Pindaslinger Maken


Een pindaslinger maken is een leuke natuur activiteit. Daarnaast komen er op een pindaslinger allerlei leuke vogels af. Zo heb je dus al snel een tuin vol vogels, en help je ze ook nog eens de winter door. Een pindaketting maken kan in elk seizoen, echter help je de vogels er het meeste mee als je de pindaslinger in de winter ophangt. Zo kunnen ze wat extra voer vinden, wat soms lastig is voor vogels in de winter.

Tekst gaat verder onder de afbeelding pindaslinger maken
Een pindaslinger maken of pinda's rijgen is een leuke activiteit waarmee je ook nog eens de vogels in de natuur helpt. Hang de in je tuin op en je zult de mooiste vogels lang zien komen.

Pindaslinger rijgen

Belangrijk is om te weten of er iemand in de groep een pinda allergie heeft. Doe deze activiteit dan niet!

Om de activiteit vlot te laten verlopen is het belangrijk dat alle benodigde materialen gekocht zijn en klaar liggen.

Eventueel kan je een voorbeeld van een pindaslinger maken. Vertel aan de kinderen wat jullie gaan doen en vraag of ze al eens een pindaslinger of pindaketting gemaakt hebben. Weet iedereen wat dat is? Laat een voorbeeld zien van hoe een pindaslinger eruit kan ziet.

De kinderen moeten als eerst een stuk touw nemen en deze door de stopnaald heen doen. Leg hierna een knoopje in het uiteinde van het touw zodat de doppinda’s niet van het touw afglijden. Ze kunnen nu de eerste pinda's rijgen. Wanneer de eerste doppinda goed vast zit kunnen de kinderen zoveel doppinda’s aan hun touw rijgen als ze zelf willen.
Zodra de kinderen genoeg doppinda’s aan hun touw hebben zitten kan er een knoopje om de laatste doppinda gedaan worden om deze te zekeren.

Een pindaslinger rijgen duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Maar, je kan natuurlijk ook langer door gaan of eerder stoppen met het maken van een pindaslinger.

Welke vogels eten pinda's?

Vogels hebben in de winter moeite om genoeg eten te vinden. Door een pindaketting te maken kan je ze helpen met het vinden van voedsel. Maar welke vogels eten eigenlijk pinda's? Pinda's worden over het algemeen vooral gegeten door de pimpelmees, de putter, de grote bonte specht en de koolmees.

Het is belangrijk om geen pinda's aan vogels te voeren in de lente- en zomermaanden waarin de vogels aan het broeden zijn. Pinda's zijn namelijk niet geschikt als voedsel voor kuikens.

Variaties

  1. Je kunt als variatie experimenteren met verschillende soorten voedsel, bijvoorbeeld een mix van schijfjes appel, peer of hele druiven die je tussen de pinda's rijgt.
  2. Door het maken van een vetbol help je de vogels in de winter een beetje. Het is dan namelijk lastig voor vogels om genoeg eten te vinden.
  3. Net als bij het maken van een vetbol maken kan je ook een pindakaas dennenappel maken. Belangrijk is dat je speciale pindakaas koopt bij een dierenwinkel. Gewone pindakaas is namelijk te zout en niet goed voor vogels!

Tips

  • Er dient rekening gehouden te worden met pinda allergieën, doe deze activiteit niet wanneer een kind deze allergie heeft.
  • Zorg dat er duidelijke afspraken zijn over het gebruik van de stopnaalden. Een stopnaald is niet per se heel scherp maar toch is het belangrijk dat de kinderen er voorzichtig mee om gaan.

Benodigdheden

  • Doppinda’s of pelpinda's (ongezouten)
  • Een (grote) stopnaald
  • Touw (dun touw bijvoorbeeld: breikatoen)

Filmpje

Door een pindaslinger te maken help je de vogels in de winter met het vinden van voedsel. In het onderstaande filmpje zie je een gaai die blij is met de pindaslinger die ophangt in een tuin.

Gerelateerde activiteiten