Toverdrank maken
Toverdrank maken is een leuke kookactiviteit waarbij de kinderen zelf een toverdrankje gaan maken die ze ook echt op mogen drinken.
Inhoudsopgave
Brouw je eigen toverdrankje
Leg een verhaal klaar waarin toverdrankjes gemaakt worden. Bijvoorbeeld de boze heks van Hanna Kraan. Leg papier en potloden of stiften klaar. Leg ook een kookboek klaar en mogelijk de ingrediënten. Deze activiteit duurt ongeveer 30 minuten.
Vertel de kinderen dat er in heel veel verhalen gekookt wordt. Bijvoorbeeld toverdrankjes….! ). Lees eventueel een verhaal voor. Vraag de kinderen of zij een recept willen maken voor een toverdrankje. Wat kunnen ze toveren met dat drankje? De kinderen mogen het zelf bedenken, maar ze mogen elkaar natuurlijk ook helpen. Daarna mogen ze het recept van dat toverdrankje opschrijven op een etiket sticker. Als laatste moeten ze hun eigen recept volgen en zelf hun eigen toverdrank maken.
Vertel dat ze het beste het recept eerst in het klad kunnen maken; daarna mogen ze het op een echt etiket schrijven. Laat zien hoe een recept is opgebouwd: eerst staat er een lijst van ingrediënten, en daarna staat er wat je met die ingrediënten moet doen. Zorg ervoor dat de kinderen je uitleg goed kunnen verstaan. Begrijpen ze wat de bedoeling is?
Laat de kinderen zelf bedenken waar hun toverdrankje voor is. Wat kan een heks ermee toveren? Welke ingrediënten moeten er in het drankje? Help de kinderen als dat nodig is. De kinderen kunnen elkaar ook op ideeën brengen. Daarna schrijven ze het recept op. Ook met het schrijven kunnen de kinderen elkaar helpen of met een groepje samen 1 recept maken. Zijn de recepten klaar? Dan mogen ze het recept eventueel illustreren met tekeningetjes. Complimenteer de kinderen met hun recepten: ‘Dat is een spannend recept! Ik zie dat er kikkertongetjes ingaan, en spinnenpootjes… Gatsie, dat klinkt vies! En wat heb je er een mooie tekening bij gemaakt!’.
Willen de kinderen nu het toverdrankje dat op hun recept staat ook in het echt maken? Dit kun je zowel buiten als binnen doen en zo uitgebreid als je zelf wil. De kinderen kunnen kiezen uit de ingrediënten die jij hebt meegebracht, maar je kunt ze ook stimuleren om buiten allerlei ingrediënten te zoeken die ‘volgens het recept’ in het toverdrankje horen.
Zijn de kinderen klaar met hun toverdrankje? Dan kunnen de kinderen als zij willen het etiket met het recept van het drankje op het potje met toverdrank plakken. Ruim samen met de kinderen de gebruikte spullen op. Bespreek de activiteit na met de kinderen. Vonden ze het leuk om zelf een recept te bedenken? En hebben ze het recept geïllustreerd? Zijn de kinderen tevreden met het resultaat? Houd de nabespreking kort, maar zorg wel dat de kinderen kwijt kunnen wat ze kwijt willen.
Variaties
- Deze activiteit kun je ook met een grotere groep doen.
- De kinderen kunnen ook samen (in kleine groepjes) één recept maken. Dan wordt er meer nadruk gelegd op samen werken met elkaar.
- De kinderen kunnen de recepten bundelen in een receptenboek.
- De kinderen kunnen elkaars recepten vergelijken. Wie hebben dezelfde (soort) ingrediënten bedacht? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de recepten en drankjes?
Tips
- Deze activiteit kan binnen of buiten aan een tafel gedaan worden. Het daadwerkelijk maken van het toverdrankje kan het beste buiten gebeuren.
Benodigdheden
- Boeken met verhalen waarin gekookt wordt. Bijvoorbeeld een boek van Hanna Kraan over de boze heks
- Kladpapier
- Etiket stickers
- Potloden, stiften
- Kookboeken als voorbeeld
- Lege (jam)potjes voor alle kinderen
- Ingrediënten voor de toverdrank: bijvoorbeeld water, (fris)drank, sap, suiker, verschillende kruiden, toepasselijk snoepgoed zoals bijvoorbeeld snoepslierten.
- Flesje kleurstof om de toverdrankjes een echt magisch kleurtje te geven