Slak kleien


Als het lekker weer wordt komen de slakken tevoorschijn. De kans is groot dat je in de tuin of natuur ook een lege slakkenhuis vindt. Een huisje die de slak heeft verlaten. Voor dit lege ‘slakkenhuis’ kunnen wij een nieuw slakje maken van klei. Zo heeft het huis weer snel een nieuwe bewoner!

Tijdens deze knutselactiviteit gaan wij een leeg slakkenhuisje een nieuwe bewoner geven. Met klei maken wij een nieuw slakje die in het slakkenhuisje kan wonen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding slak kleien
Door witte klei te gebruiken of de klei te verven maak je de slak super realistisch.

Een slak van klei met een echt slakkenhuisje

Een slak kleien is een echte natuur activiteit. De kinderen gaan eerst in de natuur of (school)tuin opzoek naar een leeg slakkenhuis. Een huisje waar geen slak meer in zit.

Vertel de kinderen dat jullie een ‘slakje’ gaan maken voor in het lege huisje. Van klei gaan jullie een slakkenlijfje kneden. Maak van een stukje klei een rolletje. Steek dit rolletje in het lege slakkenhuisje en zorgt dat er net zoals bij een echte slak een lijfje onderuit komt. De slak zelf is nu af.

Om de slak ook echt een slakkenhuisje te geven gaan we voelsprieten maken van de twee (afgebrande) lucifers. Breek deze zo lang als je ze zelf wilt en steek deze in de slak. Het moeten de voelsprieten voorstellen.

Als laatste stap kan je met de satéprikker groeven in de klei tekenen. Van voor naar achteren. Dit is de huid van de slak die een kenmerkende structuur heeft.

Is je slak af? Zoek een mooi groen blaadje en zet ‘m daarop!

Om een goed idee te krijgen van hoe een slak eruit ziet is het handig om een aantal plaatjes van een slak bij de hand te hebben. Zo kun je de kinderen begeleiden met het knutselen van de slak.

Deze activiteit duurt ongeveer 30 minuten. Uiteraard kan de activiteit langer of korter duren.

Variaties

  • Gebruik in plaats van klei bijenwas. Dit is kneedbare was waarmee allerlei figuren gekneed kunnen worden.
  • Knip van vilt of een ander stofje een blaadje en zet hier het gemaakte slakje op.

Tips

  • De klei is net als het slakkenhuisje breekbaar. Zorg dus dat je het ‘slakje in zijn huisje’ voorzichtig verplaatst of vervoert.
  • Zorg dat de lucifers al ontstoken zijn voordat de kinderen deze krijgen. Strijk ze langs een lucifer doosje en blaas ze direct uit. Eventueel kan je ze nog even onder de kraan houden.

Benodigdheden

  • Een leeg slakkenhuis
  • Klei
  • Lucifers (afgebrande)
  • Satéprikker
Gerelateerde activiteiten