Avocadopit planten


Avocado's zijn prachtige en heerlijke vruchten. Ze zijn namelijk erg gezond, er zitten veel natuurlijke vetten in die goed voor je lichaam zijn, en smaken erg goed. Want wat is nou lekkerder dan een pittige limoen guacamole dip met tortillachips? Precies!

De volgende keer dat je guacamole maakt of een avocado in stukken snijdt voor een salade, probeer dan de avocadopitten te bewaren om te planten tot avocadobomen. Het is verrassend eenvoudig om je eigen avocadoboom uit de pit te kweken en het is daarnaast een geweldig educatief project voor thuis en in de klas. In dit artikel vind je een handige handleiding, informatie en meer om te leren hoe je een avocadoboom binnenshuis uit een avocatopit kunt kweken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding Avocadopit planten

Avocado kweken tot plant

Om een avocado pit op te kweken tot een avocado plant moet je een aantal stappen doorlopen. Je begint met het reinigen van de avocadopit en eindigt met een klein avocado plantje die in de aarde gaat groeien. Volg de onderstaande stappen om zelf een avocado pit te planten.

Verwijder en reinig de avocadopit
Je moet beginnen met het verwijderen van de pit van de avocado (zonder hem te snijden, daardoor kan hij beschadigen), en hem vervolgens schoon te wassen van al de avocadovrucht. Vaak helpt het om de pit een paar minuten in wat water te laten weken en vervolgens al het resterende fruit af te schrobben met een borsteltje. Let op dat u de bruine schil van de pit niet verwijdert - omhulsel van het zaad.

Zoek uit welke kant "boven" en welke kant "onder" is
Sommige avocadopitten zijn enigszins langwerpig, terwijl andere bijna perfect bolvormig zijn - maar alle avocadopitten hebben een 'bodem' (van waaruit de wortels zullen groeien), en een 'top' (van waaruit de kiem zal groeien). Het iets spitsere uiteinde is de bovenkant, en het platte uiteinde is de onderkant. Om je pit te laten ontkiemen, moet je het onderste worteleinde in water plaatsen, dus het is heel belangrijk om uit te zoeken welk uiteinde de 'top' is en welk de 'bodem' is voordat je hem gaat doorboren met tandenstokers.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

avocadopit bovenkant onderkant
De bovenkant is (meestal) spits of puntvormig. De onderkant is vaak breder en plat met een ronde, geschubde markering op de onderkant. De wortels groeien (meestal) uit de bodem.

Steek tandenstokers in de pit
Neem drie tandenstokers en steek ze onder een lichte neerwaartse hoek in de avocadopit, gelijkmatig verdeeld rondom de avocadopit. Deze tandenstokers zijn de 'steiger' voor de pit, waardoor je de onderste helft van de avocado in water kunt laten rusten, dus de tandenstokers moeten daar stevig in worden geklemd. Het is aan te raden om ze onder een lichte hoek (naar beneden wijzend) in de pit te steken, zodat meer van de avocadopit in het water rust als deze in het glas plaatst wordt.

Plaats de avocadopit half ondergedompeld in een glas water
Plaats het glas op een rustige vensterbank met zonlicht. Het is handig om een helder glas te gebruiken, zodat je gemakkelijk kunt zien wanneer de wortels beginnen te groeien. Daarnaast is het ook handig omdat je zo ook weet wanneer het water moet worden ververst. Veel handleidingen raden aan om het water elke dag te verversen. De praktijk wijst uit dat elke paar dagen voldoende is. Het is wel belangrijk dat het water regelmatig ververst wordt. Dit voorkomt de groei van schimmels en bacteriën, deze kunnen de kleine avocadokiem beschadigen.

De pit laten ontkiemen

Veel handleidingen zeggen dat het ontkiemen ergens tussen de 2 en 4 weken kan duren, maar de praktijk leert dat het meestal minstens 8 weken duurt om een ontkieming te krijgen. Je moet dus wel geduld hebben om een avocadopit te laten ontkiemen.

Dit gaat er gebeuren:

 • De bovenkant van de avocadopit zal uitdrogen en er komen barsten in. De buitenste bruine schil van het zaad zal loslaten.
 • De barst zal zich helemaal tot aan de onderkant van de avocadopit uitbreiden, en door de scheur op de onderkant zal een kleine penwortel (hoofdwortel) beginnen te groeien.
 • De penwortel zal steeds langer worden en kan zich gaan vertakken. Uiteindelijk zal een kleine scheut door de bovenkant van de avocadopit heen groeien.
 • Laat de penwortel niet uitdrogen. Dit zal de uiteindelijke dood van de avocadoplant betekenen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

avocadopit kweken
De avocadoplant barst langzaam open en ontkiemt.

Avocadopit planten in aarde

Verpot de plant als hij 15 cm hoog is
Wanneer de stengel ongeveer 15 cm lang is, snijd deze terug tot ongeveer 8 cm, dit zal nieuwe groei stimuleren. Wanneer hij weer 15 cm lang is verpot hem dan in pot (met potgrond) met een diameter van 25 cm en laat de bovenste helft van het zaad blootliggen. Plaats hem op een zonnige vensterbank. Avocado's houden van zon, hoe meer zon hoe beter.

Geef de plant water en zie hem groeien
Geef de plant regelmatig water met af en toe een diepe onderdompeling. De bodem moet altijd vochtig zijn, maar niet verzadigd. Het vergelen van de bladeren is een indicatie van overbewatering; laat de plant een paar dagen uitdrogen.

Snoei om groei te stimuleren
Wanneer de stengel 30 cm hoog is, snoei je de bovenste twee sets bladeren af. Dit zal de plant stimuleren om zijscheuten en meer bladeren te laten groeien, waardoor hij struikachtig wordt. Elke keer dat de plant groeit, snoei je de twee nieuwste sets bladeren boven op de plant uit.

Avocadoplant verzorgen

Als je een grotere kans op vruchten wil, koop dan een dwergboom die op een onderstam is geënt. De onderstam is zo gekozen dat de beste eigenschappen van de plant worden versterkt en dat de boom sterker wordt en beter bestand is tegen allerlei negatieve invloeden van buitenaf.

De verzorging van avocadoplanten binnenshuis bestaat uit het ondersteunen en voeden van de plant. Gebruik een stok om de hoofdstam van de plant stevig en recht te houden tijdens de groei.

Verplant de boom ook als hij uit zijn pot groeit. Snoei eventuele uitlopers die uit de onderstam groeien weg.

Bemest maandelijks met wateroplosbare voeding en draai de boom regelmatig om een gelijkmatige groei te bevorderen. Geef de plant matig water wanneer de grond droog aanvoelt.

Let op symptomen zoals bladvergeling, wat kan wijzen op te veel water of een slechte drainage. In een te natte potgrond kunnen de planten wortelrot ontwikkelen. Controleer ook of er een witte korst op de grond zit, dit betekent dat er te veel zout uit de meststof is gekomen.

Avocado: soort Persea
Avocado kamerplant kweken Tips

Tropische plant

 • Licht: Volle, indirecte zon
 • Vochtigheid: Matig tot hoog
 • Grond: niet uitdrogen
 • Meststof: 7-9-5
 • Vorm: Snoei de bladeren aan de bovenkant van de plant weg om nieuwe zijscheuten te stimuleren.
 • Kamertemperatuur: 16° tot 30°C

Winter
De baby-avocadoboom kan in de zomer buiten staan, maar als de temperatuur aan het einde van de zomer weer lager wordt (20-24 graden celcius) moet je de plant weer naar binnen brengen. Avocadoplanten verdragen slecht koude temperaturen. Zorg dus dat je ze op tijd weer warm binnen zet.

Bladluis
Op sommige avocadobomen komen bladluizen. De vervelende beestjes kunnen geen genoeg krijgen van de heerlijke avocadoblaadjes. Als je ze krijgt, is dit hoe je ze kwijt kunt raken: Was alle bladluizen van de plant door ze met een slang buiten of in de gootsteen/douche te besproeien. Als de kleine plaaginsecten eraf zijn, besproei je je plant met een mengsel van water met een klein scheutje afwasmiddel en een theelepel neemolie (plantaardige olie). Dit voorkomt dat bladluizen terugkomen. Controleer de plant om de 4-5 dagen en reinig en besproei indien nodig.

Benodigdheden om een avocado te kweken

 • 1 avocadopit
 • 1 glas (niet te klein en te breed)
 • 3 tandenstokers
 • water
 • zonlicht
Gerelateerde activiteiten
Help je mee? 🥰

Samen maken we SpelActief beter. Voeg jouw activiteiten toe!

Toevoegen