten hoesten. De kastanjes zouden dit verlichten.

De wilde kastanjes kan je echter wel gebruiken om te knutselen. Bijvoorbeeld voor het maken van een kastanje spinnenweb.

Zijn tamme kastanjes gezond?

Tamme kastanjes kunnen rauw, gekookt, gestoofd en geroosterd worden gegeten. Je kunt ze ook tot meel vermalen als je een keukenmachine hebt die hoge snelheden aan kan. Tamme kastanjes hebben een nootachtige, romige smaak.

Tamme kastanjes worden beschouwd als noten, maar ze bevatten relatief weinig vet en eiwit. Ze bevatten echter wel vrij veel koolhydraten. Ook zijn ze relatief rijk aan vitamine B11, bevatten ze veel calcium, fosfor, ijzer en vooral een zeer hoge hoeveelheid kalium: 600 milligram per 100 gram. Bovendien zijn ze zeer rijk aan vezels.

Tamme kastanjes zijn dus best gezond mits je verder gevarieerd blijft eten.

Tamme kastanjes uit bolster halen

Om de tamme kastanje uit de bolster te halen kan je het beste een schroevendraaier gebruiken. Het beste kan je handschoenen aantrekken zodat je je zelf niet verwond aan de prikkels van de bolster maar ook als de schroevendraaier los schiet.

Het is het gemakkelijkst om de punt van de schroevendraaier in het bol te steken, precies aan de zijde tegenover het steeltje. Wrik de bol voorzichtig open en je kunt de kastanjes eruit halen. Pak alleen de grootste exemplaren en zorg ervoor dat ze geen gaatjes hebben, want als dat wel zo is, zitten er parasieten in.

Recept tamme kastanjes poffen in de oven

Het poffen van tamme kastanjes is niet moeilijk en kan redelijk snel gedaan worden. Vooral het verwijderen van de kastanje uit de bolster kan veel werk zijn. Met onderstaande recept pof je binnen een handomdraai de lekkerste tamme kastanjes uit de oven.

  1. Haal de tamme kastanjes uit hun bolster.
  2. Snijd dan een kruis in de bovenkant van elke kastanje.
  3. Kook de kastanjes 5 tot 6 minuten op hoog vuur.
  4. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden Celsius. Pak de bakplaat en leg hier bakpapier op.
  5. Verwijder de schil van de kastanjes terwijl ze nog warm zijn, snijd ze doormidden en leg ze op de bakplaat.
  6. Bestrijk de kastanjes vervolgens met wat olie (zonnebloem) en bestrooi ze met zeezout.
  7. Pof de kastanjes vervolgens in 20-30 minuten in de oven totdat deze knapperig zijn.
  8. Eet de kastanjes nog dezelfde dag. Dan zijn ze nog smaakvoller. Kastanjes kunnen niet lang bewaard worden.

Tips

  • Kleine kastanjes hoeven maar 7-10 minuten geroosterd te worden, terwijl grote er wel 25 minuten over kunnen doen.
  • Zorg ervoor dat de kastanjes niet verbranden, want dan worden ze te taai om te eten.
  • Probeer de kastanjes te pellen als ze nog warm zijn, want het papierachtige velletje dat elke kastanje bedekt, is erg moeilijk te verwijderen als ze eenmaal afgekoeld zijn.
  • Bewaar geroosterde en gepelde kastanjes tot 1 dag in de koelkast, of in een vrieszakje in de vriezer.
  • Verwarm kastanjes niet in de magnetron, want dat is brandgevaarlijk. Verwarm ze in een pan op het fornuis op een matig laag vuur met wat boter.

Benodigdheden

  • tamme kastanjes
  • scherp mesje
  • oven
  • rooster voor in de oven
  • schep of tang om de kastanjes uit de oven te halen
Gerelateerde activiteiten