Bladeren overtrekken


Het overtrekken van bladeren is een leuke herfst knutselproject waarmee je op een makkelijke manier prachtige tekeningen kunt maken. Als je in de natuur gevallen bladeren vindt die te mooi zijn om te laten liggen kan je ze mee naar huis nemen en ze met een waskrijtje overtrekken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding bladeren tekenen

Bladeren tekenen

Verzamel bladeren
Vers geplukte bladeren hebben meestal de beste bladnerven en stengels en zijn ook nog flexibel. Gedroogde bladeren kunnen broos zijn en daardoor breken wanneer je ze probeert over te trekken.

Plaats de bladeren op het papier
Kies een vlakke, harde ondergrond om op te tekenen. Een harde ondergrond vermindert het glijden van het papier en de bladeren. Leg het blad met de nerfzijde naar boven op een stuk wit papier. Je kunt één blad doen of meerdere bladeren tegelijk. Schik ze op de pagina.

Leg een vel papier op de bladeren
Leg een ander vel papier op de blaadjes. De bladeren worden nu tussen de twee vellen papier geklemd. Houd het papier stevig vast en zorg ervoor dat de bladeren eronder niet verschuiven. Als ze te veel bewegen, plak de bladeren dan met tape vast aan het onderste papier.

Kies de kleuren die je wilt gebruiken
Kies de kleuren waskrijt die je wilt gebruiken om de bladeren mee over te trekken. Veel voorkomende herfstkleuren zijn: rood, oranje, geel en goud, maar je kan natuurlijk alle kleuren gebruiken.

Wrijf voorzichtig met een waskrijtje over het papier
Leg het waskrijt op zijn kant en wrijf voorzichtig over het bovenste vel papier. Terwijl je wrijft, moeten de bladvormen en -nerven duidelijk door het papier zichtbaar worden. Als je klaar bent, haal je het blad onder het papier vandaan.

Variaties

  1. Teken de contouren van de bladeren met een potlood of pen. Zo krijg je een mooi detail in je kunstwerkje.
  2. Ontdek wat het verschil is tussen hard en zacht drukken met waskrijt.

Tips

  • Door verschillende bladeren en combinaties van bladeren ontstaat een verschillend resultaat.
  • De stelen met kleine blaadjes zijn het moeilijkst om over te trekken.

Benodigdheden

  • Verschillende soorten herfstbladeren (vers of gedroogd)
  • Papier (perkamentpapier maakt het extra bijzonder)
  • Potloden of wasco krijt
Gerelateerde activiteiten