Bonen ontkiemen
Het ontkiemen van bonen in een zakje is een leuke manier voor kinderen om te zien hoe bonen veranderen in planten. Bonen hebben geen grond nodig om te beginnen met ontkiemen, dus je kunt ze in een zonnig raamkozijn plaatsen en ze beginnen meteen te ontkiemen.
In deze activiteit kunnen kinderen zien hoe bruine bonen ontkiemen, wat normaal gesproken onder de grond gebeurd. Het experiment is eenvoudig maar de kinderen zullen er veel door leren.

Bruine boon ontkiemen
Om de bruine bonen te kunnen ontkiemen heb je bruine bonen nodig. Niet die uit een blik of potje komen maar gedroogde bruinen bonen. Deze zijn bij bijna elke supermarkt of groenteboer te koop.
Voordat je begint met het experiment, laat je de bruine bonen een nachtje weken in water. Dit zal de bonen "wakker maken" en klaar maken om te ontkiemen. Je krijgt sneller resultaat als je de bruine bonen op deze manier vooraf in het water laat weken.
Maak stukje keukenrol vochtig en doe het in de hersluitbare plastic zak. Laat de bonen goed uitlekken en zo ze erbij. Zorg ervoor dat de bonen aan één kant van het keukenpapiertje zit zodat je ze goed kan zien. Sluit het zakje goed af en plak het tegen een raam met plakband of tape.
Belangrijk is dat de bonen zichtbaar zijn aan de binnenkant van het raam zodat de kinderen hun bruine bonen zullen zien ontkiemen.
Wacht nu 24 uur. Je moet kunnen zien dat de bonen openspringen en beginnen te gaan ontkiemen.
Binnen 3 dagen tot een week heb je volledig gekiemde zaden. Er zullen bij sommige bonen zelfs al blaadjes groeien.
Op dit punt zijn je gekiemde bonen klaar om in de grond te gaan. Plant ze in een potje, of een andere kleine plantenbak en kijk hoe ze verder groeien.
Bruine boon ontkiemen verslag
Een van de redenen waarom dit een leuke activiteit voor kinderen is is omdat ze kunnen zien hoe snel de bonen beginnen te groeien.
Hoe de bruine bonen ontkiemen is leuk om vast te leggen in een verslag.
Leg uit dat de kinderen elke dag de bonen mogen controleren en bekijken en hun observaties in hun dagboek mogen opschrijven. Maak eventueel elke dag een foto voor in het verslag.
Ook is het leuk om bijvoorbeeld met een lineaal bij te houden hoe groot het plantje al is en groeit. Hier kan je bijvoorbeeld een tabel van maken en misschien zelfs wel een grafiek!
Feiten over Bonen
- Een bonen zaadje groeit uit tot een bonen plant.
- De bonen plant zal bloemen produceren die in bonen zullen veranderen. De bonen bevatten 5-6 bonen zaden die opnieuw kunnen worden geplant.
- Sommige bonen zaden zijn wit, rood, bruin, gespikkeld of zwart.
- De wortels en de stam groeien vanuit uit de boon. Wanneer dit gebeurt, wordt het - ontkieming genoemd.
- Wortels groeien vanuit de bonen naar beneden in de aarde door de zwaartekracht. Ze helpen de plant om water en voedingsstoffen uit de grond te halen. Zo kan de plant groeien. Je zult dit zien in de eerste dagen van je experiment. Een wirwar aan wortels gaat opzoek naar voeding en water.
- Zelfs als je de bruine bonen ondersteboven plant, zullen de wortels zichzelf "terugdraaien" op de juiste manier. Zo groeit de plant altijd omhoog.
- De stam, oftewel de scheut, zal omhoog gaan op zoek naar zonlicht en lucht.
Variaties
- Je kunt ook onderzoeken hoe snel verschillende zaden of bonen ontkiemen door verschillende soorten zaden en bonen onder dezelfde omstandigheden te vergelijken. Bijvoorbeeld: zonnebloempitten, erwten en bonen.
- Of houd het type zaad of boon hetzelfde en zet twee potten neer om te onderzoeken of zaden en bonen licht nodig hebben om te ontkiemen. Plaats één potje waar het licht wordt, bijvoorbeeld bij een raam in de buurt, en één in een donkere kast. Wat gebeurd er?
- Een ander idee is om te onderzoeken of zaden en bonen water nodig hebben om te ontkiemen en hoeveel. Zet drie potten neer en meet hoeveel water er in elk potje gaat, zodat een potje volledig nat is, half nat en een potje bijna geen water heeft.
Tips
- Maak de bonen niet te nat. Ze kunnen dan gaan schimmelen of rotten.
- Wacht niet te lang met het verpotten van de kiemen. In het begin zullen ze enorm hard groeien maar hebben ze ook veel voeding nodig. Het keukenpapier zelf biedt geen voeding, zet ze dus op tijd in de aarde zodat ze snel door kunnen groeien.
- Als het erg koud is ontkiemen de bonen minder goed. Zet ze daarom in het vensterbank bijvoorbeeld boven de kachel.
Benodigdheden
- gedroogde bruine bonen
- plastic hersluitbaar zakje
- keukenrol
- plakband of tape