Zaadbommen maken
Het maken van zaadbommen is een leuke activiteit om samen met kinderen te doen. Ze leren zo hoe bloemen groeien, maar kijken ook beter naar hun omgeving. Waar zijn bijvoorbeeld braakliggende terreinen waar niks groeit? Welk park kan wel wat mooie bloemen gebruiken? De kinderen mogen zelf bepalen waar zij hun zaadbom gaan gooien en houden zelf in de gaten of er al bloemen gaan groeien.

Wat is een zaadbom?
Een zaadbom, ook wel bloembom genoemd, is een bol gemaakt van klei, compost en bloemzaadjes. Door de klei, aarde en zaden met wat water te vermengen kan je hier perfecte bolletjes van kneden.
Een zaadbom kan je ergens gooien waarvan jij denkt dat er wel wat mooie bloemen zouden kunnen groeien. Bijvoorbeeld op een braakliggend terrein zijn, een plantsoen of een park.
Hoe maak je een zaadbom?
Voordat je een zaadbom kan gaan maken heb je wat benodigdheden nodig. We gebruiken hiervoor bloemzaadjes, potgrond, kleinpoeder en water.
Meng de potgrond en kleipoeder in een bak of teiltje met een verhouding 3 staat tot 1.
Voorbeeld:
3 bekertjes potgrond mengen met 1 bekertje kleipoeder
6 bekertjes potgrond mengen met 2 bekertjes kleipoeder
Door de potgrond eerst te zeven en dan pas het kleipoeder toe te voegen, worden de zaadbommen veel steviger. In de meeste soorten potgrond zitten namelijk allerlei soorten stokjes en stukjes schors die de zaadbom minder stevig kunnen maken.
Doe vervolgens een handjevol bloemzaadjes in de klei/potgrond en meng ze er goed doorheen. Met een beetje water maak je het mengels nu plakkerig, het moet een soort deeg worden. Gebruik niet te veel of te weinig water. Het mengsel moet vochtig zijn zodat het goed aan elkaar blijft plakken, maar het mag in geen geval modder worden.
Kneed het geheel in kleine balletjes met een diameter van ongeveer 3 cm.
Als je geen balletjes kunt maken, voeg dan meer kleipoeder toe of spuit er meer water op met de plantenspuit.
Laat de zaadbommen een dag of twee drogen. Zo worden ze steviger en vallen ze niet meer uit elkaar.
Welke bloemzaden kan je het beste gebruiken?
De keuze voor de zaden bepaalt hoe je bloemenzee eruit komt te zien. Kies zaadjes die passen bij de plaats waar je de bom gaat gooien.
- Bloemenbommen voor braakliggend terrein. Kies bij voorkeur bloemen die snel ontkiemen en snel groeien. Zoals klaprozen, korenbloemen, kamille.
- Bloembommen voor bijtjes en andere insecten. Kies bij voorkeur inheemse soorten die bij de regio horen. Bijvoorbeeld duizendblad, klaver, dovenetel, peen, akkerlokje.

Bloembommen bewaren en gooien
Als de bloembollen stevige balletjes zijn geworden zijn ze klaar om verspreid te worden. Het beste kan je wachten met het gooien tot een dag waarop regen wordt verwacht. Zo kunnen we bloemzaadjes gelijk goed vochtig worden als ze ergens liggen.
Je kan je voorraad bommetjes bewaren in een eierdoos. Wil je er een paar in je jaszak meenemen om in de bosjes te gooien? Stop ze dan in een papieren zakje.
Elk soort zaad heeft andere omstandigheden nodig om te ontkiemen. Sommige zaden hebben behoefte aan de kou en sommige juist aan warmte, sommige aan licht en sommige aan donker. Aangezien je vaak een mengsel van zaden gebruikt, kan het gebeuren dat sommige daarvan al beginnen te ontkiemen terwijl de bommen aan het drogen zijn. Dat is niet zo mooi, maar je kunt ze nog steeds goed gebruiken.
Hoe langer je de zaadbommen bewaart, hoe minder snel ze zullen ontkiemen.
Variaties
- Maak mengsels met verschillende soorten bloemzaadjes. Zo heb je verschillende zaadbommen die verschillende soorten bloemen laten ontstaan.
- Als je op een kaart, of met Google Maps, bijhoudt waar je de zaadbom gegooid hebt kan je er af en toe gaan kijken of er al bloemen groeien. Het is ook leuk om dit bij te houden in een logboek!
- Je kan ook bloembommen maken met eierschillen. Door de eieren doormidden te snijden kan je in beide schillen wat aarde met zaadjes stoppen.
Tips
- Door chilipoeder toe te voegen aan je mengels worden beestjes en ongedierte weggehouden van de bloemzaadjes.
- Gooi de zaadbommen niet als het al dagen droog is. De zaadjes hebben vocht nodig om te ontkiemen en zullen dan pas wat gaan doen als het gaat regenen. In de tussentijd hebben beestjes en ongedierte meer kans om de zaadjes op te eten.
Benodigdheden
- bloemzaad
- potgrond
- kleipoeder (Gesteentemeel of Bentoniet, te koop bij tuincentra)
- plantenspuit met water
- bak of emmer om in te mengen