Boompje verwisselen


Het Boompje verwisselen spel is een ren- en tikspel dat gespeeld kan worden in een park of bos. Eén persoon is de tikker en de anderen spelers staan bij een boom. De spelers moeten steeds van boom wisselen. Als een speler naar een andere boom rent, kan deze afgetikt worden. Ren jij hard genoeg om niet afgetikt te worden?

Tekst gaat verder onder de afbeelding boompje verwisselen spel
Een park waar de bomen niet te ver van elkaar staan is perfect voor het spel Boompje verwisselen.

Boompje verwisselen spel

De spelers die bij een boom staan zijn veilig voor de tikker. De speler die geen boom heeft moet ervoor zorgen dat hij niet getikt wordt. Hij doet dit door weg te rennen van de tikker of door een boom af te pakken van een van de andere spelers die bij een boom staan. De speler die aan komt rennen is dan veilig, de andere speler is niet meer veilig en moet vluchten op zoek naar een andere boom. Als een speler zonder boom door de tikker wordt getikt, wordt de tikker een normale speler, en de speler een tikker. Het spel begint dan opnieuw.

Boompje verwisselen spelregels

Voor het spel boompje verwisselen zijn een aantal bomen nodig. Om precies te zijn heb je het aantal spelers minus twee bomen nodig. Altijd dus twee bomen minder dan het aantal spelers.

  • 2 bomen minder dan het aantal spelers
  • 1 speler is de tikker
  • 1 speler heeft geen boom en kan dus getikt worden.
  • alle andere spelers hebben wél een boom; zij kunnen niet getikt worden.

Variaties

  1. Elke speler mag niet langer dan een bepaalde tijd bij een boom blijven staan.
  2. In plaats van bomen kan je natuurlijk ook andere objecten gebruiken. Bijvoorbeeld pionnen, lintjes, vlaggetjes, fietsrekken, tegels, kleedjes etc.
  3. Het spel kan ook gespeeld worden zonder tikker en met maar één boom in plaats van twee bomen minder. Alle spelers moeten dan steeds van boom wisselen en de speler die geen boom heeft probeert een vrije boom te bereiken. Deze variant lijkt een beetje op stoelendans.

Tips

  • Zorg ervoor dat de tikker niet te lang de tikker blijft. Wissel zo nu en dan door, zo blijft het spel voor alle kinderen leuk.
  • Het spel kan prima gespeeld worden in een niet natuurlijke omgeving (een omgeving zonder bomen bijvoorbeeld). Gebruik dan in plaats van bomen andere objecten waar de spelers naar toe kunnen rennen.

Benodigdheden

  • Het aantal bomen dat nodig is voor dit spel wordt bepaald door het aantal spelers. Er moeten altijd 2 bomen minder zijn dan het aantal spelers. Als er meer bomen zijn kan je de bomen die mee doen eventueel met een pion of lintje markeren.
Gerelateerde activiteiten