Moestuin maken


Moestuin maken

Het maken van een Moestuin is een leerzame activiteit voor kinderen. Tijdens het maken van een moestuin leren de kinderen hoe zij zelf iets kunnen kweken. Verder leren ze veel over planten en de natuur.

Tekst gaat verder onder de afbeelding Moestuin maken kinderen
Een komkommer plant groeit ontzettend snel en geeft heerlijke baby komkommertjes.

De activiteit

Voordat deze activiteit kan beginnen moet men een plek in de tuin vinden waar de moestuin mag komen. Voor deze activiteit is het handig dat deze plek vierkant is.

Geef de kinderen genoeg begeleiding tijdens deze activiteit, de kinderen zullen niet in staat zijn om alle onderdelen zelfstandig uit te voeren.

Om te beginnen vertelt de begeleider wat de kinderen vandaag gaan doen. De plek waar de moestuin moet komen wordt aangewezen waarna de kinderen aan de slag kunnen.

De kinderen moeten beginnen met een bak maken. Zij krijgen 4 (reeds op maat gemaakte planken) waarmee zij een bak kunnen maken voor de moestuin. De planken dienen met de kopse kant aan elkaar geschroefd te worden. Zorg dat de planken op voorhand voorgeboord zijn zodat de kinderen gelijk kunnen beginnen met het vast spijkeren. Nu de bak klaar is moet er gezorgd worden voor de juiste ondergrond. De kinderen moeten zorgen dat de ondergrond van de bak bestaat uit potgrond. Laat de kinderen een klein deel uitgevaren zodat er genoeg potgrond in de ondergrond zit.

Nu de bak af is moet deze nog verdeeld worden in verschillende stukken zodat er voor ieder stuk verschillende soorten groentes en planten kunnen groeien. Aan de hand van de grote van de bak zal de begeleider op voorhand de kinderen vertellen in hoeveel stukken ze bak verdeelt moet worden. Laat de kinderen de bak zelf opmeten en om de zoveel centimeter haringen in de bak prikken. Als alle benodigde haringen in de grond zitten kan er een dun touw tussen deze haringen gespannen worden zodat er een raster ontstaat.

Nu kunnen de kinderen beginnen met zaaien. Geef de kinderen de gekozen zaadjes ( bijvoorbeeld tuinkers: Hoe groeit tuinkers?) en leg ze hierbij goed uit wat ze gaan zaaien, in welke groente of plant veranderd dit na verloop van tijd? Laat de kinderen noteren in welk vak wat gezaaid is zodat zij in het verloop goed kunnen zien welke groente of plant het hardst groeit.

Na het zaaien zijn de kinderen klaar voor de dag. De planten hebben echter nog wel enige hulp nodig bij het groeien. Geef de kinderen hier uitleg over, laat ze iedere dag even aandacht besteden en het water geven.

Variaties

 1. Mocht het zo zijn dat er buiten geen ruimte is voor de moestuin dan kan deze ook binnen gemaakt worden. Maak dan een bodem onder de bak welke afgekit wordt zodat deze niet gaat lekken. Plaats vervolgens deze bak ergens binnen.
 2. De activiteit kan verlengt worden door de kinderen ook nog klimconstructies te laten maken voor bepaalde planten.
 3. In plaats van een moestuin kan men er ook voor kiezen om een bloementuin te maken.

Tips

 • Om de ordening van de vakken in de moestuin goed te laten verlopen kan het handig zijn om de lege zakjes zaad aan een stokje in het desbetreffende vak te plaatsen.
 • Laat de kinderen hun kennis vergroten door de zakjes met zaad aandachtig te lezen. Hierdoor weten ze ook gelijk hoe om te gaan met de groentes en plantjes tijdens het groei proces.
 • Geef de kinderen uitleg over het omgaan met een hamer en spijker. Dit zal ongelukken voorkomen.

Benodigdheden

 • 4 planken (reeds op maat gemaakt voor de kinderen)
 • potgrond
 • Spijkers
 • Hamer
 • Meetlint
 • Haringen
 • Dun touw
 • Zakjes zaad

Extra uitleg over het maken van een Moestuin

Gerelateerde activiteiten