Zandkoekjes bakken


Het bakken van zandkoekjes is een leuke activiteit voor alle leeftijden. Op basis van een aantal eenvoudige ingrediënten, een ouderwets recept en een oven kun je snel heerlijke koekjes maken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding Zandkoekjes bakken
Zandkoekjes bakken is makkelijker dan je denkt. Volg goed het recept en je hebt super snel heerlijke zandkoekjes gemaakt.

Zandkoekjes recept

Volg de onderstaande stappen om de zandkoekjes te maken:

Doe de bloem, suiker en vanillesuiker in een kom. Voeg de eidooier en in blokjes gesneden boter toe. Mix alles tot een kruimelig mengsel. Als je geen mixer hebt, kun je ook met je handen kneden. Dit kan iets meer tijd kosten, maar werkt prima.

zandkoekjes recept

Voeg een eetlepel koud water toe aan het kruimelige deeg en kneed het met je handen tot een stevige bal. Als het deeg te droog is, voeg dan wat extra water toe. Als het te plakkerig is, voeg dan wat bloem toe.

Wikkel de deegbal in vershoudfolie en leg het 30 minuten in de koelkast. Het koude deeg is straks gemakkelijker te vormen en zorgt voor knapperige koekjes.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.

zandkoekjes maken

Haal het deeg uit de koelkast en verwijder de vershoudfolie. Strooi wat bloem op een schoon oppervlak en rol het deeg uit met een deegroller. Gebruik de uitsteekvormpjes om de zandkoekjes uit te steken. Leg de uitgestoken koekjes op de bakplaat met bakpapier. Zorg ervoor dat je wat ruimte tussen de koekjes laat, zodat ze tijdens het bakken kunnen uitzetten.

recept zandkoekjes

Als je al het deeg hebt gebruikt en de koekjes op de bakplaat liggen, kunnen ze de oven in. Bak de koekjes gedurende 15 minuten, of totdat ze goudbruin zijn. Haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes afkoelen.

Nu kun je gaan genieten van je zelfgebakken zandkoekjes!

Variaties

  1. Versier de koekjes met glazuur, chocola of smarties.
    2, Maak jamkoekjes door een dun laagje jam op de uitgestoken deegvormpjes aan te brengen voordat ze de oven ingaan.
  2. Meng 60 g cacaopoeder (circa 10 eetlepels) en melk (4 eetlepels) door het deeg voor chocoladekoekjes.

Tips

  • Laat de versgebakken koekjes eerst afkoelen voordat je ervan smult. Ze worden lekkerder (en knapperiger) als je ze laat afkoelen.
  • Bewaar de zandkoekjes in een afgesloten trommel om ze knapperig te houden.
  • Je kunt zandkoekjes in allerlei vormen en maten maken, maar let op de baktijd. Dikkere koekjes hebben meer tijd nodig in de oven, terwijl dunne koekjes minder tijd nodig hebben.

Ingrediënten

  • 200 gr bloem
  • 75 gr suiker
  • 1 eidooier
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 125 gr boter
  • 1 eetlepel koud water

Benodigdheden

  • Mixer
  • Bakplaat met bakpapier
  • Vershoudfolie
  • Deegroller
  • Uitsteekvormpjes
Gerelateerde activiteiten