Pindaslinger Maken


Een Pindaketting maken voor Vogels

Een pindaslinger maken is een leuke activiteit. Daarnaast komen er op een pindaslinger allerlei leuke vogels af. Zo heb je dus al snel een tuin vol vogels, en help je ze ook nog eens de winter door. Een pindaketting maken kan in elk seizoen, echter help je de vogels er het meeste mee als je de pindaslinger in de winter ophangt. Zo kunnen ze wat extra voer vinden, wat soms lastig is voor vogels in de winter.

Tekst gaat verder onder de afbeelding pindaslinger maken
Een pindaslinger maken of pinda's rijgen is een leuke activiteit waarmee je ook nog eens de vogels in de natuur helpt. Hang de in je tuin op en je zult de mooiste vogels lang zien komen.

Pindaslinger rijgen

Belangrijk is om te weten of er iemand in de groep een pinda allergie heeft. Doe deze activiteit dan niet!

Om de activiteit vlot te laten verlopen is het belangrijk dat alle benodigde materialen gekocht zijn en klaar liggen.

Eventueel kan je een voorbeeld pindaslinger maken. Vertel aan de kinderen wat jullie gaan doen. Vraag aan de kinderen of ze al eens een pindaslinger of pindaketting gemaakt hebben. Weet iedereen wat dat is? Laat een voorbeeld zien van hoe een pindaslinger eruit ziet.

De kinderen moeten als eerst een stuk touw nemen en deze door de stopnaald heen doen. Leg hierna een knoopje in het uiteinde van het touw zodat de doppinda’s niet van het touw afglijden. Ze kunnen nu de eerste pinda's rijgen. Wanneer de eerste doppinda goed vast zit kunnen de kinderen zoveel doppinda’s aan hun touw rijgen als ze zelf willen.
Zodra de kinderen genoeg doppinda’s aan hun touw hebben zitten kan er een knoopje om de laatste doppinda gedaan worden om deze te zekeren.

Pindaslinger rijgen duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Maar, je kan natuurlijk ook langer door gaan of eerder stoppen met het maken van een pindaslinger.

Variaties

  • Vetbollen maken. Door het maken van een vetbol help je de vogels in de winter een beetje. Het is dan namelijk lastig voor vogels om genoeg eten te vinden.
  • Pindakaas dennenappel. Net als bij een vetbol maken kan men ook een pindakaas dennenappel maken. Belangrijk is dat je speciale pindakaas koopt bij een dierenwinkel. Gewone pindakaas is namelijk te zout en niet goed voor vogels!

Tips

  • Er dient rekening gehouden te worden met pinda allergieën, doe deze activiteit niet wanneer een kind deze allergie heeft.
  • Zorg dat er duidelijke afspraken zijn over het gebruik van de stopnaalden. Een stopnaald is niet scherp maar toch is het belangrijk dat de kinderen er voorzichtig mee om gaan.

Benodigdheden

  • Doppinda’ s (ongezout)
  • Een (grote) stopnaald
  • Touw (dun touw bijvoorbeeld: breikatoen)

Filmpje

Door een pindaslinger maken help je vogels in de winter.
In het onderstaande filmpje zie je een gaai die blij is met de pindaslinger die ophangt in een tuin.

Natuurmonumenten.nl

Gerelateerde activiteiten