Blokjesvoetbal


Blokjesvoetbal is een uitdagend voetbalspel dat vaak tijdens gymlessen wordt gespeeld. In het spel worden blokjes door de hele ruimte neergezet. Met een voetbal proberen de spelers elkaars blokjes omver te schieten en het eigen blokje te verdedigen.

Als je blokje wordt omgestoten moet je aan de kant gaan zitten en wachten op de speler die zijn blokje het langste weet te laten staan. Dit is de winnaar van het spel.

Tekst gaat verder onder de afbeelding blokjesvoetbal

Speluitleg

Voordat het spel gespeeld kan worden moeten de blokjes klaar gezet worden. Als je met een kleine groep bent kan iedereen tegelijk een blokje in het veld neerzetten en als de groep groter is kan je een deel van de groep aan de kant laten zitten.

De kinderen mogen nu gaan proberen elkaars blokje omver te schieten. Maar ze moeten natuurlijk ook proberen om te voorkomen dat hun eigen blokje omver geschoten wordt. Zo ontstaat er een spannende afvalrace.

Als het blokje van een kind is omgeschoten is deze af en mag hij/zij aan de kant gaan zitten. Als je het spel met een grote groep speelt en er kinderen in een wachtrij aan de zijkant zitten kan de eerstvolgende speler het veld inkomen.

Spelregels

Om blokjesvoetbal in goed banen te laten lopen moeten de spelers zich houden aan een aantal spelregels. Bespreek deze regels met de groep en voeg indien nodig zelf nog een aantal regels toe.

 1. De bal mag niet hoger worden geschoten dan de schouders.
 2. Als je blokje wordt omgeschoten moet je aan de kant gaan zitten en wachten op een nieuwe ronde.
 3. Als je per ongeluk je eigen blokje omschiet telt dit niet.
 4. Als je aan de kant zit en er gaat een blokje om mag de eerste speler in de rij weer het veld in. Zo blijft het spel voor iedereen leuk en duurt het niet te lang voordat je weer mee mag doen.

Variaties

 1. Het spel kan makkelijker of moeilijker gemaakt worden door het formaat van het speelveld aan te passen.
 2. Door meerdere ballen in het veld in te brengen moeten spelers beter opletten en zullen blokjes sneller omgeschoten worden.
 3. De spelers kunnen ook in tweetallen per blokje spelen. Zo kunnen er meer kinderen mee tegelijk meedoen en kunnen de spelers hun eigen blokje beter verdedigen.
 4. Als het lekker weer is kan je het spel ook buitenspelen. Dit spel heet flessenvoetbal. Vervang de blokjes voor een fles met water zonder dop. De spelers moeten nu voorkomen dat de fles omgaat.

Tips

 • Als er in de groep kinderen van verschillende leeftijden zitten kan je tweetallen maken van een oud kind en een jonger kind. Zo kunnen ze elkaar helpen om tot een succes te komen.

Benodigdheden

 • Gymzaal
 • Voetbal of een foambal
 • Blokjes
Gerelateerde activiteiten