Blikgooien


Blikgooien is een leuk spel dat we kennen van de kermis. Maar je kunt het ook heel eenvoudig zelf maken. Ontdek wat je nodig hebt en hoe je dit Oud Hollandse spel speelt.

Om blikgooien te spelen, stapel je de blikken op elkaar in een soort piramide. Elke speler gooit om de beurt de bal naar de blikjes en probeert de meeste blikjes om te gooien. De speler die in een reeks rondes de meeste blikken omgooit, wint het spel!

Tekst gaat verder onder de afbeelding blikgooien
Blikgooien tijdens Koningsdag.

Zelf maken

Blikgooien is eenvoudig zelf te maken. Verzamel lege blikken, bij voorkeur grote soepblikken omdat die het mooist zijn. Laat de etiketten eraf weken zodat ze een mooie zilveren kleur hebben.

Stapel de blikken op met de onderkant naar boven, zo kan je meerdere lagen omhoog bouwen. Laat de kinderen in een rij gaan staan en om de beurt het balletje naar de blikken gooien. Elk blikje is een punt waard. Wie haalt de meeste punten?

Spelbeschrijving

Blikgooien is een vrij simpel oud Hollands spel dat erg populair is op verjaardagen en kinderfeestjes. In onderstaande stappen leggen we uit hoe het spel verloopt.

 1. Zet de blikken neer op de gewenste plek waar gespeeld wordt. De onderste rij staan 4 blikken, daarbovenop 3, de laag daarop 2 en daarop het laatste blik.
 2. Kies een goede werpafstand, afhankelijk van de leeftijd en vaardigheden van de spelers.
 3. De kinderen mogen om de beurt de ballen naar de blikjes gooien en zo proberen zoveel mogelijk blikjes om te gooien.
 4. Houd de totale score bij van alle drie de worpen - 10 punten voor het omver gooien van alle blikjes.

Variaties

 1. Varieer met de afstand tot de blikken. Hoe verder weg de kinderen van de blikken staan hoe moeilijker het zal zijn om ze allemaal om te gooien.
 2. Laat de kinderen experimenteren met de manier van opstapelen. Sommige stapel manieren zullen steviger zijn dan andere.
 3. Door de blikken mooi te versieren wordt het spel nog leuker.
 4. In plaats van blikken kan er ook gebruik gemaakt worden van plastic bekers of wc-rollen.

Tips

 • Stapel de blikjes op een geschikte hoogte op zodat de kinderen er goed voor kunnen staan.

Benodigdheden

 • 10 blikken (bijv. lege conserven blikken)
 • Tafel (om de blikjes op te stapelen)
 • 3 zachte balletjes of zand zakjes
Gerelateerde activiteiten