Dierengeluidenspel
Het dierengeluidenspel is een spannend zoekspel in het bos of park waarbij de deelnemers op zoek moeten naar de dieren die in het bos geluiden maken. Het spel lijkt wel wat op het spel nachtwacht, met als grote verschil dat de dieren niet op commando, maar uit zichzelf geluid maken.
Inhoudsopgave
Dierengeluiden raden
Dit spel kan overal gespeeld worden bijvoorbeeld op een (school)plein. Echter is het spel in een bos of park leuker. Maak vooraf kaartjes waarop de te verzamelen dieren staan en daarachter ruimte om een kruisje of paraaf te zetten.
Voorbeelden van dieren voor het dierengeluiden spel:
- De zeldzame roepie-roepie vogel
- De zwart gestippelde oehoe uil
- Het mekkerende wolschaap
- De piepende spitsmuis
- De gekke wilde koe
- De grijze trompet olifant
- De bonte klopspecht
Vraag een aantal personen, bijvoorbeeld de leraren/spelleiding en/of een aantal van de kinderen, om zich te verstoppen in een bosrijke omgeving.
Geef vooral bij de kinderen aan waar ze zich wel of niet mogen verstoppen (mogen ze bijvoorbeeld wel of niet in bomen klimmen?). Elk persoon speelt een ander dier met zijn eigen geluid, stem van tevoren af welk geluid de dieren maken om te voorkomen dat je 2 keer hetzelfde geluid hebt.
Verzamel bij het startpunt. Verdeel de groep in groepjes van twee tot vier kinderen. Geef ieder groepje een kaart met de te vinden dieren. Leg vervolgens het spel uit: de dieren in het bos maken ongeveer eens per minuut een dierengeluid. Door goed te luisteren naar de geluiden die uit het bos komen is het de bedoeling dat ze de dieren opsporen en vinden.
Als ze bij een dier komen, moeten ze luisteren naar het geluid dat het dier maakt en raden wat voor dier het is. Hebben ze dit goed dan krijgen ze een handtekening of stempel op hun dierengeluiden kaartje.
Het groepje dat als eerste alle dieren heeft gevonden en met alle handtekeningen of stempel op het kaartje terug is bij het verzamelpunt, heeft gewonnen.
Geef duidelijk de grenzen van het gebied aan. Let op: benoem ook eventuele gevaarlijke punten (bijvoorbeeld: 'Steek nooit die weg over, daar zit niemand.')
Spreek af dat als het fluitsignaal gaat iedereen naar het verzamelpunt terug moet komen. Hiermee kun je indien nodig, bijvoorbeeld omdat het bij één of meerdere groepjes te lang duurt voordat ze alle dieren gevonden hebben, iedereen snel terughalen zonder zelf iedereen te moeten gaan zoeken.
Het dierengeluidenspel duurt ongeveer 30 – 60 minuten, afhankelijk van de grootte van het terrein en het aantal verstopte dieren die geluid maken.
Variaties
- Laat de kinderen de dieren op volgorde zoeken, om het spel moeilijker te maken
- Voeg de 'papagaai' toe; een dier dat rondloopt over het terrein en de dierengeluiden nadoet die hij hoort. Hiermee zaait deze 'papagaai' verwarring en weten de kinderen minder goed waar ze naartoe moeten lopen.
- Het Dieren Alfabet spel is een leuk alternatief. De deelnemers moeten een dier opnoemen en met de laatste letter van de naam van het dier het volgende dier noemen.
- Door het dierengeluidenspel in de avond met zaklampen als nachtspel te spelen zal het spel een stuk spannender worden.
Tips
- Maak duidelijke afspraken met de groep. Waar mag je wel komen, wat mag je niet doen etc.
- Als spelleider is het belangrijk dat je deelnemers die het spel moeilijk vinden helpt.
- Maak zelf dierengeluidenspel stempel kaartjes. Gebruik eventueel onderstaande lijst met diersoorten om inspiratie op te doen. Onder het kopje 'Diersoorten' staat een website waarop heel veel diersoorten gevonden kunnen worden.
Benodigdheden
- Kaartjes met de dieren die te vinden zijn
- Kaartjes voor de dieren
- Stiften/ pennen om af te tekenen
- Fluitje (voor het startsignaal)
- Een encyclopedie met dieren of een lijst waarop diersoorten staan
- Toegang tot een computer met internet