Busjekruit


Busjekruit, ook wel Blikspuit of Buskruit genoemd, is een een leuke kruising tussen verstoppertje, tikkertje en de vlag veroveren. Vroeger werd het spel gespeeld met een leeg blikje maar tegenwoordig spelen veel kinderen het met een bal.

Tekst gaat verder onder de afbeelding busjekruit
Busjekruit, of wel balletje trap, speel je met een voetbal.

Blikspuit

Een van de kinderen schopt de bal weg, waarna de zoeker het de bal moet gaan halen. De andere kinderen verstoppen zich in deze tijd. Als de zoeker de bal heeft gevonden, moet deze achteruit teruglopen naar waar de bal lag.

Daarna mag de zoeker de kinderen vinden die zich verstopt hebben. Als hij er één ziet, moet hij naar het blikje of de bal rennen en hem daar op aftikken. Maar wie gezien is, kan nog vrijkomen door eerder bij de bal te zijn dan de zoeker. Door de bal voor de ogen van de zoeker weer weg te schoppen voorkomt deze dat hij af is.

Als de bal weggeschopt wordt is iedereen die af was, en vlakbij de bal moest wachten, ook weer vrij en mag zich opnieuw gaan verstoppen.

Variaties

  1. Als busjekruit met een bal wordt gespeeld noemen heet het spel officieel gezien balletje trap.

Tips

  • Dit balletje trap is een spel wat erg lang kan duren als de bal steeds weggetrapt wordt. Zorg er voor dat de zoeker niet te lang aan de beurt is. Spreek bijvoorbeeld af dat als de bal 3 keer weggetrapt is er een volgende zoeker aangewezen wordt.

Benodigdheden

  • Minstens 5 deelnemers, maar meer spelers zorgen voor meer plezier
  • Een bal
Gerelateerde activiteiten