Vleermuiskast maken
Door zelf een vleermuiskast te maken, kunnen we een fijn onderkomen maken voor deze boeiende beestjes en tegelijkertijd meer leren over hun unieke gedrag. Laten we snel beginnen met het maken van onze eigen vleermuiskast!

Vleermuizenkast zelf maken
Vleermuizenkasten kunnen verschillende ontwerpen hebben, maar een eenvoudig ontwerp bestaat uit een hoge, smalle kast met een open onderkant en een kleine ingang aan de bovenkant. Dit ontwerp bootst de natuurlijke rustplaatsen na waar vleermuizen de voorkeur aan geven.
Gebruik het potlood en de liniaal om de afmetingen en de plaatsing van de ingang te markeren. Vraag een volwassene om je te helpen de houten kast op de gewenste afmetingen te zagen met een zaag.
Schuur de randen van het hout glad om een mooie afwerking te krijgen.
Zet de kast in elkaar door de zijkanten met spijkers of schroeven aan elkaar te bevestigen. Zorg ervoor dat het stevig is.
Vleermuizen hebben goede luchtstroom nodig in hun rustplaats, dus boor een paar kleine ventilatiegaten in de buurt van de bovenkant van de kast.
Gebruik de juiste maat boor om een kleine ingang aan de bovenkant te maken, ongeveer 2,5 centimeter in diameter. Deze opening moet groot genoeg zijn voor vleermuizen om binnen te komen, maar niet te groot voor andere dieren.
Als je wilt, kun je een niet-giftige houtbeits of verf aanbrengen om het hout te beschermen en je vleermuizenkast een persoonlijk tintje te geven. Laat het volledig drogen voordat je verder gaat.
Bouwtekening
Voor het bouwen van een standaard vleermuizenkast heb je een bouwtekening nodig als leidraad. Deze bouwtekening geeft je de benodigde afmetingen voor de verschillende planken. Hier zijn de afmetingen die je nodig hebt:
- Achterwand: 70 x 23 cm
- Voorwand: 40 x 23 cm
- Dak: 10 x 23 cm
- Opstapje: 6 x 23 cm
- Zijkanten: 2 x (40 x 4,8 cm)
- Opening vernauwing: 3,3 x 19,4 cm
Met deze bouwtekening als gids kan je stap voor stap aan de slag gaan en je eigen vleermuizenkast bouwen.

Stap voor stap
Vleermuizen hangen ondersteboven in de kast, dus ze hebben een ruw oppervlak nodig waarin ze hun nagels kunnen verankeren. Een ruwe plaat kan hiervoor handig zijn, maar als je er geen hebt, kun je er zelf een maken. Gebruik een houtvijl of zaag om horizontale groeven te maken die ongeveer 2 mm diep zijn. Dit is alleen nodig op de achterwand van de vleermuizenkast.
Bevestig de twee kleine latten van 40 x 4,8 cm aan beide kanten van de ruwe achterwand. Dit kan met schroeven of met constructielijm.
Daarna bevestig je de voorwand aan de balk aan de onderkant. Vleermuizen kruipen de kast in via de groeven in de achterwand. Daarom moet de onderste balk in het midden van de voorwand worden bevestigd, zodat er een opening overblijft ter hoogte van de achterwand. Hierdoor passen de voor- en achterwand perfect in elkaar met behulp van een paar schroeven. Het is heel belangrijk dat de opening waardoor de vleermuizen naar binnen gaan minder dan 1,5 cm breed is, om te voorkomen dat kleine zangvogels er gebruik van maken.
Het doel van het dak van de vleermuiskast is om de vleermuizen te beschermen tegen kou en regen. Hiervoor gebruik je het stuk hout van 10 x 23 cm. Om ervoor te zorgen dat de kast helemaal waterdicht is, kun je ook een stukje lood op het dak plaatsen. Afhankelijk van de locatie waar je de vleermuiskast gaat plaatsen, kun je overwegen om een extra plank onder de invliegopening te hangen, die als een soort wc plankje fungeert.
Variaties
- Je kunt experimenteren met verschillende kastontwerpen, zoals kasten met meerdere kamers of grotere kasten, afhankelijk van het aantal vleermuizen dat je hoopt aan te trekken.
- Overweeg om hergebruikte materialen zoals oude pallets of resthout te gebruiken om je vleermuiskast te bouwen, zo draag je bij aan duurzaamheid.
Tips
- Het interieur van de kast moet voorzien zijn van een ruw oppervlak, zodat de vleermuis zich kan vastklampen met de nagels van zijn achterpoten. Als alternatief kun je ook gladder hout gebruiken en horizontale zaagsneden aanbrengen.
- Vleermuizen verkiezen een warm en comfortabel onderkomen. Zorg er daarom voor dat de kast tochtvrij is en maak deze waterdicht door een loodslab over de bovenkant te plaatsen.
- Kies een locatie voor je vleermuizenkast die zich in de buurt van bomen of gebouwen bevindt, bij voorkeur 3-4 meter boven de grond.
- Richt de ingang naar het zuidoosten of zuidwesten om warmte en zonlicht voor de vleermuizen te bieden.
- Plaats de vleermuiskast niet in de buurt van felle lampen of op plekken met veel lawaai, want vleermuizen geven de voorkeur aan stille en donkere omgevingen.
- Een beetje geduld is erg belangrijk! Het kan even duren voordat vleermuizen je vleermuiskast ontdekken en erin gaan leven. Heb geduld en observeer van een afstand.
Benodigdheden
- Stevige houten planken
- Zaag
- Spijkers of schroeven
- Boormachine met houtboor
- Schuurpapier
- Niet-giftige houtbeits of verf
- Potlood of stift
- Liniaal of meetlint