Mangopit planten


Een mangopit planten is een leuk project voor zowel kinderen als volwassenen. Mangobomen zijn redelijk makkelijk te kweken maar toch kan het soms een uitdaging zijn. In deze activiteit leggen we uit hoe je zelf een mangopit kan kweken van een gewone mango uit de supermarkt.

Tekst gaat verder onder de afbeelding mangopit planten
Door zelf een mangopit te planten kan je een mooie huisplant kweken.

Kan je een Mangopit planten?

Een mangoboom is een makkelijke boom om uit een pit te planten en te verzorgen. Het formaat en de smaak van de vruchten hangen af van de variëteit die je kiest. Afhankelijk van het klimaat kunnen mangobomen 9 tot 20 m hoog worden en honderden jaren oud worden. Deze hoogte kan alleen worden bereikt in warme gebieden waar de temperatuur tussen 26 en 38°C ligt. Een mangoboom groeit in Nederland dan ook alleen binnenshuis of in een grote kas.

Een mangoboom groeit in Nederland alleen binnenshuis of in een grote kas en zal daarom dus waarschijnlijk nooit vruchten geven.

Hoe lang duurt het voordat een mangopit ontkiemt?

De meeste pitten ontkiemen het snelst bij een bepaalde temperatuur, maar dat verschilt per plant. Meestal is dit iets warmer dan de temperatuur waarin de plant normaliter groeit.

Omdat mangoplanten het best groeien bij een omgevingstemperatuur tussen de 21º en 24ºC, is het te verwachten dat de zaden het snelst zullen ontkiemen bij temperaturen net daarboven.

Met de bovenstaande methode duurt het ongeveer 8 tot 9 weken vanaf de dag dat het ontkiemen begint tot er een plantje groeit van 10 cm hoog.

Mango kweken uit pit

Een mango kan je zelf uit de pit kweken. Hiervoor moeten we eerst de pit uit de mango halen en deze laten ontkiemen. Als de pit worteltjes krijgt kunnen we deze in de grond zetten en verder laten groeien tot een echte mangoboom.

Om zelf een mango te kweken volg je de onderstaande stappen. Hierin leggen we stap voor stap uit wat je moet doen.

Koop een rijpe mango

Iedere mango heeft binnenin een pit. Deze wordt beschermd door een dikke schil die je verwijdert als je de vrucht klaarmaakt om te eten.

Het is belangrijk om een rijpe mango te gebruiken, omdat anders de pit in de schil misschien nog niet rijp genoeg is om tot een plant uit te groeien. Zaden van rijpe mango's ontkiemen sneller dan die van harde, nog niet rijpe vruchten.

mango vruchten
Mango's kan je gewoon in de supermarkt of op de markt kopen. Soms zijn ze dan nog wat hard en moet je ze laten rijpen.

Verwijder de schil van de mango

Het vruchtvlees van de mango kan je direct opeten of in een bakje in de koelkast bewaren. Aan het omhulsel van de pit (de zaadschil) zitten vaak draderige stukjes fruit vast die we verwijderen in de volgende stap.

Maak de zaadschil schoon en droog deze

Maak voorzichtig het vruchtvlees en de draderige stukjes mango van het pit omhulsel los. Deze stap is bedoeld om de schil sneller te laten drogen en makkelijker open te kunnen snijden.

Je kan de zaadschil onder de kraan houden en met een zacht borsteltje het vruchtvlees eraf vegen. Als dit niet lukt kun je hiervoor ook een keukenmesje gebruiken.

Zodra de zaadschil vrij is van het vruchtvlees kan je deze af drogen met een handdoek en ergens neerzetten om verder te drogen voor een dag of twee.

mangopit in zaadschil
De mangopit zit in een omhulsel dat de zaadschil wordt genoemd. De pit moeten we verwijderen uit deze zaadschil.

Verwijder de pit uit de zaadschil

De zaadschil van een mango is fors, de pit die er in zit is een stuk kleiner. Knip de randen van de zaadschil af, zodat je hem open kunt wrikken zonder de pit te beschadigen. Gebruik hiervoor een sterke keukenschaar of snoeischaar die makkelijk door het omhulsel knipt. Als je de zaadschil open hebt geknipt kan je de mango pit eruit halen.

mangopit
Als je het omhulsel van de mangopit verwijderd hebt is de pit klaar om geplant te worden.

Ontkiem de mango pit

Om de mango pit te ontkiemen gebruiken wij een afsluitbaar plastic bakje met een stukje snelverband erin. Je kan hiervoor ook een stuk nat keukenrol papier gebruiken. Deze methode wordt gebruikt om van alles te laten ontkiemen, bijvoorbeeld om avocadopitten te planten en gember. Een goede methode, want zo kan je van te voren al zien of je een goede pit hebt voordat je het in de grond gaat planten.

  • Maak een keukenpapiertje vochtig met warm water, zodanig dat het vochtig is maar niet druipt.
  • Wikkel je mangopit in het vochtige papier en doe hem in het plastic bakje.
  • Als je meerdere mangopitten ontkiemt, leg je er een op de vochtige doek, vouw je hem om, leg je er een andere bij, vouw je hem om, enzovoort. Je kan er eventueel een extra papiertje tussen leggen zodat de wortels niet in elkaar gaan groeien.
mangopit ontkieming
Door de mangopit in te pakken en vochtig te houden kan deze ontkiemen.

Controleer op ontkieming

Maak om de paar dagen het bakje met daarin het keukenpapier open en controleer of er tekenen van kieming zijn. Als het nodig is kan je het papier opnieuw vochtig maken. Let op: maak het niet te vochtig.

ontkiem de mangopit
Bekijk de mangopit af en toe om te kijken of deze al aan het ontkiemen is.

Scheut en wortel uit de mangopit

Na ongeveer 5 weken is de mangopit volledig ontkiemt. Er groeit een mango scheut en wortels uit de pit. De scheut is nog wit omdat deze zonder daglicht is gegroeid. Zodra de plant in de zon staat zal de scheut groen worden. In de volgende stap gaan we de mangopit in de grond planten.

Plant de ontkiemde mangopit in de aarde

Soms is het lastig te beoordelen wat de scheut is en wat de wortels zijn die uit de pit groeien. Het is daarom aan te raden om de pit plat in de aarde te planten. Zo kan de scheut en de wortels zelf hun weg in de aarde vinden. De scheut omhoog, de wortels dieper de aarde in.

Leg ongeveer een laagje van 1 centimeter potgrond over de pit heen.

De pot moet een paar centimeter breder zijn dan de pit en ruimte bieden voor enkele centimeters wortelgroei. Ook is het aan te raden om een potje te gebruiken waar in de bodem gaatjes zitten. Zo kan het overtollige water weg zonder dat de pit te vochtig blijft. Verpot de plant als de pot te klein is geworden.

mangopit planten in aarde
Als de mangopit in de aarde geplant is kan deze pas echt gaan groeien. De scheut groeit omhoog en de wortels nestelen zich in de aarde.

Welke grond is het beste voor een mangoplant?

Mangoplanten groeien het beste in losse, zanderige, goed gedraineerde grond. Eventueel kun je de zuurgraad van de grond controleren om te bepalen of de aarde geschikt is. Mangoplanten groeien het best bij een zuurgraad van 4,5 tot 7 (zuur). Meng elk jaar wat veenmos door de grond om de zuurtegraad van de aarde hoog te houden.

Mangoplant bemesten en bewateren

Mangobomen zijn niet erg kieskeurig wat de samenstelling van de grond betreft. De grond moet goed gedraineerd zijn maar de wortels mogen niet onder water staan.

Wanneer de mangoplant meer groeit, kan je overwegen meststof toe te voegen. De jonge planten hebben een sterkere behoefte aan stikstof. Strooi enkele keren per jaar wat extra meststof bij de plant.

Een mangoboom hoeft slechts twee keer per week water te krijgen, maar een pas geplante mangoboom moet om de andere dag water krijgen.

Mangoboom kweken

De mangoplant is een tropische boom en groeit daarom graag in een warme en vochtige omgeving. De eerste blaadjes van de mangoboom kunnen er soms wat slap uit zien, alsof de plant te weinig water krijgt. Dit is normaal en geef de plant dan ook niet meer of minder water dan je al deed. Als de plant groter wordt worden ook de bladeren steviger.

Enkele tips voor het goed laten groeien van de mangoboom:

  • Plaats de plant op een zonnige plaats, maar niet in de directe, hete zon waar hij zou kunnen uitdrogen.
  • Houd de grond vochtig maar niet te vochtig.
mangoplant kweken
Een mangoplant kweken is een leuk project maar het is natuurlijk ook een mooie huisplant.

Tips

  • De mangoplant groeit vrij langzaam. Je zal dus geduld moeten hebben met het kweken van de plant.
  • Als de bladeren van de plant gaan verkleuren (bijvoorbeeld geel worden) geef deze dan wat verse aarde of een paar kunstmest korrels. Zo heeft de plant nieuwe voedingstoffen om verder te groeien.
  • De mangoplant houd van een warm huis. Zet de plant daarom bij voorkeur in een ruimte waar de temperatuur niet te veel schommelt.

Benodigdheden

  • rijpe mango
  • keukenmesje
  • schaar
  • borsteltje
  • keukenrol
  • afsluitbaar bakje
  • plantenpot met gat, bijvoorbeeld terracotta*;
  • potgrond of aarde
  • water
Gerelateerde activiteiten