Chinese muur


Het Chinese muur spel is een tikspel waarbij de spelers van de ene naar de andere kant van het veld moeten oversteken zonder afgetikt te worden. Zijn ze getikt? Dan moeten ze in het veld stil gaan staan en als het mogelijk is de andere spelers die af zijn een hand geven. Zo ontstaat de 'Chinese muur".

Tekst gaat verder onder de afbeelding chinese muur spel
Tijdens het Chinese muur spel vormen de spelers die afgetikt zijn een muur.

Chinese muur spel

Bij het begin van het spel gaan alle kinderen aan één kant van het veld staan, achter een (denkbeeldige) lijn. Er wordt een tikker aangewezen die in het midden van het speelveld gaat staan.

Als het startsignaal wordt gegeven, rennen alle kinderen naar de andere kant van het veld en proberen de tikker te ontwijken. Alle kinderen die getikt zijn, vormen een muur in het midden van het veld. Dit doen ze door met gespreide benen naast elkaar te gaan staan (voeten tegen elkaar en de handen vast). De Chinese muur ontstaat zo in het speelveld.

De kinderen die nog in het spel zijn moeten of om de muur heen rennen of kunnen onder de benen kruipen van de kinderen die de muur vormen. Zo kunnen ze de kinderen die afgetikt zijn ook bevrijden.
Het spel is afgelopen als alle kinderen zijn getikt, of als de tijd om is.

Spelregels

  • Als je getikt wordt moet je stil blijven staan in het veld. Door je hand te geven aan een speler in de buurt vorm je de muur. Ben je de eerste? Dan ga je in je eentje staan.
  • Spelers moeten om de “Chinese muur” heen lopen of onder de benen van de muur doorkruipen.
  • Als een speler onder de benen van iemand in de muur kruipt is diegene weer vrij en mag weer mee doen.
  • Op het hoofd tikken telt niet.

Variaties

  1. Om het spel moeilijker te maken kan je afspreken dat iedereen die afgetikt is naar het midden van het veld moet gaan om daar de muur te maken.

Tips

  • Om het spel goed te laten verlopen is het belangrijk dat iedereen de spelregels van het spel kennen.

Benodigdheden

  • Speelveld of gymzaal
Gerelateerde activiteiten