Apenkooien


Apenkooien is een leuk en uitdagend spel waarbij deelnemers over een vooraf gebouwd parcours zich moeten bewegen terwijl iemand ze probeert af te tikken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding Apenkooien spel
In het spel Apenkooien moeten de spelers uit handen blijven van de tikker maar ook een parcours afleggen.

Apenkooien uitleg

Voordat het spel apenkooien gespeeld kan gaan worden moet er in een ruimte, meestal een gymzaal, een parcours gebouwd worden. Bouw een parcours met allerlei materialen die je kan vinden. In een gymzaal is dit natuurlijk wat makkelijker omdat je daar beschikt over allerlei gymtoestellen. Bijvoorbeeld: klimrekken, bruggen, wandrekken, bokken, touwen, banken matten, springplanken etc. Maar als je al deze gymtoestellen niet hebt kan je gebruik maken van doeken, (fiets)banden, houten planken, stoelen, tafels etc.

Apenkooien spelregels

Apenkooien speel je hetzelfde als tikkertje. De enige extra regel is dat je met je voeten niet de grond aan mag raken. Een beetje zoals "The floor is lava". Deelnemers mogen alleen van obstakel naar obstakel lopen, springen of rennen. Wie de grond raakt of getikt wordt door de tikker is af.

Apenkooien gevaarlijk

Apenkooi wordt vaak als 'gevaarlijk spel' aan de kant gezet. Vaak zijn er dan tijdens eerdere apenkooi spellen ongelukken gebeurd.

De wijze van aanbieden, het zorgen voor voldoende vluchtwegen, het weglaten van onveilige situaties en het bewaken van de veiligheid tijdens het spel hebben dan vaak onvoldoende aandacht gekregen of zijn niet goed genoeg doordacht. Als een je apenkooien niet ziet zitten kan je de tikloze variant spelen.

Variaties op Apenkooien

Er zijn genoeg variaties op Apenkooien. Enkele leuke varianten zijn:

  1. Wie getikt is moet op de plek gaan zitten waar hij of zij getikt is. Maar, er loopt ook een 'bevrijder' of 'verlosser' rond die kinderen die af zijn weer kan vrij tikken.
  2. Deze variatie lijkt op de vorige. De tikker weet nu alleen niet wie de 'bevrijder' is en moet dat zien te achterhalen. Tikt de tikker de bevrijder? Dan is het spel afgelopen.
  3. Apenkooi zonder tikspel. Het apenkooi parcours kan je ook gebruiken zonder het tik-element. Deelnemers kunnen dan zonder dat ze opgejaagd worden een specifieke route afleggen.

Tips

Om het spel zo goed mogelijk te spelen hebben wij een aantal tips:

  • Maak een veilig parcours
  • Zorg dat de kinderen niet teveel opgejaagd worden. Dit zou een gevaarlijke situatie kunnen opleveren.
  • Spreek een start- eindsignaal af zodat iedereen weet wanneer het spel start of afgelopen is.

Benodigdheden

  • Voor het spel Apenkooien heb je het volgende nodig:
  • Een grote ruimte. Bijvoorbeeld een gymzaal.
  • Objecten die als hindernis kunnen dienen
  • Fluitje om het start en eindsignaal mee aan te geven
Gerelateerde activiteiten