Dennenappel vetbol


Een dennenappel met vogelzaad maken is natuurlijk super leuk en ook vrij makkelijk. Een leuke bezigheid voor in het weekend of tijdens de herfstvakantie met de kinderen. De vogels in de tuin of op het balkon zullen er bovendien van smullen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding dennenappel vetbol maken

Vogels voeren met dennenappels

Vraag de kinderen een dennenappel mee te nemen die ze buiten of in het bos hebben gevonden voordat je deze activiteit gaat doen. De dennenappels zullen volledig opengaan nadat ze op de verwarming zijn gedroogd. Dennenappels kunnen ook in de winkel worden verkocht.

Dek de tafel eerst met een tafelkleed af die kan worden verwijderd of maak gebruik van placemats of kranten. Om vlekken op de kleding van de kinderen te voorkomen, kan je ze een schort omdoen.

Zorg ervoor dat elk kind een dennenappel heeft (die helemaal open moet zijn) en maak er een draadje aan vast. Ze per kind een kommetje met vogelvoer, een lepeltje en pindakaas klaar.

Voor de jongere kinderen kan je een potje klaarzetten gevuld met pindakaas en vogelvoer. Oudere kinderen kunnen zelf hun eigen potje mengen.

Vertel de kinderen dat ze het mengsel niet mogen opeten, het is alleen voor de vogels.

Wanneer je de activiteit uitlegt kan je een dennenappel vullen om als voorbeeld te dienen. De oudere kinderen kunnen het bakje vullen met een flinke eetlepel pindakaas en er vervolgens vogelzaad doorheen roeren. Geef de jongere kinderen de kans om het eerst zelf te testen, of geef ze een potje van het mengsel.

De kinderen smeren met hun handen het pindakaas mengsel tussen de randen van de dennenappel. Dit herhalen ze totdat de dennenappel helemaal gevuld is met het mengsel van pindakaas.

Begeleiding

De kinderen mogen zelf een plaatsje aan de tafel kiezen. Zij mogen zelf de vulling van de dennenappel kiezen.

Misschien vinden sommige kinderen het vreemd of "vies" als ze het mengsel van zaden en pindakaas met hun handen aanraken. Moedig de kinderen aan om hun handen te gebruiken terwijl je met ze praat over hoe het voelt en wat ze ervan vinden. Je kunt een kind een lepel geven om ertussen te doen als ze het echt niet met hun handen willen doen.

Vertel de kinderen vervolgens dat ze de dennenappels mogen vullen en dat ze kunnen stoppen als ze voelen dat de kegel vol is, of als het bakje. met mengsel leeg is.

Vraag de kinderen na afloop wat ze vonden van de activiteit en ga naar buiten om de dennenappels voor de vogels op te hangen als ze klaar zijn.

Variaties

  1. In plaats van dennenappels kan je ook potjes, plastic bekertjes gebruiken om deze te vullen

Tips

  • Vertel de kinderen dat zij het mengsel niet mogen opeten. Zo kunnen zij zonder enig risico aan deze activiteit beginnen. Het kan geen kwaad als kinderen per ongeluk hun vingertoppen zouden aflikken, hoewel het niet lekker is. Leg hen uit dat ze dit niet moeten doen.

Benodigdheden

-dennenappels
-lepels / theelepels
-touw
-bakjes
-vogelvoer / zaden
-pindakaas

Gerelateerde activiteiten