Zonnebloemen zaaien


Zonnebloemen zijn vrolijke planten die het op de meeste plaatsen en omgevingen goed doen. Wil je zelf zonnebloemen zaaien? Wij zochten uit wat de beste tijd is om te zaaien, hoeveel zon ze nodig hebben, wat de juiste grondsoort is en verzorgings- en oogsttips voor het kweken van je eigen prachtige zonnebloemen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding zonnebloemen zaaien
Zonnebloemen zijn prachtige bloemen om in de tuin te laten groeien.

Zonnebloemen planten

Het planten van zonnebloempitten is vrij eenvoudig en kan je snel doen. Echter, door de tijd te nemen om de juiste plaats te kiezen en de grond voor te bereiden, geef je de planten de best mogelijke start.

Kies dan ook een plek waar genoeg licht komt en waar de planten de ruimte hebben om te groeien. Een zonnebloem groeit vooral in de hoogte maar heeft wel wat ruimte om zich heen nodig. Zaai de zonnebloemen dus niet te dicht bij elkaar.

Zaaien in potjes

Je kunt veel kleine zonnebloemsoorten in potten en bakken kweken. Dwergzonnebloemen zijn perfect voor het kweken in potten. In plaats van één zonnebloem op een enkele stengel, zijn dwergzonnebloemen bossig en kunnen ze meer dan één bloem per plant hebben. De zonnebloemen hebben een doorsnede van maximaal 5 cm op stengels van maximaal 1,5 m hoog. Je hoeft dus niet na te denken over hoe je zonnebloemen in potten moet verzorgen, want deze eenjarige plant heeft zowel in de tuin als in bakken dezelfde behoefte aan water, bemesting en zonlicht.

Zaden ontkiemen

Op de verpakking van het zaad staan specifieke instructies voor het ontkiemen van de zaden. Verschillende soorten zonnebloemen hebben verschillende behoeften.

Zonnebloempitten ontkiemen gemiddeld voor 75%, dus 3 op de 4 pitten zouden moeten ontkiemen.

Over het algemeen worden zonnebloempitten 2,5 cm diep gezaaid, met een tussenruimte van 10 tot 75 cm, afhankelijk van de variëteit. Je kunt ook meerdere zaden dicht bij elkaar zaaien en de zwakkere na een paar weken verwijderen. Dit wordt "uitdunnen" genoemd.

Zonnebloemen zijn eenvoudig te zaaien en eigenlijk is de enige uitdaging om te voorkomen dat allerlei dieren, zoals vogels en muisjes, de pas gezaaide zaden opeten.

Verplanten

De zaailingen verplanten goed, maar als de plant eenmaal groter is, gaan de wortels dieper en zijn ze vrij gevoelig. Als de penwortel tijdens het verplanten breekt, is het einde verhaal. Dus, verplanten na het kiemstadium is op eigen risico.

Zonnebloem zaden oogsten

Zonnebloempitten oogsten is de beste manier om te genieten van zowel de prachtige bloemen in je tuin als hun waardevolle zaden. Zonnebloemen produceren een overvloed aan zaden die in brood kunnen worden verwerkt, op salades kunnen worden geserveerd of zelfs kunnen worden verwerkt tot een romige zonnebloemboter zonder noten. Het kweken van een variëteit voor zaadproductie zal de oogst van eetbare zonnebloemzaden vergroten. Verwacht ongeveer tot 30 dagen na de bestuiving te kunnen oogsten.

Als de zaden eenmaal goed droog zijn, zijn ze gemakkelijk te verwijderen. Je kunt in elke hand een zonnebloemkop nemen en de gezichten tegen elkaar wrijven om de zaden los te maken. Of u kunt de pitten er gewoon met de handen of een harde borstel uitborstelen.

Hoe snel groeien zonnebloemen?

Zonnebloemen groeien snel. Veel zonnebloemen kunnen in slechts 3 maanden tot 1,5 meter hoog groeien. Onder de juiste groeiomstandigheden zijn zonnebloemen binnen 70 tot 100 dagen na het planten volgroeid.

Hoeveel zon hebben zonnebloemen nodig?

Zonnebloemen hebben voor de beste groei volle zon nodig. Hoewel slechts zes uur zon volstaat, groeit een zonnebloem beter naarmate hij meer zon krijgt. Als je de planten te dicht op elkaar zet, krijgen de bladeren te weinig zonlicht. Hierdoor groeit de plant te snel en produceert hij zwakke stengels omdat de planten omhoog reiken voor meer licht.

Hoe lang leven zonnebloemen?

De meeste zonnebloemen zijn eenjarigen. Ze ontkiemen in het late voorjaar, bloeien in de zomer en sterven af bij de eerste vorst in de herfst. Als je nadenkt over het kweken van een zonnebloem die de hele zomer meegaat, kun je het beste je zonnebloemen om de paar weken planten om de bloeitijd te verlengen.

Tips

  • Zonnebloemwortels wortelen wijd uit en zijn goed bestand tegen enige droogte. Het is echter het beste om ze regelmatig water te geven tijdens hun belangrijkste groeiperiode, ongeveer 20 dagen voor en na de bloei. Regelmatig en langdurig water geven bevordert de wortelgroei, wat vooral nuttig is bij grotere zonnebloemen met zware bloemen.
  • Zonnebloemen hoeven niet bemest te worden. Omdat ze echter sterk groeien (ze kunnen in slechts 3 maanden gemakkelijk 2 meter hoog worden), is het een goed idee om wat langzaam werkende korrelvormige meststof toe te voegen aan met name arme, dunne grond. Hoe beter hun voeding, hoe groter de bloemen.
  • Sommige zonnebloemrassen hoeven niet te worden ondersteund, maar het is een goed idee om planten die meer dan 1,5 m hoog worden of meerdere takken hebben, te ondersteunen. Hun takken zijn tamelijk broos, vooral op de punten waar ze aan de stengels vastzitten. De planten zijn ondiep geworteld en hebben veel grote bloemknoppen, waardoor ze kwetsbaar zijn voor zomerwinden en regen. Bind de planten zo nodig losjes aan palen met een stuk stof of ander zacht materiaal.
  • Vogels en muisjes kunnen een probleem vormen wanneer de zaden rijpen en de oogsttijd nadert. Als je niet van plan bent de zaden te oogsten, is het leuk om te zien hoe de dieren van de zaden genieten.

Benodigdheden

  • Zonnebloem zaden
  • Tuinaarde of plek in de tuin / moestuin
  • Schepje
  • Water
Gerelateerde activiteiten