Slootwater onderzoeken
In een sloot leven duizenden beestjes. Een kikker kennen we allemaal wel. Maar weet je ook wat voor andere diertjes in een sloot leven? Een libelle die zo mooi vliegt leeft bijvoorbeeld eerst als larve in het water. Tijdens deze activiteit gaan we op onderzoek uit en opzoek naar (nieuw) waterbeestjes.
Inhoudsopgave

Waterbeestjes slootwater onderzoeken
Voordat je deze activiteit gaat doen is het slim om eerst even te kijken of je alle benodigdheden hebt. Eventueel kan je aan de kinderen vragen of ze een afgewassen glazenpotje (zonder label) mee kunnen nemen.
Laat een begeleider de emmer met slootwater vullen. Uit deze emmer kunnen alle kinderen hun eigen potje vullen met slootwater. Nu is er al enorm veel te zien in het water in potje. Vraag de kinderen wat ze precies zien en laat ze dit omschrijven.
Als het niet zonnig is kan je met de zaklamp door het potje heen schijnen. Doe dit door de onderkant zodat je niet recht in het licht kijkt. Je ziet dan precies wat er in het water zit.
Eventueel kan het vergrootglas (loepje) gebruikt worden om alles groter te zien.
Nu kunnen de kinderen met het schepnetje op zoek gaan naar andere beestjes. De grotere diertjes, bijvoorbeeld een kikker of visje, kunnen in de emmer. De kleinere beestje mogen in het glazenpotje.
Als elk kind een genoeg diertjes in zijn potje heeft kunnen we gaan onderzoeken wie wat heeft. Misschien hebben sommige kinderen wel dezelfde water beestjes gevangen!
Met het water dieren boek kunnen we de naam van de verschillende beestjes op zoeken. Laat de kinderen dit in hun aantekenboekje schrijven.
De activiteit slootwater onderzoeken duurt ongeveer 60 minuten.
Variaties
- Laat de kinderen zelf onderzoeken wat ze 'gevangen' hebben in hun potje.
- De kinderen hebben allemaal verschillende water beestjes gevonden. Elk kind kiest een eigen diertje waarover ze een spreekbeurt gaan geven. Help de kinderen met het vinden van de naam van elk beestje en spreek af wanneer ze de spreekbeurt geven.
Tips
- Doe deze activiteit alleen als er genoeg begeleiding is. Dit is een activiteit dichtbij water en dat is gevaarlijk. Wees je altijd bewust van de risico's als je met kinderen bij een sloot staat.
- Voordat je naar de waterkant gaat is het leuk om alvast een inleiding te geven in wat jullie gaan doen. Vertel bijvoorbeeld een leuk verhaal over het leven in de sloot. Stel kinderen ook vragen om zo te kijken wat ze al weten van waterbeestjes en slootwater.
- Maak voor vertrek duidelijke afspraken met de kinderen over wat ze wel en niet mogen bij de sloot.
Benodigdheden
- Glazen potjes
- Schepnetje
- Vergrootglas (loepje)
- Aantekenboekje
- Emmer
- Zaklampje
- Waterdieren boek (bibliotheek)