Wormenhotel maken
Regenwormen zijn nuttige dieren. Ze leven onder de grond, graven gangetjes waardoor er meer zuurstof in de grond komt en ruimen dode blaadjes op. Hun ontlasting, poep of mest genoemd, is heel goed voor de grond en de plantjes die daar op leven. Zo helpen de regenwormen de natuur een beetje met het opruimen van bladeren en ander natuurlijk 'afval'. Door een wormenhotel te maken kan je zelf zien wat wormen allemaal doen onder de grond.

Wormen zoeken
Om wormen te vinden kan je het beste met bewolkt weer of na een regenbui op zoek gaan. Met warm en droog weer zullen de regenwormen lastiger te vinden zijn.
De wormen reageren op trillingen in de grond. Die zijn te maken door een schep in de grond te steken of door iedereen op het gras te laten trappelen. Je kunt ook gewoon je schep in de aarde steken en gaan graven.
Als de aarde heel droog is aan de bovenkant, dan zitten de wormen niet aan de oppervlakte, maar wat dieper. Pak de regenwormen op met je vingers en doe ze in de glazen pot.
Wormenhotel stappenplan
- Neem een hoge glazen pot en vul die om en om met aarde en zand. Zo krijg je laagjes in de aarde. Spuit ook af en toe met de plantenspuit op de aarde of het zand.
- Leg bovenop de aarde een laag dode bladeren.
- Vang een aantal regenwormen, bijvoorbeeld 10 stuks, en leg die op de bladeren. Draai het deksel op de pot en prik hier een paar gaatjes in.
- Dek de zijkanten van de glazen pot af met het zwarte papier of de vuilniszak. Het is belangrijk dat we de pot goed lichtdicht maken zodat de wormen in het donker kunnen leven.
- Haal een paar keer per week het papier of de vuilniszak van de pot af en kijk wat er gebeurt. Je zal zien dat de wormen de aarde, de zand en de bladeren langzaam door elkaar mengen. Ook kun je gangetjes en holletjes zien die de regenwormen hebben gegraven.
Leuke worm weetjes
- Regenwormen graven hangen onder de grond. Ze komen wel tot een diepte van drie meter.
- Regenwormen hebben geen ogen en ook geen oren. Ze kunnen met hun huid 'zien' of het licht of donker is.
- In een stukje grond van één meter bij één meter zot wel vier kilo poep van regenwormen.
- Sommige regenwormen worden wel tien jaar oud.
Variaties
- Maak van een leeg aquarium een wormen terrarium. Door in een aquarium of terrarium een stukje natuur na te bouwen kunnen wormen er echt gaan wonen.
- Houd een wormen dagboek bij waarin je je waarnemingen opschrijft. Welke gangetjes zijn nieuw? Wat zie je gebeuren?
Tips
- Er zijn verschillende soorten regenwormen, bijvoorbeeld één die alleen maar horizontaal graaft. Zoek dus op een aantal plekken zodat je er verzekerd van bent meerdere soorten in je wormenhotel te hebben.
- Wormen hebben een hekel aan licht, dus dek de pot goed af tegen licht.
Benodigdheden
- hoge glazen pot met deksel
- tuinaarde of potgrond
- (zandbak) zand
- plantenspuit
- dode bladeren, gras, groenteresten en fruitschillen
- schaar
- zwart vel papier of vuilniszak