Braakballen onderzoeken


Braakballen zijn een bijzonder interessant onderdeel van de natuur dat een goed inzicht geeft in het dieet en het gedrag van vogels. In deze activiteit kunnen kinderen braakballen van uilen onderzoeken en de onverteerde delen van het voedsel van een vogel ontdekken, zoals het haar of de botten, die worden uitgebraakt. Door de inhoud van de braakballen te onderzoeken, kunnen kinderen de verschillende dieren identificeren die deel uitmaken van het dieet van een vogel, en meer leren over de ingewikkelde voedselketens die in de natuur bestaan. Dit praktische onderzoek is een leuke en boeiende manier om kinderen kennis te laten maken met de biologie en de wonderen van de natuur.

Tekst gaat verder onder de afbeelding braakballen onderzoeken

Uilenballen pluizen

In deze activiteit gaan we uilenballen pluizen. Dit zijn de braakballen van de uil, een roofvogel die vooral 's nachts actief is.

Vertel de kinderen wat braakballen zijn en hoe ze ontstaan. Geef elk kind een braakbal en een dienblad of bord. Laat de kinderen eventueel handschoenen aantrekken en de braakbal voorzichtig openbreken met een pincet.

Vraag de kinderen te onderzoeken of ze onderdelen van het voedsel van de vogel kunnen herkennen, zoals haren of botten. Gebruik een vergrootglas om de inhoud van het braakbal beter te bekijken. Kunnen de kinderen ontdekken wat het is? Laat de kinderen aan de hand van de inhoud van de braakbal bepalen welke dieren de vogel gegeten kan hebben.

Bespreek het nut van het onderzoeken van braakballen en hoe wetenschappers ze gebruiken om meer te weten te komen over het dieet en het gedrag van verschillende vogelsoorten.

uilenballen pluizen
Een braakbal van een roofvogel bevat vaak andere diertjes.

Hoe kom je aan braakballen?

Braakballen kun je online kopen in verschillende webshops. Dierenwinkels hebben ze soms ook. Sommige natuurcentra of dierentuinen verkopen of verstrekken braakballen voor educatieve doeleinden om te onderzoeken.

Het is ook mogelijk om braakballen in de natuur te vinden. Roofvogels, zoals uilen, haviken en arenden, staan erom bekend dat zij braakballen uitbraken nadat zij hun prooi hadden verorberd. Deze braakballen zijn vaak te vinden in de gebieden waar deze vogels verblijven of jagen. Boeren die kerkuilen in hun schuren of andere gebouwen hebben, kunnen ook braakballen op de grond of in de dakspanten vinden.

braakballen pluizen
Door een braakbal voorzichtig open te breken kan je onderzoeken wat er precies in zit.

Variaties

  1. Maak een lijst of poster met de verschillende soorten dieren die in de braakballen gevonden worden.
  2. Maak met de informatie uit de braakballen een voedingsnetwerk waarin de verschillende dieren die via het dieet van de vogel met elkaar verbonden zijn, worden weergegeven.

Tips

  • Laat de kinderen hun observaties en bevindingen noteren in een schrift of logboek. Ze kunnen ook foto's of tekeningen maken van de braakballen en hun inhoud, en interessante of ongewone ontdekkingen opschrijven.

Benodigdheden

  • Braakballen (uilenballen)
  • Pincet
  • Vergrootglas
  • Schaal of bord
  • Wit papier
  • Handschoenen
Gerelateerde activiteiten