Compostbak maken
Het geheim van een gezonde tuin is compost. Als je organische afvalresten zoals bananenschillen, klokhuizen, groente en fruit bewaart, kun je er een voedingsrijk mengsel van maken. Als je een stevige bak hebt, organisch afval en een beetje werk, ben je al een heel eind op weg om je eigen compost te maken waarmee je planten kunt voeden.
Als je voor het eerst een composthoop wilt maken of als je een bestaande composthoop wilt verbeteren, hebben we een aantal tips en trucs voor je verzameld om je compost te verbeteren.

Composthoop maken
Eén van de grootste problemen van onze planeet is dat mensen er voortdurend dingen aan blijven onttrekken en er weinig tot niets voor terugdoen of voor teruggeven, behalve vervuiling. Het kan echter ook heel anders. De mens gooit vaak dingen weg die zeer waardevol zijn. Uiteraard geen sieraden of goudstaven, maar dingen als aardappelschillen, koffiedik, theezakjes, koolbladeren en bananenschillen. En wat gebeurt er met al die spullen? Het wordt gedumpt op grote stortplaatsen of nog erger: verbrand.
Dit is niet alleen slecht voor ons milieu, het is ook een vreselijke verspilling. Met een beetje tijd en moeite kunnen al deze aardappelschillen, klokhuizen en koffieresten worden gerecycled tot de rijke, donkere, geurige, kruimelige, leven-gevende substantie die we compost noemen. Ten minste veertig procent van alles wat wordt weggegooid, is geschikt voor recycling. Dus help het milieu een handje en maak je eigen composthoop. Je kunt een kant-en-klaar compost-vat kopen, of er zelf een maken van een paar oude houten paletten of betontegels, of van zo'n grote zak die in de bouw wordt gebruikt voor zand of grind.
Zelf compost maken
De natuur heeft ons voorzien van de perfecte afvalverwerker: de worm. Ze kunnen hun hele leven in het donker leven en houden van de vochtige omgeving van een wormenbak of composthoop. Ze eten het afval dat je erin stopt en zetten het om in vloeibaar voeding en compost.
Groenafval, fruitresten, theezakjes, snoeihout van planten en gemaaid gras zijn goede stoffen om te composteren. Deze breken snel af en leveren belangrijke stikstof en vocht. Het is ook goed om zaken als kartonnen eierdoosjes, gekreukt papier en bladeren te composteren. Deze rotten langzamer, maar leveren belangrijke vezels en koolstof en zorgen er ook voor dat er belangrijke luchtbellen in het mengsel kunnen ontstaan. Gemalen eierschalen kunnen worden toegevoegd om nuttige mineralen toe te voegen.
Gebruikte pallets zijn prima te gebruiken voor het maken van een compostbak. Ze hebben de juiste maat en vormen een stevige en toch luchtige constructie.
Schroef de pallets met hoekijzers aan elkaar zodat ze de achterkant en de zijkanten van de compostbak vormen, één aan de bovenkant en één aan de onderkant.
Vervolgens kun je de pallet aan de voorkant vastmaken met behulp van de scharnieren en de grendel aan de andere kant vastschroeven. Je hebt nu een mooie, stevige compostbak met een deur die open en dicht kan.
Het beste is om de compostbak op een vlakke, goed gedraineerde plaats te zetten, zodat overtollig water gemakkelijk kan weglopen. Op die manier kunnen wormen de resten gemakkelijker afbreken.
Balans in de compost
Het geheim van goede compost ligt in het juiste mengsel. Je moet ervoor zorgen dat je 'groen' en 'bruin' goed in balans zijn. Als de compost te nat is, moet er meer bruin worden toegevoegd. Als het te droog is, voeg dan wat groen toe. Het is ook belangrijk dat er voldoende lucht in het mengsel zit. Het toevoegen van verfrommelde stukjes karton is een eenvoudige manier om luchtbellen te creëren die de compost gezond houden. Lucht kan ook worden toegevoegd door de inhoud te mengen.
Variaties
- Als je geen zin hebt om zelf een composthoop te bouwen dan kun je een compost vat overwegen. Ze zijn compact, dus perfect voor kleinere tuinen en balkons.
Tips
- Om de composthoop in het begin te activeren kan je het groene afval het beste af en toe nat maken. Zo komen de processen sneller op gang.
Benodigdheden
- 4 pallets van gelijke grootte
- 4 hoekijzers
- 2 scharnieren
- Grendel met oog
- Houtschroeven