Commando Pinkelen


Commando pinkelen is een spel waarbij de concentratie van de deelnemers op de proef gesteld wordt. Het kan zowel door kinderen als volwassenen gespeeld worden en is een uitermate geschikt spel om bijvoorbeeld na het eten te spelen of wanneer er ergens op gewacht moet worden.

Deze activiteit is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar en duurt ongeveer 15 minuten.

Pinkelen spel

Voordat het spel kan beginnen moeten alle deelnemers met een stoel in een kring gaan zitten. Er is één spelbegeleider die commando's geeft, de deelnemers moeten deze commando's uitvoeren in de juiste volgorde. De spelbegeleider doet zelf ook de bewegingen mee.

Er zijn de volgende commando's:

 • Pinkelen
 • Plat
 • Hol
 • Bol

De spelbegeleider begint: "Commando pinkelen". Iedereen gaan nu met zijn vingers pinkelen (de spelleider doet ook mee). Vervolgens gaat de spelbegeleider verder: "Commando plat". Iedereen maakt zijn hand nu plat. En zo gaat het door met alle commando's. Maar let op de deelnemers mogen enkel de commando's opvolgen als er "commando" is gezegd. Doet de spelleider niet en voert een deelnemers zijn commando's uit dan is hij of zij af.

De spelbegeleider kan ook expres verkeerde bewegingen maken zodat de deelnemers in de war raken. De leider zegt dan bijvoorbeeld: "commando pinkelen, commando hol" terwijl hij zijn handen bol maakt.

Na een enige tijd zullen er niet zoveel deelnemers meer over zijn. Wie het langste alle commando's goed uitvoert en daarmee alle andere deelnemers weg speelt wint het spel. Wissel na elk potje van leider.

Commando pinkelen duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

Variaties

 1. Voeg nieuwe commando's toe. Spreek met alle deelnemers af welke commando's dit zijn. Bijvoorbeeld: commando hoog (armen omhoog) of commando laag (armen naar beneden).
 2. De spelleider voert zijn eigen instructies niet goed uit en probeert hiermee de deelnemers in verwarring te brengen. Deelnemers moeten nu enkel luisteren naar de spelleider in plaats van kijken wat hij doet.
 3. De spelleider gaat steeds sneller commando's geven. Kan iedereen het tempo bijhouden?

Tips

 • Stem de moeilijkheidsgraad van de commando's en het tempo af op de groep. Denk hierbij aan de leeftijd van de kinderen / deelnemers.
 • Neem voordat je begint met het spel de commando's een keer goed door. Weet iedereen nu wat de bedoeling is? Leg zonodig alles nog een keer uit.

Benodigdheden

 • Stoelen
 • Lokaal of ruimte
Gerelateerde activiteiten