Hutten bouwen


Hutten bouwen is een leuke activiteit waarbij de kinderen moeten samenwerken. Samen gaan ze hutten bouwen waarin ze later kunnen spelen. De hutten kunnen zowel buiten als binnen gebouwd worden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding hutten bouwen
Hutten kunnen zowel binnen als buiten gebouwd worden. Bijvoorbeeld in een bosrijke omgeving.

Hutten bouwen met kinderen

Het bouwen van een hut is een activiteit waarbij de kinderen zelf kunnen bepalen waar en met wat ze een hut willen bouwen. Het is belangrijk dat je goede afspraken maakt met de kinderen, maar ze wel genoeg vrijheid geeft om zelf creatief te zijn.

De kinderen mogen allereerst een locatie zoeken waar ze hun hut willen gaan bouwen. Dit kan in de speeltuin zijn, op het schoolplein of gewoon binnen in een lokaal. Als de kinderen bepaald hebben waar ze een hut gaan bouwen kunnen ze op zoek naar materialen om hun hut mee te gaan bouwen. Dit kunnen doeken zijn die ze op kunnen hangen en/of stoelen, tafels, banken etc.

Let er op als begeleider dat de kinderen wel veilige hutten bouwen!

Geef de kinderen tips over hoe ze (makkelijk) een hut kunnen bouwen. Loop rond en bekijk de hutten die gebouwd worden. Geef waar nodig tips!

Het bouwen van een hut duurt ongeveer 60 minuten. Uiteraard kunnen de kinderen ook op een ander moment verder gaan met hun hut.

Variaties

  • Hutten bouwen kan op verschillende plekken. Wissel eens van plek en kijk wat de kinderen daar bouwen.
  • Geef de kinderen een specifiekere opdracht dan alleen: hutten bouwen. Geef ze de opdracht om bijvoorbeeld een hut te bouwen die waterdicht is of waar iemand in zou kunnen slapen.
  • Bezoek een bezoekerscentrum en ga daar in de omgeving een hut bouwen.

Tips

  • Maak groepjes waarin oudere en jongere kinderen zitten. De oudere kinderen kunnen de jongere kinderen op sleeptouw nemen.
  • Denk van te voren alvast na waar de kinderen hutten mee mogen bouwen.

Benodigdheden

  • Een locatie voor de hut
  • Materiaal om de hut mee te bouwen: doeken, tafels, stoelen, banken, wasrekjes etc.
Gerelateerde activiteiten