Avocadopit planten


Avocado's zijn prachtige en heerlijke vruchten. Ze zijn erg gezond, er zitten veel natuurlijke vetten in die goed voor je lichaam zijn, en smaken erg goed. Want wat is nou lekkerder dan een pittige limoen guacamole dip met tortillachips? Precies!

De volgende keer dat je guacamole maakt of een avocado in stukken snijdt voor een salade, probeer dan de avocadopitten te bewaren om te kunnen planten. Het is best eenvoudig om je eigen avocadoplant uit de pit te kweken. Het is daarnaast een leuk educatief project voor thuis en/of in de klas. In dit artikel leggen we je uit hoe je zelf een avocadopit kan planten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding Avocadopit planten

Avocado kweken tot plant

Om een avocadopit op te kweken tot een avocado plant moet je een aantal stappen doorlopen. Je begint met het reinigen van de avocadopit en eindigt met een klein avocado plantje die in de aarde gaat groeien. Volg de onderstaande stappen om zelf een avocado pit te planten.

Verwijder en reinig de avocadopit

Je moet beginnen met het verwijderen van de pit van de avocado, hierbij mag de pit niet beschadigen. Was de pit vervolgens schoon zodat er geen avocado meer aan zit. Vaak helpt het om de pit een paar minuten in wat water te laten weken en vervolgens al het resterende fruit er af te schrobben met een borsteltje. Let er op dat je de bruine schil van de pit niet verwijdert, dit is het omhulsel (de zaadschil) van het avocado zaadje.

avocadopit verwijderen

Zoek uit welke kant "boven" en welke kant "onder" is

Sommige avocadopitten zijn langwerpig, terwijl andere bijna perfect bolvormig zijn. Maar alle avocadopitten hebben een 'bodem' (van waaruit de wortels gaan groeien), en een 'top' (van waaruit de kiem zal groeien). Het iets spitsere uiteinde is de bovenkant, en het platte uiteinde is de onderkant.

Om de pit te laten ontkiemen moet je de onderkant van de pit in het water plaatsen. Het is dus heel belangrijk om uit te zoeken welk kant de 'top' is en welke kant de 'bodem' voordat je hem gaat doorboren met tandenstokers.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

avocadopit bovenkant onderkant
De bovenkant is (meestal) spits of puntvormig. De onderkant is vaak breder en plat met een ronde, geschubde markering op de onderkant. De wortels groeien (meestal) uit de bodem.

Steek tandenstokers in de pit

Neem drie tandenstokers en steek ze onder een lichte hoek in de avocadopit, gelijkmatig verdeeld rondom de avocadopit. Deze tandenstokers zijn de 'steiger' voor de pit, waardoor je de onderste helft van de avocado in water kan laten rusten. De tandenstokers moeten dus stevig in de pit worden geklemd. Het is aan te raden om ze onder een lichte hoek (naar beneden toe) in de pit te steken, zodat een groot deel van de pit in het water rust als deze in het glas geplaatst wordt.

Plaats de avocadopit in een glas met water

Plaats het glas op een rustige vensterbank met zonlicht. Het is handig om een helder glas te gebruiken, zodat je gemakkelijk kunt zien wanneer de wortels beginnen te groeien. Daarnaast is het ook handig omdat je zo ook weet wanneer het water moet worden ververst. Veel handleidingen raden aan om het water elke dag te verversen. De praktijk wijst uit dat elke paar dagen schoon water voldoende is.

Het is wel belangrijk dat het water af en toe ververst wordt. Dit voorkomt de groei van schimmels en bacteriën, deze kunnen namelijk de kleine avocadokiem beschadigen.

tandenstokers avocadopit

De pit laten ontkiemen

Veel handleidingen zeggen dat het ontkiemen ergens tussen de 2 en 4 weken kan duren, maar de praktijk leert dat het meestal minstens 8 weken duurt om een ontkieming te krijgen. Je moet dus wel geduld hebben om een avocadopit te laten ontkiemen.

Dit gaat er gebeuren:

 • De bovenkant van de avocadopit zal uitdrogen en er komen barsten in. De buitenste bruine schil van het zaad zal loslaten.
 • De barst zal zich helemaal tot aan de onderkant van de avocadopit uitbreiden, en door de scheur op de onderkant zal een kleine penwortel (hoofdwortel) beginnen te groeien.
 • De penwortel zal steeds langer worden en kan zich gaan vertakken. Uiteindelijk zal een kleine scheut door de bovenkant van de avocadopit heen groeien.
 • Laat de penwortel niet uitdrogen. Dit zal de uiteindelijke dood van de avocadoplant betekenen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

avocadopit kweken
De avocadoplant barst langzaam open en ontkiemt.

Avocadopit planten in aarde

Verpot de plant

Wanneer de stengel ongeveer 15 cm lang is, knip deze terug tot ongeveer 8 cm, dit zal nieuwe groei stimuleren en de plant sterker maken. Wanneer het plantje weer 15 cm lang is kan je deze verpotten. Verpot hem in een pot (met potgrond) met een diameter van minimaal 25 cm en laat de bovenste helft van de pit blootliggen. Plaats de pot op een zonnige vensterbank. Avocado's houden van zon en warmte, hoe meer zon hoe beter.

Geef de plant water

Geef de plant regelmatig water met af en toe een diepe onderdompeling. De bodem moet altijd vochtig zijn, maar niet verzadigd. Het vergelen van de bladeren is een indicatie van overbewatering, laat de plant dan een paar dagen uitdrogen.

Snoei de bladeren om groei te stimuleren

Wanneer de stengel 30 cm hoog is, snoei je de bovenste twee sets bladeren af. Dit zal de plant stimuleren om zijscheuten en meer bladeren te laten groeien, waardoor hij struikachtig wordt. Elke keer dat de plant groeit, snoei je de twee nieuwste sets bladeren boven op de plant uit.

Avocadoplant verzorgen

Als je een grotere kans op vruchten wil, koop dan een dwergboom die op een onderstam is geënt. De onderstam is zo gekozen dat de beste eigenschappen van de plant worden versterkt en dat de boom sterker wordt en beter bestand is tegen allerlei negatieve invloeden van buitenaf.

De verzorging van avocadoplanten binnenshuis bestaat uit het ondersteunen en voeden van de plant. Gebruik een stok om de hoofdstam van de plant stevig en recht te houden tijdens de groei.

Verplant de boom ook als hij uit zijn pot groeit. Snoei eventuele uitlopers die uit de onderstam groeien weg.

Bemest maandelijks met wateroplosbare voeding en draai de boom regelmatig om een gelijkmatige groei te bevorderen. Geef de plant matig water wanneer de grond droog aanvoelt.

Let op symptomen zoals bladvergeling, wat kan wijzen op te veel water of een slechte drainage. In een te natte potgrond kunnen de planten wortelrot ontwikkelen. Controleer ook of er een witte korst op de grond zit, dit betekent dat er te veel zout uit de meststof is gekomen.

avocadoplant verzorgen
Een gezonde avocadoplant heeft groene bladeren. Als de bladeren geel worden geef je de plant waarschijnlijk teveel water.

Avocado kamerplant kweken Tips

Avocado: soort Persea
Avocado kamerplant kweken Tips

Tropische plant

 • Licht: Volle, indirecte zon
 • Vochtigheid: Matig tot hoog
 • Grond: niet uitdrogen
 • Meststof: 7-9-5
 • Vorm: Snoei de bladeren aan de bovenkant van de plant weg om nieuwe zijscheuten te stimuleren.
 • Kamertemperatuur: 16° tot 30°C

Winter
De baby-avocadoboom kan in de zomer buiten staan, maar als de temperatuur aan het einde van de zomer weer lager wordt (20-24 graden celcius) moet je de plant weer naar binnen brengen. Avocadoplanten verdragen slecht koude temperaturen. Zorg dus dat je ze op tijd weer warm binnen zet.

Bladluis
Op sommige avocadobomen komen bladluizen. De vervelende beestjes kunnen geen genoeg krijgen van de heerlijke avocadoblaadjes. Als je ze krijgt, is dit hoe je ze kwijt kunt raken: Was alle bladluizen van de plant door ze met een slang buiten of in de gootsteen/douche te besproeien. Als de kleine plaaginsecten eraf zijn, besproei je je plant met een mengsel van water met een klein scheutje afwasmiddel en een theelepel neemolie (plantaardige olie). Dit voorkomt dat bladluizen terugkomen. Controleer de plant om de 4-5 dagen en reinig en besproei indien nodig.

Benodigdheden om een avocado te kweken

 • 1 avocadopit
 • 1 glas (niet te klein en te breed)
 • 3 tandenstokers
 • water
 • zonlicht
Gerelateerde activiteiten