Basketbal


Basketbal is een spannende en energieke balspel die over de hele wereld wordt gespeeld en geliefd is bij mensen van alle leeftijden. Het is een goede manier om actief te zijn, je vaardigheden te verbeteren en plezier te hebben met vrienden en teamgenoten.

In deze sportactiviteit gaan we kijken hoe basketbal wordt gespeeld, wat de regels zijn en handige tips om je spel te verbeteren. We verkennen ook variaties van het spel, zodat je kunt ontdekken welke het beste bij jou en je vrienden passen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding basketbal

Hoe wordt basketbal gespeeld

Basketbal is een teamsport waarbij twee teams van vijf spelers het tegen elkaar opnemen. Het doel is om de bal in de basket van de tegenstander te gooien en te voorkomen dat zij hetzelfde doen.

Het spel begint met een sprongbal in het midden van het veld. Eén speler van elk team probeert de bal te pakken als de scheidsrechter hem omhoog gooit. Het team dat de bal krijgt, begint met de aanval.

Spelers kunnen de bal laten dribbelen (stuiteren) terwijl ze rennen, passen naar teamgenoten en proberen te scoren door de bal door de basket te gooien.

Basketbalveld

Een basketbalveld is een rechthoek van 28 meter lang en 15 meter breed. Aan elk uiteinde van het veld staat een basket op een hoogte van 3,05 meter.

Basketbalveld
Een basketbalveld vanuit de lucht.

Hoe lang duurt een basketbalwedstrijd?

Een standaard basketbalwedstrijd bestaat uit vier kwarten van elk 10 minuten. Er is een korte pauze tussen het tweede en derde kwart en een langere pauze na het eerste en derde kwart.

Spelregels

Enkele basisregels van basketbal zijn onder andere:

 • Spelers mogen de bal niet vasthouden en lopen (reizen).
 • Spelers mogen de bal niet vasthouden voor langer dan vijf seconden (shot clock).
 • Spelers mogen niet duwen, vasthouden of op andere wijze hinderen van tegenstanders.
 • Punten worden toegekend wanneer de bal door de basket gaat: twee punten voor een normaal velddoelpunt en één punt voor een vrije worp.

Variaties

Er zijn tal van variaties en spellen die lijken op basketbal, en sommige daarvan voegen een interessante twist toe aan het traditionele spel. Hier zijn een paar leuke opties:

 1. 3-tegen-3 Basketbal - In plaats van het traditionele 5-tegen-5 spel, kun je kiezen voor een 3-tegen-3 opstelling. Dit zorgt voor een snellere en intensievere gameplay omdat er meer ruimte is op het veld en minder spelers om mee rekening te houden.
 2. Drie-punts Shootout - Dit is een competitie waarbij spelers vanaf verschillende punten buiten de driepuntslijn proberen te scoren. De speler die de meeste driepunters maakt binnen een bepaalde tijdslimiet wint.
 3. Knockout - In dit spel staan spelers in een rij en proberen ze elkaar uit te schakelen door eerst een bal te scoren en vervolgens hun tegenstander te "knocken" voordat deze de bal kan scoren. Als je wordt uitgeschakeld, ben je uit het spel, en de laatste speler overwinnaar.

Tips

 • Speel samen met je teamgenoten door naar elkaar te passen en elkaar te helpen.
 • Oefen je worp techniek om je nauwkeurigheid te verbeteren.
 • Speel actief op het veld en doe zowel verdedigend als aanvallend mee.

Benodigdheden

 • Basketbal
 • Basketbalringen en netten
 • Basketbalveld
Gerelateerde activiteiten