Tuinkers Kweken


Hoe snel groeit Tuinkers

Het kweken van tuinkers (Latijnse naam: Lepidium sativum) is een leuke activiteit. Hoe snel groeit tuinkers precies? Kinderen zullen versteld staan hoe snel het groeit! Maak een tuinkers tuintje in de klas, bso of thuis en kijk elke dag hoe het groeit.

Door de snelheid waarmee tuinkers groeit, zeker in vergelijking met andere plantjes die je kunt zaaien, is het zeer geschikt om een tuintje mee te maken. Een tuinkers tuintje waar dagelijks een beetje van op brood gedaan kan worden. Leuk om te zien groeien, en natuurlijk lekker en gezond!

Tekst gaat verder onder de afbeelding tuinkers kweken op watten
Tuinkers groeit uitstekend op watten of aarde. Maar hoe snel groeit tuinkers?

Tuinkers op watten kweken

Voor deze activiteit moeten een aantal benodigdheden geregeld worden. Een lijstje met benodigdheden staat onderaan dit artikel.

Tuinkers kweken is een leuke activiteit om te doen met kinderen. Het is voor de kinderen leerzaam en interessant om te zien hoe zaadjes tot leven komen en uiteindelijk plantjes worden. Zo gaat het tenslotte met alle groentes die wij zelf ook eten. Deze ontdekking leert kinderen veel over de tuinbouwindustrie en voedselindustrie. Praat hier ook over met de kinderen. Weet iemand hier misschien al iets over?

De kinderen mogen allereerst een ‘bedje’ (voedingsbodem) gaan maken van de watten, aarde of het keukenpapier. Wij adviseren om watten te gebruiken. Deze houden het vocht het beste vast. Het enige minpunt van watten is dat een voedingsbodem zoals potgrond of aarde meer voedingsstoffen geeft. Hierdoor groeit de tuinkers sneller en is deze smaakvoller. Maak een afweging in wat jou het handigste lijkt om met de groep te doen. Het ‘kiem bedje’ kan het beste gemaakt worden op een schoteltje of bord.

Als alle kinderen een mooie bodem hebben gemaakt kunnen de tuinkers zaadjes erop. Verdeel de zaadjes gelijkmatig en zorg dat er overal evenveel zaadjes liggen. Zo krijg je een mooi en gelijkmatig tuinkers tuintje. Besproei de zaadjes en de kiembodem met een plantensproeier. Wanneer de zaadjes gaan ontkiemen en langzaam gaan groeien is het raadzaam om elke dag de plantjes een beetje water te geven met de plantensproeier.

Na een aantal dagen, meestal zo’n 5 á 6 dagen, is de tuinkers groot genoeg om gegeten te worden.

Het kweken van tuinkers neemt een aantal dagen in beslag. Echter kost de activiteit alleen in het begin wat tijd. Als de zaadjes eenmaal gezaaid zijn is het een kwestie van afwachten en kijken hoe de tuinkers gaat groeien. Zet de bakjes ergens op een mooie plek in de klas of in huis zodat je elke dag even kan kijken of het al ontkiemd en gegroeid is.

Hoeveel water heeft tuinkers nodig?

Als je tuinkers op watten of aarde kweekt, kun je het beste elke dag een beetje met water sproeien. In het begin, als de zaadjes kiemen, is het niet zo erg om ze helemaal onder te dompelen.

Kijk wel uit voor slijmvorming, je geeft dan te veel water. Als je last krijgt van slijmvorming geef de tuinkers dan geen water tot het vocht een beetje opgedroogd is.

Als je de tuinkers vergeet water te geven, zullen de plantjes slap worden en omvallen. Als je op tijd bent met water geven zullen ze zich volledig herstellen. Ben je te laat dan zijn ze uitgedroogd en helaas niet meer te redden.

Groeit tuinkers weer aan?

Als je de tuinkers tot een halve centimeter afknipt, groeien de blaadjes snel weer aan. Tuinkers is het meest fragiel in het beginstadium van de zaadblaadjes. Oogst tuinkers ruim voordat het volgroeid is, dit komt de smaak ten goede. Scheuten kunnen ook als verse groente gebruikt worden en zijn erg gezond.

Is tuinkers gezond?

Tuinkers is een heerlijk en gezonde kiemgroente met een pittige, peperachtige smaak, vergelijkbaar met bladmosterd en waterkers. Vanwege zijn karakteristieke smaak en hoge voedingswaarde is tuinkers een smakelijke en gezonde toevoeging aan salades en sandwiches.

Tuinkers is rijk aan voedingsstoffen zoals ijzer, foliumzuur, vitamine C, A, E, vezels en eiwitten. Door deze kiemgroente in je dagelijkse voeding op te nemen, profiteer je van een breed spectrum aan gezondheidsvoordelen.

Variaties op het tuinkers experiment

  1. Strooi de zaadjes uit in de vorm van een letter. Als er ruimte genoeg is kan je misschien wel heel je naam zaaien!
  2. Meet elke dag hoe lang de tuinkerst is. Laat de kinderen een logboek bij houden en maak zo inzichtelijk hoeveel de tuinkers per dag groeit.
  3. Maak een experiment: kijk wat de invloed is van licht, warmte, vocht en voedingsbodem op de groei van tuinkers. Stel de vraag: Hoe groeit tuinkers precies.
  4. Kweek andere soorten kiemgroente. Zoals bijvoorbeeld: broccolikers, fenegriekkers, rode koolkers, rucolakers, radijskers.
  5. Kook met tuinkers. Maak een lekker gerecht als de tuinkers groot genoeg is. Tuinkers heeft een bijzondere smaak.

Kweektips Tuinkers

  • Op aarde groeit de tuinkers nog sneller dan op watten of keukenpapier. Dit heeft te maken met de voedingsstoffen die in aarde of potgrond zitten.
  • Pas op dat je watten of keukenpapier niet te nat is. Hierdoor gaan de zaadjes rotten en komen ze niet meer uit. Ook als de tuinkers al groter is is het van groot belang dat deze niet op een te vochtige bodem staan!
  • Zet de schaaltjes met tuinkers niet op de verwarming. De voedingsbodem droogt dan te snel uit!
  • Als de tuinkers lang genoeg is om op te eten kan je deze het beste afknippen in plaats van eruit te trekken. Zo loop je het minste kans dat er aarde of zaadjes tussen je tuinkers in zit.

Benodigdheden

Filmpje

Dit is een filmpje waarop goed te zien is hoe snel tuinkers groeit. Het filmpje is weliswaar versneld, maar toch zie je de snelheid waarmee het groeit. Eindelijk is het duidelijk: zo snel groeit tuinkers!

Tuinkers is lekker om op te eten. Op een boterham met honing of kaas is het een lekkere smaakmaker! Maar ook in een salade of andere gerechten geeft tuinkers een (extra) lekkere smaak.

Gerelateerde activiteiten