Amerikaans liften


Amerikaans liften is een kringspel dat ook kan dienen als kennismakingsspel om de namen van mensen in de groep te leren kennen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding amerikaans liften spel

Speluitleg

Alle spelers zitten in een kring en krijgen een nummer van 1 tot 10, afhankelijk van het aantal personen. Daarna wordt er begonnen met het "liften", en iedereen doet gelijktijdig en ritmisch mee met de volgende vier liftende gebaren:

  1. Klap op de knieën/bovenbenen met beide handen tegelijk.
  2. Klap in de handen.
  3. Doe je rechterduim omhoog en leg hem over je schouder (liftgebaar).
  4. Hef je linkerduim op, en breng hem over je schouder (liftgebaar).

Speler nummer 1 begint te liften. Als iedereen zijn rechterduim opsteekt, zegt nummer 1 zijn eigen nummer, en als hij zijn linkerduim opsteekt, zegt hij het nummer van een andere persoon in de kring. De persoon met dat nummer zegt zijn of haar eigen nummer op hetzelfde moment als iedereen een rechterduim omhoog steekt, en noemt het nummer van iemand anders met een linkerduim omhoog. Dit gaat zo door tot iemand het nummer fout heeft of vergeet te liften als zijn nummer wordt genoemd. Die speler is af en gaat aan het eind van de rij zitten. De kinderen schuiven nu één plaats op (indien mogelijk), en de nummering verandert.

Het doel van het spel is om zo lang mogelijk te proberen geen fout te maken totdat je op nummer 1 zit. In feite kan het spel oneindig doorgaan, tot de kinderen geen zin meer hebben.

Variaties

  1. Als kennismakingsspel worden geen nummers genoemd, maar voornamen. Natuurlijk zijn fantasienamen, hobby's, favoriete tekenfilmfiguren, enz. ook mogelijk.

Tips

  • Dit spel kan voor sommige kinderen erg uitdagend zijn. Pas het tempo aan op de leeftijd van de kinderen.

Benodigdheden

  • Speelruimte
Gerelateerde activiteiten