Komkommer planten


De komkommer is een klimplant die zich met zijn vertakkingen aan van alles en nog wat kan vasthechten. Aan een enkele stengel kunnen tientallen vruchten groeien.

Door zijn mooie gele bloemen is het een prachtige groente om in de tuin te kweken. Komkommers kunnen erg groot worden, en hebben dus veel ruimte nodig.

Tekst gaat verder onder de afbeelding komkommer planten
De gele bloemen van de komkommerplant zijn het begin van de vrucht van een nieuwe komkommer.

Zaaien

De komkommerzaden kunnen het beste binnen worden gezaaid, aangezien ze warmte nodig hebben om te kunnen ontkiemen. Zaden ontkiemen alleen bij een kamertemperatuur, een temperatuur tussen 20 en 22 graden Celsius.

De zaden moeten op ongeveer 1 cm diepte in de aarde gezaaid worden. Je kan als regel nemen dat de langste zijde van de zaad de diepte is waarop de zaad geplant dient te worden.

Het is aan te raden om twee zaadjes per potje te planten, want soms ontkiemt het ene wel en het andere niet. Maar kweek niet meer dan één komkommerplant per pot. Als er dus twee zaden ontkiemen moet je er eentje verpotten.

Een erg geschikte periode om de komkommerplant te zaaien is halverwege april. Zodra de planten wat groter zijn kan je ze dan in de tuin zetten.

Verpotten

Wanneer het plantje ten minste drie blaadjes heeft kan het worden verpot. Als je de komkommerplant in een pot wil laten groeien kan je deze het beste opkweken in zijn uiteindelijke pot. Deze pot kan dan buiten worden gezet.

Als je de komkommer in de grond wil planten kan je beginnen in potten en ze later verpotten. De planten hebben zo genoeg grond om te groeien en het een tijdje uit te houden. Als ze te groot worden, kunnen ze na de laatste nachtvorst (Ijsheiligen) buiten gezet worden.

Zet de planten overdag een paar uren buiten en haal ze dan weer naar binnen. Herhaal dit en zet ze langzaam wat langer buiten, zodat ze aan het temperatuurverschil kunnen wennen. Dit heet in de kweekwereld afharden en zorgt ervoor dat de plant beter tegen temperatuur schommelingen kan.

Verzorging

Een komkommerplant kan maar liefst twee meter hoog worden. Het is dan ook van belang om deze plant een grote pot of voldoende ruimte in de tuin te geven.

Pot
Als je de plant in een pot kweekt kan je hiervoor een standaard pot of emmer van 15 liter voor gebruiken. Dit is ruim voldoende voor de wortels om te kunnen groeien.

In de aarde
Als je de komkommerplant in de aarde wil laten groeien kan je het beste uitgaan van ongeveer 1 m2 per plant.

moestuin komkommer
Door een constructie van stokken of hout te maken kan de komkommerplant mooi ruim groeien.

Het is belangrijk dat de planten genoeg zonlicht kunnen opvangen en dat de planten kunnen klimmen. Maak hiervoor van stokken een constructie waarop de plant kan klimmen. Bind eventueel wat aftakkingen op met een ijzerdraadje zodat de plant in de volle breedte en hoogte gaat groeien.

In de beginperiode van de groei heeft de komkommerplant niet zo veel water nodig. Maar later juist wel! Een komkommer bestaat namelijk dan ook voor 95% uit water. Geef daarom elke plant ongeveer een halve gieter water per dag. Wanneer de bladeren gaan hangen heeft de plant meer water nodig.

Ziektes
Komkommerplanten zijn vatbaar voor de zogenaamde ziekte meeldauw. Er verschijnen dan witte, wollige vlekken op de bovenkant van de bladeren. Bij warm, vochtig weer worden de bladeren snel bedekt met een melige laag. De schimmel onttrekt vocht aan de bladeren, waardoor ze bruin worden en uitdrogen.

Zorg er dus voor dat de bladeren niet nat worden tijdens het water geven en dat de bladeren na een regenbui snel kunnen opdrogen. Zo hou je meeldauw weg bij je komkommerplant.

komkommer oogsten
Aan elke komkommerplant kunnen wel 15 tot 40 komkommertjes groeien.

Oogsten

Een goede oogst levert 15 tot 40 komkommers per plant in één seizoen op. Het aantal komkommers per plant hangt sterk af van het ras. Sommige soorten geven veel meer komkommertjes dan andere.

Pluk de komkommer regelmatig van de plant en laat de komkommers ook niet te groot worden. Op die manier zal de plant de hele zomer lang nieuwe komkommers blijven produceren.

Het beste kan je de komkommers dezelfde dag als de plukdag opeten. Bewaar de komkommers nog 2 of 3 dagen op een koele, donkere plaats.

Vanaf september worden de nachten weer kouder en kan de komkommerplant hieraan bezwijken. Pak de plant goed in of verplaats hem naar binnen als je volgend seizoen dezelfde plant wil gebruiken.

Tips

  • Als het onverhoopt toch koud gaat worden in de nacht kan je de plant(en) inpakken met bubbeltjes folie of er een emmer overheen zetten. Zo blijft de plant beschermd tegen de (vries)kou.

Benodigdheden

  • Komkommerzaadjes
  • Aarde / potgrond
  • Potten / emmers
  • Water
Gerelateerde activiteiten