Blindemannetje


Blindemannetje is een klassiek spel dat al vele eeuwen wordt gespeeld door kinderen over de hele wereld. Het is een spannend tikspel waarbij de tikker geblinddoekt is en moet proberen de andere spelers, die om de tikker heen staan, te identificeren.

Tekst gaat verder onder de afbeelding blindemannetje
In het spel blindemannetje wordt de tikker geblinddoekt.

Speluitleg

Alle kinderen staan in een cirkel. EĆ©n kind wordt geblinddoekt met een theedoek of sjaal. Zorg ervoor dat diegene niets kan zien. Draai het kind dan voorzichtig een paar keer rond, zodat het zijn richtingsgevoel verliest. De andere kinderen bewegen zich rond de "blinde" speler en roepen naar hem.

Als het geblinddoekte kind "Stop!" roept moet iedereen blijven staan. Dan moet de blinde man proberen een spelers op de tast zien te vinden. De spelers kunnen hun lichaam bewegen om de blinde man te ontwijken, maar ze mogen niet met hun voeten bewegen!

Als de blinde man iemand gevonden heeft draaien de rollen om. De blinddoek wordt dan bij dat kind omgedaan en het spel begint opnieuw.

Variaties

  1. Het spel kan natuurlijk ook zonder blinddoek gespeeld worden. Dit maakt het spel een stuk makkelijker.
  2. Bespreek met de kinderen hoe het voelt om voor even "blind" te zijn. Laat ze nadenken over hoe het zou zijn om altijd blind te zijn.

Tips

  • De tikker die geblinddoekt is kan soms moeite hebben met het vinden van de weg of zijn evenwicht. Houdt dit in de gaten en help indien nodig.
  • Let op dat de blindeman, de tikker, niet onder de blinddoek door kan kijken.
  • Let op dat er geen gevaarlijke of scherpe objecten in de buurt staan voor je begint aan het spel.

Benodigdheden

  • Blinddoek (theedoek)
  • Ruimte waar het spel gespeeld kan worden
Gerelateerde activiteiten