Insecten tekenen


In deze activiteit gaan we insecten tekenen. Om de insecten goed te kunnen tekenen moet je goed naar de diertjes kijken, je zal zien: je ziet allemaal dingen die je nog nooit gezien hebt!

Tekst gaat verder onder de afbeelding insecten tekenen
Een libelle leent zich er uitstekend voor om getekend te worden. Ze hebben een prachtige vorm en zitten vaak voor langere tijd stil.

Voorbereiding

Bij deze activiteit moet het kind een insect in een potje hebben. Een andere mogelijkheid: zet meerdere potjes met verschillende insecten klaar. Zo kan het kind zelf kiezen welk insect het wil tekenen. Leg ook tekenmateriaal klaar: (teken)papier, (kleur)potloden, gum, eventueel verf.

Deze activiteit kan in de lente, de zomer of de herfst worden gedaan en duurt ongeveer 45-60 minuten, of zo lang als de kinderen er zin in hebben.

Insecten tekening

Vertel in het kort over de activiteit. Zorg ervoor dat het kind de uitleg kan begrijpen. De kinderen gaan naar een insect kijken en deze tekenen. Vertel het kind dat dit heel moeilijk kan zijn. Niet alle insecten willen stil blijven zitten. En een "natuurgetrouw" insect tekenen is ook niet gemakkelijk.

Geef het kind een potje met een insect erin of laat hem/haar een potje kiezen met een insect erin. Bekijk het insect samen met een vergrootglas of door het loepje van het potje. Vraag het kind te beschrijven hoe "zijn" insect eruit ziet. Hoeveel poten heeft het? Heeft het vleugels?

Vraag hoe het kind het insect na gaat tekenen. Welk materiaal gaat hij gebruiken? Maakt hij eerst een schets? Kleurt hij de tekening later in met potlood of met verf? Laat eventueel andere kinderen die ook een insect na gaan tekenen hierop reageren. Complimenteer het kind met zijn keuzes. Bekijk eventueel samen een insectengids of een voorbeeld van het insect op internet; zo ziet het kind hoe een plaatje van een insect eruit kan zien.

Vertel tot slot dat het kind een liniaal kan gebruiken om te bepalen hoe groot de verschillende onderdelen van het insect zijn. Dit helpt het kind het insect op de goede schaal na te tekenen.

insect tekenen

Spelbegeleiding

Laat het kind zoveel mogelijk zelfstandig aan de slag gaan. Kijk af en toe of het kind hulp nodig heeft, of laat andere kinderen helpen. Stimuleer kinderen die een extra uitdaging nodig hebben om het insect op de juiste schaal te tekenen. Door op schaal te tekenen kan een kind het insect groter tekenen dan het in werkelijkheid is, maar wel in de juiste verhoudingen. Als het diertje in werkelijkheid 1 centimeter groot is, kan het kind op zijn tekening 10 centimeter laten zijn. Het insect is nu 10 x zo groot als in werkelijkheid. Maar dat betekent dat zijn kopje ook precies 10 x zo groot moet zijn als in werkelijkheid, evenals zijn lijfje en zijn pootjes. Vertel dit aan de kinderen en help hen met meten en rekenen.

Het kind kan ook hulp nodig hebben om het insect even om te draaien, zodat het kind ook de onder- of achterkant van het insect kan tekenen.

Complimenteer tussentijds het kind met zijn tekening. Wat wordt de tekening mooi/levensecht/goed op schaal!

Bespreken van tekeningen

Kondig kort voor het eind aan dat de activiteit bijna afgelopen is. Bespreek wat de kinderen na deze activiteit gaan doen.

Zijn de insecten niet meer nodig na deze activiteit? Laat het kind het insect dan weer vrijlaten.

Bespreek de activiteit na met het kind: wat vond hij leuk en wat minder leuk? Wat ging er goed en wat minder goed? Bleven de insecten zitten, of bewogen ze steeds? Was het moeilijk om het insect na te tekenen? Houd de nabespreking kort, maar zorg wel dat het kind kwijt kan wat hij kwijt wil.

Variaties

  1. Je kunt de kinderen het insect zo natuurgetrouw mogelijk na laten tekenen, maar je kunt hen ook hun fantasie laten gebruiken. Ze kunnen bijvoorbeeld andere kleuren gebruiken dan in het ‘echt’.
  2. Je kunt de kinderen ook een fantasie-insect laten tekenen.
  3. Hebben meerdere kinderen een insect nagetekend? Hang de tekeningen op, richt een tentoonstelling in of maak een boekje van de tekeningen! Je kunt hier eventueel ook foto’s van de verschillende insecten bijplaatsen.

Tips

  • Doe deze activiteit aan een grote tafel. Gaan de kinderen met verf werken? Laat hen dan een schort aantrekken.
  • Deze activiteit is niet gevaarlijk. Toch kunnen sommige kinderen bang zijn voor kleine beestjes (bijvoorbeeld voor spinnen of kevers). Benadruk dat de beestjes niet gevaarlijk zijn; laat dit eventueel ook opzoeken in de insectengids of op internet.

Benodigdheden

  • Een potje met een insect erin. Een loeppotje vergroot het insect een beetje; dan kunnen de kinderen goed zien hoe het insect eruit ziet.
  • Een vergrootglas om het insect beter te kunnen bekijken.
  • Tekenpapier.
  • Tekenspullen: (kleur)potloden, stiften, verf, gum, water.
  • Eventueel een insectengids of internet om te bekijken hoe plaatjes van insecten eruit zien.
  • Eventueel een schort.
Gerelateerde activiteiten