Bloemen drogen
Door jouw favoriete bloemen te drogen kun je ze bewaren zolang je zelf wilt. En droogbloemen blijven niet alleen altijd mooi, maar je kunt ze ook gebruiken om je huis mee te versieren.
Om je op weg te helpen, hebben we een handleiding gemaakt die je op verschillende manieren helpt bij het drogen van bloemen.

Hoe droog je bloemen?
Om bloemen te drogen heb je verschillende methodes die je kan gebruiken. De makkelijkste manier is om bloemen aan de lucht te laten drogen. Het vocht in de bloemen verdampt dan en de bloem 'verdroogd' op die manier. Ook kunnen bloemen in een boek of speciale bloemen pers plat geperst worden. Dit is een simpele, maar zeer effectieve, manier die iedereen zelf kan uitproberen.
Specialere manieren om bloemen te drogen zijn met behulp van silicagel, een strijkijzer of in de oven. Deze technieken zijn een stuk lastiger dan de eerder genoemde. Wij raden aan om simpel te beginnen en het langzaam moeilijker voor je zelf te maken.
Aan de lucht drogen
De techniek van bloemen drogen aan de lucht wordt al eeuwenlang gebruikt. Het is de eenvoudigste manier van drogen, maar heeft wel de langste droogtijd. Dit is dan ook de methode die we aanraden voor het drogen van een vol boeket bloemen. De bloemen drogen dan namelijk perfect recht en ze zien er ook nog eens prachtig uit tijdens het drogen!
Wat je nodig hebt:
- Bloemen
- Touw
- Schaar
- Stok of kledinghanger
Bloemen drogen aan de lucht stappenplan:
- Maak de bloemen geschikt om te drogen door het verwijderen van de blaadjes.
Verwijder de blaadjes van de bloemstelen. Het is prima om wat bladeren aan de stengel te laten zitten als je van het groen houdt, die zullen dan ook drogen. - Maak van de bloemen een boeket en bind ze vast.
Combineer de bloemen naar wens en bind een touwtje rond de stengels. Als de stelen te lang zijn (kies de lengte die je zelf mooi vindt!), snijd ze dan op de door jou gewenste lengte. - Bevestig de bloemen aan een stok of kledinghanger.
Bind het uiteinde van je touwtje aan een stokje of kledinghanger. Zorg ervoor dat het stevig genoeg is om de bloemen voor een lange periode aan op te hangen. - Hang de bloemen te drogen.
Hang de stok op een plaats die niet in de weg zit, zodat de kwetsbare bloemen niet beschadigd raken. Ook moeten ze worden opgehangen in een donkere omgeving of op een plek waar het licht minimaal is. Elk direct licht zal de bloemen doen verkleuren. - Laat de bloemen voor 3 tot 4 weken drogen.
Als je de bloemen eenmaal hebt opgehangen is het wachten begonnen. Na drie tot vier weken moeten ze helemaal droog zijn. Om ze mooi en stevig te houden, besproei je ze met niet-geparfumeerde haarlak.
In een boek samenpersen
Een andere veel gebruikte droogmethode is het drogen van bloemen in een boek. Door het zware gewicht van de boeken maak je de bloemen plat en drogen ze goed.
In onderstaande stappenplan leer je hoe je zelf bloemen kunt drogen met behulp van een boek.
Wat je nodig hebt:
- Bloemen
- Zwaar boek
- Bakpapier
- Absorberend papier
- Gewicht (bijvoorbeeld nog meer boeken)
Bloemen drogen in een boek stappenplan:
- Begin met de bloem klaar te maken. Verwijder eventuele overbodige blaadjes en leg ze plat op bakpapier.
- Open het boek en plaats het absorberend papier op de bladzijden van het boek. Grote boeken zoals woordenboeken en telefoonboeken werken hiervoor het beste, omdat ze zwaar zijn en veel pagina's hebben die je kunt gebruiken. Zorg ervoor dat je een boek kiest waarvan je het niet erg vindt dat het beschadigd raakt. De kans bestaat dat het water van de bloem de boekpagina's laat rimpelen.
- Plaats de bloemen met de mooie kant naar beneden op het bakpapier. Sluit het boek zorgvuldig en zorg ervoor dat de bloemen niet verschuiven.
- Plaats meer boeken of andere zware voorwerpen boven op het boek. Plaats het boek op een plaats die niet in de weg staat en waar het een tijd kan blijven staan.
- Laat de bloemen 3-4 weken in het boek zitten. Hoe langer je de bloemen perst, hoe minder water er nog in zit. Geef ze minimaal twee tot drie weken voordat je ze uit het boek haalt. Als ze dan nog niet papierachtig aanvoelen vervang dan het papier en laat ze nog 1-2 weken in het boek zitten.

In een pers
Het persen van bloemen kan op verschillende manieren gebeuren. De methode die je kiest is afhankelijk van de materialen die je bij de hand hebt en hoeveel bloemen je wilt gaan persen. Als je vaker bloemen droogt in een pers, kun je overwegen om je eigen bloemenpers te maken of te kopen.
Bloemenpersen zijn speciaal ontworpen om samengeperste bloemen te maken. Een bloemen pers bestaat uit lagen papier die tussen twee sterkere planken, door bouten en vleugelmoeren, worden bijeengehouden.
Wat je nodig hebt:
- Bloemen
- Een bloemen pers
- Bakpapier
- Absorberend papier
Bloemen drogen in een pers:
- Bereid de bloemen voor door ongewenste bladeren te verwijderen.
- Draai de vleugelmoeren los van de bouten. Haal de bovenkant van de pers, zodat het papier zichtbaar is.
- Knip het bakpapier op het juiste formaat van de bloem pers. Op deze manier kun je de pers hergebruiken zonder deze te hoeven reinigen.
- Plaats de bloemen op het absorberend papier. Plaats de bovenkant van de pers weer terug en schroef de vleugelmoeren weer aan.
- Laat de pers drie tot vier weken dicht zitten. Om te voorkomen dat het bakpapier bruin wordt kan je dit tussentijds een aantal keer vervangen. Zodra de bloemen volledig droog zijn, kunnen de bloemen uit de pers gehaald worden en zijn ze klaar!

Met Silicagel drogen
Het drogen van bloemen met silicagel is de snelste methode om bloemen te drogen. Deze manier van drogen is eenvoudig en uitstekend geschikt als je geen 'geplette' bloemen wilt drogen. Je hebt wel een dehydraterend middel (droogmiddel), zoals silicagel, nodig. Dit is verkrijgbaar bij hobby winkels en tuincentra.
Wat is Silicagel?
Bij aankoop van een nieuw paar schoenen of elektronica vindt je vaak een zakje silicagel. In het zakje zitten kleine poreuze korrels silicagel. De gel is een soort droogmiddel dat veel vocht absorbeert. Zo kunnen verkopers dus hun producten over langere tijd mooi houden.
Wat je nodig hebt:
- Bloemen
- Silicagel
- Een plastic opberg doos
- Klein kwastje of penseel
- Tandenstokers
- Leeg glas
Bloemen drogen met silicagel stappenplan:
- Zoek een lange en ondiepe plastic opbergdoos waarin je bloemstelen horizontaal in kunnen liggen.
- Vul de bodem van de doos met ongeveer 3 centimeter silicagel (of een ander droogmiddel). Hiermee creëren we als het ware het bed voor de bloemen.
- Voeg de bloemen toe aan de doos met silicagel en verdeel ze zo goed mogelijk over de bodem. Platte bloemen zoals gerbera of madeliefjes kunnen met de mooie kant naar beneden worden geplaatst, maar bij bloemen die minder plat zijn kan je ze beter met de mooie kant omhoog leggen.
- Bedek de bloemen voorzichtig met 2 centimeter van het droogmiddel met behulp van het glas. Zorg ervoor dat de bloemen volledig onder de korrel liggen. Als de bloem een grote knop/kroon heeft probeer dan ook wat korrel in de bloem te gieten.
- Sluit de doos af met een deksel (indien mogelijk het liefste luchtdicht). Verplaats de bak naar een plaats die niet in direct zonlicht staat en zorg ervoor dat deze voor langere tijd er kan blijven staan.
- Laat de inhoud 3-6 dagen drogen in de doos. Afhankelijk van de grootte van de bloemen of als je verschillende soorten bloemen droogt, controleer dan de inhoud met je tandenstoker na de eerste 2 dagen om te zien of sommige bloemen al gedroogd zijn.
- Verwijder de bloemen voorzichtig als je tevreden bent over de droogte van de bloemen.
Schud met de bloemstengel het droogmiddel zachtjes eraf of borstel de bloem met een penseel of kwast zachtjes schoon.
Tip: Als je merkt dat de bloemblaadjes na het bedekken gebogen of misvormd worden, gebruik dan een tandenstoker om ze te herschikken, want ze zullen drogen in de vorm waarin ze liggen.
Met een strijkijzer drogen
Bloemen drogen met een strijkijzer is een andere manier om het droog proces te versnellen. Het is vergelijkbaar met hoe je een print op stof kan strijken. Door de warmte van het strijkijzer drogen de bloemen uit. Het gewicht van het strijkijzer, en het aanduwen ervan, zorgt ervoor dat de bloemen plat worden.
Wat je nodig hebt:
- Bloemen
- Bakpapier
- Strijkijzer
- Boek
Bloemen drogen met een strijkijzer stappenplan:
- Plaats de bloemen tussen twee stukken bakpapier. Leg er een boek op om de bloemen plat te drukken en ze gemakkelijker te kunnen strijken.
- Zet je strijkijzer op het laagste standje. Zorg ervoor dat je geen water of stoom gebruikt.
- Zodra het strijkijzer warm is, haal je het het boek (gewicht) van het bakpapier met daarin de bloemen. Verplaats het bakpapier en de bloemen naar een strijkplank.
- Druk het strijkijzer ongeveer 15 seconden op het bakpapier met daar tussen de bloemen. Verwijder het papier tot het weer afkoelt (weer ongeveer 15 seconden). Herhaal dit proces totdat de bloem is gedroogd.
In een oven drogen
Als je snel bloemen wilt drogen kan je dit in de oven doen. Door de hoge temperatuur zullen de bloemen relatief snel hun vocht verliezen en dus uitdrogen. Waar het drogen van bloemen in een boek of pers weken kan duren gaat dat met een oven binnen een paar uur.
Pas op: Bloemen drogen in de oven brengt risico's met zich mee. De bloemen drogen sneller volledig uit waardoor ze uit elkaar kunnen vallen.
Wat je nodig hebt:
- Bloemen
- Ovenrekje of rooster
- Schaar
Bloemen drogen in de oven stappenplan:
- Verdeel de bloemen gelijkmatig over de ovenroosters.
- Stel de oven in op 60-90 graden Celsius
- Afhankelijk van waarop de oven wordt ingesteld moeten de bloemen ongeveer 1,5 tot 2,5 uur in de oven.
- Controleer de bloemen elke 15 minuten en haal ze uit de oven als je denkt dat ze goed zijn. Te lang in de oven kan ervoor zorgen dat de bloemen verbranden. Grote dikkere bloemen hebben meer tijd nodig om te drogen dan kleinere of dunne bloemetjes.
Welke bloemen zijn geschikt om te drogen
Voordat je in je enthousiasme begint met het maken van een droogboeket is het handig om te weten welke bloemen je kunt drogen. Niet alle bloemen zijn namelijk geschikt om zelf te drogen.
Sommige bloemen hebben stelen die te veel vocht bevatten en daardoor niet snel genoeg drogen. Andere bloemen zijn te slap of kwetsbaar om te drogen. Over het algemeen zijn bloemen met een stevige houtachtige stelen goed te drogen. De regel is dan ook: als de steel van de bloem lastiger af te snijden is, is deze vaak geschikt.
Bloemen die geschikt zijn om te drogen zijn:
- Zonnebloemen
- Rozen
- Papaver (de zaadbol van de klaproos)
- Fluitenkruid
- Korenbloemen
- Craspedia
- Lavendel
- Trommelstokjes (Allium sphaerocephalon)
- Hortensia’s
- Strobloemen (Helichrysum bracteatum)
- Zeeuwse heide (Limonium sinuatum)
- Gipskruid
- Zeeuws knoopje
- Engelwortel
Bloemen die niet geschikt zijn om te drogen zijn:
- Narcissen
- Amaryllissen
- Tulpen
- Gerbera’s
Gedroogde bloemen inlijsten
Gedroogde bloemen kunnen op vele manieren worden gebruikt. Van botanische lijstjes tot knutselkaarten, ze geven een uniek tintje aan alles.
Als het drogen van bloemen goed gelukt is kan je ervoor kiezen om de bloemen in te lijsten. Zo kan je ze ergens neerzetten en er elke dag van genieten.
Wat je nodig hebt om de bloemen in te lijsten:
- Gedroogde bloemen
- Een glazen lijst
- Keukenrol papier

Gedroogde bloemen inlijsten stappenplan:
- Maak het glas van de lijst schoon.
Verwijder de achterkant en veeg deze af met een vochtig keukenrol papiertje. Vermijd het gebruik van een glasreiniger, omdat deze kan reageren met de gedroogde bloemen. Laat de lijst volledig drogen voor gebruik. - Leg de bloemen op de glasplaat en positioneer de bloemen zoals jij mooi vindt.
Wees creatief. Er zijn oneindig veel mogelijkheden als het gaat om het inlijsten van bloemen. Probeer een uniek patroon of een leuke vorm, bijvoorbeeld een hartje. Je kunt ervoor kiezen om alleen de bloemknoppen te gebruiken of juist de steel te behouden voor een meer natuurlijke uitstraling. Zorg ervoor dat de bloemen naar beneden gericht zijn wanneer je ze in het lijstje legt. Zo zitten ze straks als je het lijstje dicht maakt goed. - Plaats de achterzijde van de lijst voorzichtig terug.
Plaats de achterkant van de lijst terug en zorg ervoor dat de bloemen niet verschuiven. Eventueel kan je later, als je niet tevreden bent, de achterkant weer los maken en de bloemen opnieuw positioneren. - Je gedroogde bloemen zijn ingelijst.
Geef je lijstje een mooie plaats in huis waar je het elke dag ziet staan!
Tips
- Je gedroogde bloemen zullen een paar tinten donkerder worden. Witte bloemen kunnen bruin worden, terwijl donkerrode of paarse bloemen zwart kunnen worden. Gele bloemen blijven meestal hetzelfde.
- Te veel drogen kan ervoor zorgen dat de bloemen broos worden en heel gemakkelijk breken.
- Door de verschillende droogmethodes uit te proberen ontdek je welke voor jouw het beste werkt.
- De silicagel wordt roze zodra het vocht is geabsorbeerd.
- Bloemen beginnen te verbleken zodra ze geplukt worden. Voor het beste resultaat droogt je de bloemen direct na het afknippen van de plant.