Insectenhotel Maken


In de afgelopen jaren is er steeds meer groen uit het straatbeeld verdwenen. Hierdoor zijn er te weinig plekken waar insecten een nestje kunnen maken. Door een insectenhotel te maken helpen we insecten bij het vinden van een veilige plek om te wonen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding insectenhotel maken vulling
Door een insectenhotel te maken met de juiste vulling zorg je er voor dat insecten er ook echt in komen te wonen.

Voor wie maak je een insectenhotel?

Als je aan een insectenhotel denkt, denk je misschien aan (wilde) bijen. Maar er zijn veel andere kleine beestjes die zich graag in dit soort geprefabriceerde onderkomens wurmen. Vlinders, gaasvliegen, lieveheersbeestjes, sluipwespen, pissebedden, oorwurmen.... Al deze beestjes hebben allerlei soorten plekken nodig om zich te verbergen en voort te planten.

Insectenhotel bouwen

Een insectenhotel kunnen we op verschillende manieren bouwen. Insecten en bijen houden van droge en warme holletjes. Hier kunnen ze uitrusten en hun eitjes leggen. Zo hebben ze ook gelijk een veilige plek voor hun kinderen om op te groeien. Het insecten verblijf wat wij gaan maken bestaat uit hout, riet of klei.

Voordat we het hotel kunnen gaan inrichten moeten we eerst een houten frame maken. Hiervoor kunnen we houten latjes (zie benodigdheden) gebruiken of bijvoorbeeld een leeg wijnkistje. Ook is het mogelijk om een boomstam te gebruiken.

Zodra we een huisje of kistje hebben getimmerd kunnen we dit gaan vullen met riet, klei, stro en andere items. Insecten houden van donkere plekjes, dus bouw je hotel op met holletjes van verschillende grootte en een heleboel plekjes waar ze zich kunnen verstoppen.

Insectenhotel vulling

Om de juiste vulling van je insectenhotel te kunnen kiezen is het belangrijk om te bedenken voor welke insecten jij een hotel gaat maken. Net als bij mensen hebben ook insecten voorkeuren voor hun verblijf in een hotel. Door de juiste materialen te kiezen komen de gewenste insecten er ook echt wonen!

Riet, bamboe en holle taken zijn bijvoorbeeld bij uitstek geschikt voor gevleugelde insecten. Ze kunnen dan door de gangetjes kruipen. Wil je kleinere insecten? Kies dan voor compacter vul materiaal.

Variaties

 1. In plaats van een houten frame kunnen we ook een bloempot als frame gebruiken. Je klemt in de bloempot de vulling samen met een stukje ijzerdraad en maakt zo vliegensvlug een insectenhotel..
 2. Onderzoek waar welke insecten van houden en pas hier je hotel op aan. Je zult zien dat als je je richt op een specifieke groep deze er ook komen wonen!

Tips

 • Wees voorzichtig met timmeren en boren.
 • Als je een bijenhotel maakt of een verblijf voor gevleugelde insecten zorg dan dat er geen scherpe randjes zijn waar ze hun vleugeltjes aan kapot kunnen stoten.

Benodigdheden

 • Houten latjes of een leeg (wijn)kistje
 • Vulmateriaal, bijvoorbeeld riet, holle takken, klei, hooi etc.
 • Spijkers of schroeven
 • Een zaag
 • Een potlood
 • Een rolmaat of liniaal
 • Een hamer
 • Een schroevendraaier
 • Een accuboormachine met een boortje van 2 a 3 mm
Gerelateerde activiteiten