Vanillevla maken


Het is echt heel eenvoudig om je eigen vanille vla te maken. Het vraagt weinig ingrediënten, weinig tijd en je hebt de heerlijkste zelfgemaakte vanillevla. Met dit recept krijg je een romige vanille vla die smaakt naar echte vanille.

Tekst gaat verder onder de afbeelding vanillevla maken
Door verse aardbeiden door de zelfgemaakte vanillevla te doen wordt het nog lekkerder.

Zelf vla maken

Het zelf maken van vla is makkelijker dan je denkt. Met slechts een paar ingrediënten maak je in een handomdraai heerlijke vanille vla waar de supermarkt vla niet aan kan tippen. Volg het onderstaande recept voor de beste resultaat.

Bereidingswijze

 1. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met de punt van een mesje het merg eruit. Doe dit samen met de melk in een ruime pan en breng langzaam aan de kook. Het vanillestokje kan er gewoon bij, dat geeft ook nog smaak af.
 2. Klop in een grote hittebestendige kom het ei, samen met de maizena en de suiker, goed los.
 3. Giet, wanneer de melk kookt, de melk voorzichtig bij het eimengsel. Blijf goed kloppen met een garde, anders krijg je klontjes.
 4. Giet het geheel terug in de pan en breng het weer zachtjes en al roerend aan de kook. Laat enkele minuten rustig doorkoken zodat de vla kan indikken.
 5. Laat de vla afkoelen.

Variaties

 1. De vla kan je combineren met andere lekkernijen. Bijvoorbeeld stoofpeertjes of een restje appeltaart.

Tips

 • Wil je liever geen velletje op de vla? Dek de vla dan na het koken af met huishoudfolie.
 • Verwacht geen gele vla, zoals je gewend bent van de vanillevla uit de winkel. Deze eigengemaakte vanillevla bevat immers geen kleurstoffen. Hoe geel de vla uiteindelijk wordt is afhankelijk van de kleur van de eidooier.
 • Je kan de vanillestokje er gewoon in laten zitten en pas verwijderen vlak voor het serveren. Zo krijgt het de tijd om zoveel mogelijk smaak af te geven.

Ingrediënten

 • 1 liter volle melk (liefst verse biologische melk)
 • 1 vanillestokje
 • 1 ei
 • 40 gram maizena
 • 75 gram suiker

De basis voor de vla is 1 liter melk, 1 ei, 40 gram maizena en 75 gram suiker. Je kunt hier zelf mee variëren en smaken toevoegen. In de vanillevla gaat natuurlijk vanille. Wil je liever chocoladevla? Vervang de vanille dan door cacaopoeder.

Gerelateerde activiteiten