Voedertafel maken


In deze natuuractiviteit gaan we een voedertafel maken. Een voedertafel is een plek waar vogels kunnen eten, waar ze kunnen genieten van wat extra eten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding voedertafel maken

Voederhuisje

Begin met het verzamelen van al je materialen. Kies stevige houten planken die geschikt zijn voor de grootte van de voedertafel die je wilt maken.

Leg de houten planken neer en begin met het bouwen van het frame van de voedertafel. Zorg ervoor dat het frame stevig is en de vogels veilig kan ondersteunen.

Bevestig de houten planken aan het frame met spijkers. Laat kleine openingen tussen de planken zodat regenwater gemakkelijk kan weglopen.

Bevestig de voedertafel op een paal of hang deze ergens op.

Als je een artistiek tintje wilt toevoegen, kan je de voedertafel decoreren met verf. Kies heldere kleuren om de aandacht van vogels te trekken. Zorg ervoor dat je verf op waterbasis gebruikt, zodat het veilig is voor de vogels.

Nu is het tijd om de voedertafel te vullen met vogelvoer. Denk aan een verscheidenheid aan voedsel zoals zaden, noten en stukjes fruit. Dit zorgt ervoor dat verschillende vogelsoorten worden aangetrokken.

Plaats de voedertafel op een strategische plek en neem de tijd om te observeren. Geniet van het kijken naar de verschillende vogelsoorten die komen genieten van het voedsel dat je hebt verstrekt.

Vergeet niet om de voedertafel regelmatig schoon te maken en bij te vullen. Zo blijft het een uitnodigende plek voor onze gevederde vrienden.

Nu ben je klaar om je zelfgemaakte voedertafel neer te zetten en te genieten van de vrolijke bezoekers in je tuin!

Variaties

 1. Maak de voedertafel extra gezellig door een klein vogelhuisje bovenop te bouwen. Dit biedt vogels niet alleen voedsel maar ook een veilige plek om te schuilen.
 2. Schilder de poedertafel in leuke kleuren.

Tips

 • Bied een gevarieerd menu aan vogelvoer, zoals zaden, pinda's, en stukjes fruit. Verschillende vogelsoorten hebben verschillende voorkeuren, dus diversiteit is de sleutel.
 • Plaats de voedertafel op een veilige plek, zodat vogels gemakkelijk kunnen landen en vertrekken. Vermijd ook plekken waar roofdieren gemakkelijk toegang hebben.
 • Voeg een klein waterbakje toe aan je voedertafel. Vogels genieten niet alleen van voedsel, maar ook van een verfrissend drankje.
 • Houd de voedertafel schoon en vul het regelmatig bij. Schoonmaken helpt om ziekten te voorkomen en zorgt ervoor dat de vogels altijd welkom zijn.
 • Neem de tijd om te observeren. Vogels zijn fascinerend om naar te kijken. Misschien herken je verschillende soorten of ontdek je welke vogels het meest van jouw voedertafel genieten.

Benodigdheden:

 • Houten planken
 • Spijkers en een hamer
 • Vogelzaad, noten en stukjes fruit
 • Touw of ketting om de voedertafel op te hangen
 • Verf en kwasten (optioneel voor decoratie)
Gerelateerde activiteiten