Van kikkerdril tot kikker


Het water in de sloot zit weer vol met kikkerdril. Het is voor kinderen leuk en leerzaam om te zien hoe kikkerdril zich ontwikkelt tot kleine kikkertjes. Doe deze activiteit thuis of in de klas. Aan de hand van onderstaande tips kan je de kikkerdril en kikkervisjes verzorgen, om ze later weer terug te zetten en gezond te laten opgroeien in hun eigen slootje.

Tekst gaat verder onder de afbeelding kikkekrdril
Kikkerdril ziet er uit als een blubberige massa gespikkelde gelei.

Kikkers

Kikkers zijn meestal 's nachts actief. Terwijl wij nog slapen, doen zij dingen als springen, eten, zwemmen, kwaken en paren. Als je kikkers wilt zien, kun je het beste een zaklamp meenemen en in het donker op zoek gaan naar kikkers. Wees alleen voorzichtig in de buurt van de sloot of vijver en zorg ervoor dat er een volwassenen bij is.

Kikkerdril

Zodra de dagen in februari langer worden, komen de kikkers uit hun winterslaap en trekken naar een vijver, op zoek naar avontuur en romantiek. Sommige ijverige mannetjes overwinteren op de bodem van een vijver of modderpoel, om er zeker van te zijn dat zij de eersten zijn die een vrouwtje vinden. Zodra het warmer wordt, beginnen de kikkers te paren. Dit gaat zo enkele dagen door en niet lang daarna zie je aan de randen van de vijver de eerste kluitjes bevruchte kikkerdril verschijnen.

kikker
Een kikker overdag in een vijver.

Vang het kikkerdril

Kikkerdril ziet er uit als een blubberige massa gespikkelde gelei. Je vindt het in ondiep water. Neem geen kikkerdril mee uit natuurlijke vijvers of vennen. Deze plekken worden toch al bedreigd door de almaar toenemende bebouwing en vervuiling. Maak deze kikkers het leven niet nog moeilijker door ze hun kinderen af te nemen. Haal je dril liever uit bijvoorbeeld een tuinvijver, sommige zitten er overvol mee. Neem niet te veel mee, want je bak zit zo te vol en dan kunnen je kikkervisjes elkaar gaan opeten. Schep voorzichtig wat kikkerdril uit de vijver en doe het in een plastic zak met wat sloot- of vijverwater.

Laat de dril wennen

Als je thuiskomt, giet dan niet in één keer de zak drill leeg in je aquarium; door het temperatuur verschil kunnen je ongeboren kikkervisjes het loodje leggen. Leg in plaats daar van de zak met kikkerdril en al een paar uur in je bak, waarbij je steeds wat aquarium water in de zak giet. Als je zeker weet dat de temperatuur ongeveer gelijk is, kun je de zak omkieperen.

Wanneer komt kikkerdril uit

Wanneer het voorjaar begint ongeveer eind maart, begin april, kun je het kikkerdril in veel sloten en vijvers zien. Het is wat slijmerig en er zitten kleine zwarte puntjes in. Het zijn de eitjes van de vrouwtjeskikker. Uit deze zwarte bolletjes groeien kikkervisjes.

Het zijn kleine visjes met een lange staart. Met hun kieuwen ademen ze, net als vissen. Na ongeveer 6 weken ontwikkelen ze achterpoten en vervolgens de voorpoten. Hun staart verdwijnt langzaam helemaal. De kikkervisjes zijn uitgegroeid tot kikkers. Nu kunnen ze het water uit en op het land gaan springen.

De kikkervisjes te eten geven

Wat eten kikkervisjes eigenlijk? In het begin hoef je de kikkerdril helemaal niks te geven omdat hun voeding bestaat uit hun eigen eierdooier zakjes. Als ze dan eindelijk uitkomen knabbelen ze eerst wat aan de algen die in je aquarium zijn gekomen en eten ze de waterplanten aan. Na een week of drie kun je je kikkervisjes wat gekookte sla aanbieden of konijnenbrokken.

Als je kikkervisjes achterpoten beginnen te krijgen, worden ze carnivoren. Je kunt ze nu watervlooien, rode wormen en visvoer (vlokken) geven. Geef ze minder te eten als je ziet dat hun staarten kleiner worden, omdat ze uit hun staarten ook weer voedingsstoffen halen. Als de staart verdwenen is kun je ze kleine hoeveelheden insecten geven zoals bladluizen en krekels.

Let op: Overvoer je kikkervisjes niet. Eten dat niet wordt gebruikt gaat rotten en zorgt voor vies water.

Houd het water schoon

Zorg er voor dat het water in je bak echt schoon blijft. Dit doe je door elke week ongeveer de helft van het water te vervangen door vers sloot- of vijverwater, regenwater of water waar geen chloor zit.

Ververs het water voorzichtig en voorkom dat je de kikkervisjes ook weggooit. Om dit te vermijden kun je het water het beste in een andere bak opvangen. Schep met een netje de kikkervisjes terug die een ontsnappingspoging hebben ondernomen.

Een andere manier om je aquarium schoon te houden is door er een paar vijverslakken in te doen. Deze slakken eten alle algen en afval op die in het aquarium ontstaan.

kikkervisjes
Kikkervisjes op de bodem van het aquarium.

Van dril naar kikkervisje

In het begin lijken de kikkervisjes net streepjes met een bolletje. Ze beginnen als een punt en veranderen snel in een kleine komma. Als ze zich uit hun gelei hebben bevrijd, klampen ze zich vast an een plantje of aan de zijkant van het aquarium. Als je goed kijkt, zie je dat ze een soort veertjes hebben ontwikkeld. Dit zin kieuwtjes waarmee ze onder water kunnen ademen.

Kort daarna krijgen ze een staart en snel daarna poten. Nu maken hun uitwendige kieuwen geleidelijk plaats voor inwendige, die je niet kunt zien. Ze krijgen nu ook voorpoten, een grotere bek en een langere tong en ze krijgen die grote lodderige oogleden die zo kenmerkend zijn voor volwassen kikkers.

Tijdens de laatste fase van deze metamorfose eten de kikkervisjes hun eigen staart op. Nu zijn het echte kikkertjes.

Let op: Laat nu je aquarium voor het grootste deel leeglopen. Een laagje water van ongeveer 5 cm is voldoende. Leg daar wat stenen in waar je kikkers op kunnen klimmen.

Terug naar de sloot

Het moment van afscheid is daar; het is tijd om je kikkers vrij te laten in de vijver waar je de dril vandaan hebt. Zet ze in een beschut stukje van de vijver waar ze zich snel kunnen verbergen tussen het riet of de waterplanten, anders is de kans groot dat ze vrij snel opgegeten worden!

Tips

  • Als je de kikkerdril gaat vangen bij een sloot of vijver pas dan goed op. Ga altijd alleen onder de begeleiding van een volwassenen.
  • Kikkerdril zijn de eitjes van levende dieren. Behandel de kikkerdril alsof het levende dieren zijn. Wees er dus uiterst voorzichtig mee en ga er respectvol mee om.
  • Een kikker is een beschermd dier. Men mag ze bekijken om van ze te leren. Maar daarna moet je ze terugzetten in de natuur.

Benodigdheden

  • Een (plastic) aquarium van minimaal 10 liter
  • Slootwater
  • Grind (schoongespoeld)
  • Waterplanten
  • Een deksel om je aquarium af te sluiten
Gerelateerde activiteiten