Strandjutten


Strandjutten is een leuke en spannende activiteit waarbij op het strand naar aangespoelde schatten wordt gezocht. De kinderen gaan op avontuur langs de kust en vinden allerlei fascinerende voorwerpen zoals schelpen, stenen, glas, keramiek, drijfhout, touwen en misschien wel prachtige vondsten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding strandjutten
Bij strandjutten ga je op zoek naar aangespoelde schatten op het strand.

Jutten

Om te gaan strandjutten heb niet veel nodig, maar wel een scherp oog en een avontuurlijke houding. Om te beginnen kun je over het strand lopen en het zand en de waterplassen afspeuren naar interessante voorwerpen. Je kunt ook in het zand of onder stenen en zeewier graven om verborgen schatten te ontdekken.

De meest interessante objecten zijn vaak te vinden langs de vloedlijn, de lijn tot waar de zee bij vloed is gekomen.

Wat is een strandjutter?

Een strandjutter is iemand die veel bezig is met het afzoeken van de kustlijn, op zoek naar aangespoelde schatten uit de zee. Jutters beschikken vaak over een scherp oog en een nieuwsgierige geest. Bij elke vondst wordt er een nieuw verhaal of geheim van de zee verteld, variërend van de verfijnde tekeningen van een schelp tot de zachte, verweerde randen van een stuk drijfhout. De jutter gaat op zoek naar functionele voorwerpen zoals visnetten of geniet simpelweg van de wonderen van de kustlijn. De reis van de jutter is er een van avontuur en ontdekking, waarbij hij voortdurend de wonderen van de zee ontdekt.

Strandjutter
Door de zee en zand gepolijste stukjes glas, keramiek en schelen.

Variaties

  1. Als je de activiteit nóg leuker wilt maken, kun je de kinderen uitdagen om bijvoorbeeld een bepaald aantal schelpen of een bepaald soort voorwerp te vinden.
  2. Ook kunnen ze met de gevonden voorwerpen kunstwerken maken, zoals een fotolijstje van schelpen of een dromenvanger maken van drijfhout en zeeglas.
  3. Het strandjutten en het opruimen van het strand gaan hand in hand. Door het oppakken en opruimen van afval kunnen we zeeleven beschermen en andere mensen inspireren hetzelfde te doen. Een leuke vorm van jutten die helpt onze stranden schoon en mooi te houden.

Tips

  • Als je gaat strandjutten is het belangrijk dat je rekening houdt met het milieu en de natuurlijke omgeving niet schaadt. Houd je aan de regels en voorschriften die op het strand zijn aangegeven en voorkom dat je wilde dieren of planten verstoort.

Benodigdheden

Voor strandjutten zijn geen bijzondere benodigdheden nodig, maar het kan handig zijn om wat hulpmiddelen mee te nemen. In een emmer of tas kun je de schatten verzamelen die de kinderen vinden en met een vergrootglas kun je kleine voorwerpen beter bekijken. Het is ook leuk om een boekje over stranddieren mee te nemen zodat ze bijzondere voorwerpen zoals zeesterren, rogge eieren en krabben kunnen herkennen.

Eventueel:

  • Emmer
  • Tas of zak
  • Vergrootglas
Gerelateerde activiteiten