Zandkoekjes bakken
Zandkoekjes bakken is een leuke activiteit voor alle leeftijden. Met de juiste ingrediënten, het originele recept en een oven heb je in een mum van tijd heerlijke koekjes gebakken.
Inhoudsopgave

Zandkoekjes recept
Een goed recept is het halve werk. Daarom hebben wij het beste zandkoekjes recept opgezocht, getest en uitgeschreven:
Doe de basis ingrediënten, de bloem, suiker, vanillesuiker in een kom. Voeg vervolgens de eierdooier en de boter in blokjes toe. Mix dit tot een kruimelig geheel. Als je niet de beschikking hebt over een deegmixer is dat geen probleem. Je kan met de handen net zo goed kneden, misschien heb je iets meer tijd nodig.
Als het mengsel een kruimelige kleverig deeg is geworden kan je de eetlepel water toevoegen en het met de hand tot een stevige bol kneden. Als het deeg te droog is kan je wat extra water toevoegen, als het te plakkerig is, en dus te nat, voeg dan een beetje bloem toe.
Wikkel nu de deeg bol in een stukje plastic vershoudfolie en leg het voor 30 minuten in de koelkast. Als het deeg koud is kan je er straks makkelijker vormpjes uitsteken en worden de koekjes ook nog eens knappiger.
Verwarm de oven op 175 graden.
Als de 30 minuten afgelopen zijn. kan het deeg uit de koelkast en de vershoudfolie worden gehaald. Gooi wat bloem op de tafel of aanrecht en rol met een deegroller het deeg plat. Je kan nu met de verschillende uitsteekvormpjes de zandkoekjes uit gaan drukken. Leg de koekjes die je uitgestoken hebt op een bakplaat met bakpapier. Het is verstandig om tussen de koekjes een beetje ruimte te laten zodat de koekjes wat kunnen uitzetten tijdens het bakken.
Heb je al het deeg gebruikt en liggen de koekjes op de bakplaat? Dan kunnen ze de oven in. De koekjes bak je in 15 minuten goudbruin. Daarna haal je de bakplaat uit de oven en laat je de koekjes afkoelen.
Smullen maar!
Variaties
- Versier de koekjes met glazuur, chocola of smarties.
- In plaats van zandkoekjes kan je ook jamkoekjes maken. Volg bovenstaande recept maar smeer voordat de koekjes de oven in gaan een klein laagje jam op de uitgestoken deegvormpjes.
- Meng 60 g cacaopoeder (circa 10 eetlepels) en melk (4 eetlepels) door het deeg voor chocoladekoekjes.
Tips
- Laat de versgebakken koekjes eerst afkoelen voordat je ze op eet. De verleiding is groot om ze direct te proeven maar ze worden echt lekkerder (en knapperiger) als je ze af laat koelen.
- Door de koekjes te bewaren in een afgesloten trommel worden ze niet zacht.
- De zandkoekjes kan je in alle vormen en maten maken, belangrijk daarbij is wel dat je de baktijd in de gaten houdt. Bij hele dikke koekjes is dit vanzelfsprekend langer en bij dunne koekjes korter.
Ingrediënten
- 200 gr bloem
- 75 gr suiker
- 1 eidooier
- 1 zakje vanillesuiker
- 125 gr boter
- 1 eetlepel koud water
Benodigdheden
- Mixer
- Bakplaat met bakpapier
- Vershoudfolie
- Deegroller
- Uitsteekvormpjes