Apenkooien


Apenkooien is een geliefde gymspel dat veel op scholen wordt gespeeld tijdens de gymles. De deelnemers proberen de tikkers te ontwijken terwijl ze zich over een parcours van hindernissen bewegen. Het doel is om niet afgetikt te worden. Apenkooien is een leuke en uitdagende activiteit voor kinderen en volwassenen waarbij de ontwikkeling van motorische vaardigheden wordt gestimuleerd.

Tekst gaat verder onder de afbeelding Apenkooien spel
In het spel Apenkooien moeten de spelers uit handen blijven van de tikker maar ook een parcours afleggen.

Apenkooien uitleg

Voordat het spel apenkooien gespeeld kan gaan worden moet er in een ruimte, meestal een gymzaal, een parcours gebouwd worden. Bouw een parcours met allerlei materialen die je kan vinden. In een gymzaal is dit natuurlijk wat makkelijker omdat je daar beschikt over allerlei gymtoestellen. Bijvoorbeeld: klimrekken, bruggen, wandrekken, bokken, touwen, banken matten, springplanken etc. Maar als je al deze gymtoestellen niet hebt kan je gebruik maken van doeken, (fiets)banden, houten planken, stoelen, tafels etc.

Regels

Apenkooien speel je hetzelfde als tikkertje. De enige extra regel is dat je de grond niet mag raken met je voeten. Een beetje zoals "The floor is lava". Deelnemers mogen alleen lopen, springen of rennen van hindernis naar hindernis. Iedereen die de grond raakt of getikt wordt door de tikker is af.

Is apenkooien gevaarlijk?

Apenkooien wordt vaak beschouwd als een "gevaarlijk spel" en wordt daarom soms gemeden tijdens bijvoorbeeld gym. Op sommige scholen is het spel zelfs verboden. Dit komt omdat er in het verleden dan ongelukken zijn gebeurd tijdens het apenkooien.

Vaak is er dan onvoldoende rekening gehouden met de manier waarop de apenkooi is opgezet, zoals het bieden van voldoende ontsnappingsroutes, het voorkomen van onveilige situaties en het toezien op de veiligheid tijdens het spel. Hierdoor kunnen er bij het spelen nog wel eens ongelukken gebeuren. Als je apenkooien niet wilt spelen omdat je het gevaarlijk vindt, kun je in de plaats daarvan de 'apenloze' versie spelen. Dit is een versie waarin geen tikker actief is die de speler op zou kunnen jagen.

Variaties op Apenkooien

Er zijn genoeg variaties op Apenkooien. Enkele leuke varianten zijn:

 1. Wie getikt is moet op de plek gaan zitten waar hij of zij getikt is. Maar, er loopt ook een 'bevrijder' of 'verlosser' rond die kinderen die af zijn weer kan vrij tikken.
 2. Deze variatie lijkt op de vorige. De tikker weet nu alleen niet wie de 'bevrijder' is en moet dat zien te achterhalen. Tikt de tikker de bevrijder? Dan is het spel afgelopen.
 3. Apenkooi zonder tikspel. Het apenkooi parcours kan je ook gebruiken zonder het tik-element. Deelnemers kunnen dan zonder dat ze opgejaagd worden een specifieke route afleggen.
 4. Er zijn apenkooien voor volwassenen spellen die worden georganiseerd door sportcentra. Deze spelen zijn gericht op volwassenen en worden vaak gebruikt als een leuke en afwisselende manier om te sporten. Het is een spel gebaseerd op een soortgelijk spel als apenkooien voor kinderen, waarbij de deelnemers proberen te ontsnappen aan tikkers terwijl ze door een parcours van hindernissen rennen.

Tips

Om het spel zo goed mogelijk te spelen hebben wij een aantal tips:

 • Maak een veilig parcours
 • Zorg dat de kinderen niet teveel opgejaagd worden. Dit zou een gevaarlijke situatie kunnen opleveren.
 • Spreek een start- eindsignaal af zodat iedereen weet wanneer het spel start of afgelopen is.

Benodigdheden

 • Voor het spel Apenkooien heb je het volgende nodig:
 • Een grote ruimte. Bijvoorbeeld een gymzaal.
 • Objecten die als hindernis kunnen dienen
 • Fluitje om het start en eindsignaal mee aan te geven
Gerelateerde activiteiten