Vetbollen maken
Zodra het buiten kouder gaat worden kunnen vogels minder makkelijk voedsel vinden. De dagen worden korter, insecten zitten in hun warme holletjes en planten geven geen zaden of bessen meer. Een mooi moment dus om vetbollen te maken en zo de vogels een handje te helpen met het vinden van eten.
Een leuke bijkomstigheid van het maken van vetbollen zijn de vele vogels die op je zaden bol afkomen. Door een zelfgemaakte vetbol in de tuin te hangen zullen er meer vogels naar je tuin toe komen. Als je dan straks in de winter lekker warm binnen zit kan je naar al deze verschillende vogeltjes kijken.

Vetbollen vogels
Omdat er minder natuur in stedelijk gebied is vinden vogels daar soms wat lastiger voedsel. Het kan dan ook geen kwaad om deze vogels wat bij te voeren. Volgens de Vogelbescherming is het goed en zijn vogels verstandige eters. Dat houdt in dat een vogel niet één voedselbron gebruikt om van te leven maar gevarieerd zijn voedsel zal zoeken en eten.
Het zelf maken van vetbollen is daarom een leuke activiteit waarbij je de natuur een beetje kan helpen. Door de vogels wat bij te voeren kunnen zij makkelijk de winter doorkomen en heb jij meer plezier van ze in de tuin.
Bij het maken van vetbollen voor vogels is het belangrijk dat je het juiste vet en zaden gebruikt. Kijk voor een lijstje met benodigde spullen bij Benodigdheden.
Vetbollen maken voor vogels
Smelt de blokken frituurvet in een grote pan. Van één blok frituurvet kan je ongeveer 4 a 5 vetbollen maken. Het vet moet gesmolten zijn maar niet kokend heet. Pas op: warm frituurvet is gevaarlijk.
Giet nu het gesmolten vet in de bekertjes en geeft elk kind een eigen bekertje. Nu kan je een handje zaad in het gesmolten vet gooien en met je rietje of ijsstokje het goed doorroeren. Het is belangrijk dat er genoeg zaden in zitten maar ook niet teveel, dan is je vetbol een stuk minder stevig en kan deze uit elkaar vallen.
Als iedereen denkt dat er genoeg zaden in het vet zitten kan je de paperclip openbuigen zodat er een lang stukje ijzerdraad ontstaat. Prik deze in het vet en haak het laatste stuk om je rietje of stokje. Deze leg je dwars over de rand van het bekertje.
De vetbollen zijn nu klaar om af te koelen en te stollen. Zet ze in de koelkast of bijvoorbeeld buiten als het koud is. Het vet zal nu snel stollen en als het helemaal hard is kunnen we voorzichtig de bekertjes eraf halen. Maak een stukje touw vast aan de paperclip en hang deze aan een tak. Nu is het wachten op vogeltjes die honger hebben!

Vetbollen maken zonder frituurvet
Vetbollen kunnen we ook maken zonder frituurvet. We kunnen bijvoorbeeld vetbollen maken met gelatine. Los daarvoor gelatineblaadjes op in een beetje koud water. We maken de gelatine blaadjes nu wat soepeler zodat we ze daarna in een bakje met warm water kunnen oplossen.
Als de gelatine opgelost is krijg je een dik papje wat we, net als bij de vetbollen van frituurvet, in de wegwerp bekertjes gieten. Vervolgens mengen we het met vogelvoer en blijven we goed roeren zodat het geheel goed gemengd is. Zit er genoeg vogelzaad in? Buig dan een paperclip open en steek deze erin. Vervolgens kan je het rietje of stokje erin steken zodat de gelatine vetbollen kunnen stollen.
Als de gelatine helemaal gestold is kunnen we de bekertjes verwijderen en een touwtje aan de paperclip bevestigen. De gelatine vetbol is nu klaar om in de tuin te hangen!
Variaties
- Een leuke activiteit om te combineren met vetbollen maken is een Pindaslinger maken.
- Door een stokje, bijvoorbeeld een satéprikker, in je vetbol te steken maak je een zitplekje voor de vogel die komt eten. Zo kan deze ook even uitrusten.
- In plaats van (wegwerp) bekertjes te gebruiken kan je ook vetbollen maken van dennenappels, cupcake vormpjes of een halve kokosnoot.
- Maak meerdere kleine vetbollen door een ijsblokjesvorm te gebruiken.
Tips
- Vloeibaar vet is minder geschikt omdat dit niet of langzaam stolt. Gebruik daarom vet in vaste blok vorm. Dit is ook nog eens een stuk goedkoper!
- Gebruik geen kippenvoer. Dit is namelijk een stuk harder en groter dan vogelvoer. Kleine vogeltjes kunnen het kippenvoer niet goed kapot pikken en doorslikken.
- Wees voorzicht met het warme gesmolten frituurvet. In het bijzonder in het bijzijn van kinderen. Hier kan je je lelijk aan verbranden.
- Gebruik geen netjes voor je vetbol. Hier kan de vogel met zijn pootjes in vast komen te zitten.
- Gebruik bij voorkeur papieren bekertjes. Dit is minder belastend voor het milieu.
- Kijk voordat je deze activiteit gaat doen met alle kinderen het filmpje van SchoolTV. Zo heeft iedereen een goed idee wat de bedoeling is.
Benodigdheden
- Ongezouten frituurvet (bijvoorbeeld een blok 'Ossewit') - Let op: het beste is frituurvet zonder palmolie.
- Pan
- Soeplepel
- Vogelvoer of zadenmengsel van de dierenwinkel
- Papieren of plastic wegwerp bekertjes
- Rietjes of houten ijsstokjes
- Paperclips
- Touw
Vetbollen maken SchoolTV
SchoolTV heeft een leuk filmpje gemaakt over het maken van vetbollen. Door de stappen uit het filmpje of onze uitleg te volgen maak je makkelijk en snel een perfecte vetbol voor vogels.