De slimste mens


Ben je klaar om je kennis te testen en te strijden om de titel van De Slimste Mens? Dit spel is geïnspireerd op het populaire TV-programma en zorgt voor een gezellige en uitdagende spelbeleving. Of je nu met 3 teams speelt of met teams van 2, het wordt gegarandeerd een avond vol plezier en rivaliteit.

Tekst gaat verder onder de afbeelding de slimste mens
In het spel De Slimste Mens draait alles om het verdienen van tijd.

De slimste mens quiz

De spelers worden uitgedaagd met verschillende rondes waarin ze vragen moeten beantwoorden en punten kunnen verdienen. Elke ronde heeft zijn eigen spelregels en dynamiek.

In ronde 1 beantwoorden de spelers open vragen en kunnen ze extra seconden verdienen. In ronde 2 moeten ze woorden raden binnen een bepaald thema, terwijl de timers tikken. Ronde 3 draait om het oplossen van puzzels, en in ronde 4 moeten spelers lijstjes met woorden vinden.

De twee teams met de meeste seconden gaan door naar de finale, waar ze elkaar uitdagen door tijd van hun tegenstander af te nemen.

Quiz vragen

Een belangrijk onderdeel van de Slimste Mens zijn de vragen. Elke vraag is geselecteerd om een breed scala aan onderwerpen te omvatten, variërend van kunst en literatuur tot geschiedenis, wetenschap, geografie en nog veel meer.

Wij hebben alvast wat vragen voor je bedacht. Maak je het lijstje zelf af?

 1. In welk jaar vond de eerste maanlanding plaats?
  Antwoord: 1969.
 2. Hoe heet de beroemde schilder van het kunstwerk "De Nachtwacht"?
  Antwoord: Rembrandt van Rijn.
 3. Wat is de hoofdstad van Spanje?
  Antwoord: Madrid.
 4. Wie schreef het boek "De Da Vinci Code"?
  Antwoord: Dan Brown.
 5. Wat is de chemische formule voor water?
  Antwoord: H2O.
 6. Welke kleur krijg je als je blauw en geel mengt?
  Antwoord: Groen.
 7. Wie was de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland?
  Antwoord: Wilhelmina Jacoba "Mien" van den Berg (Marga Klompé).
 8. Hoeveel planeten zijn er in ons zonnestelsel?
  Antwoord: 8 (Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus).
 9. Welk land heeft de Eiffeltoren?
  Antwoord: Frankrijk.
 10. Wat is de grootste oceaan ter wereld?
  Antwoord: De Grote Oceaan.
 11. Wie schilderde het beroemde kunstwerk "De Sterrennacht"?
  Antwoord: Vincent van Gogh.
 12. Wat is de hoofdstad van Italië?
  Antwoord: Rome.
 13. Wie schreef het boek "Harry Potter en de Steen der Wijzen"?
  Antwoord: J.K. Rowling.
 14. Hoeveel benen heeft een spin?
  Antwoord: 8.
 15. Welke stad wordt beschouwd als de modehoofdstad van de wereld?
  Antwoord: Parijs.

Woorden raden

Woorden raden in De Slimste Mens is een spannende opdracht waarbij spelers hun woordenschat en associatievermogen kunnen laten zien. Het is een populaire ronde in het televisieprogramma waarbij deelnemers in een beperkte tijd zoveel mogelijk woorden moeten raden op basis van beschrijvingen of aanwijzingen.

In deze ronde krijgt één speler de rol van "gever" en moet hij beschrijvingen van woorden geven aan de andere spelers zonder het woord zelf te noemen. De andere spelers proberen zo snel mogelijk het juiste woord te raden. Elk correct geraden woord levert seconden op voor de speler die het woord heeft geraden, terwijl de gever zoveel mogelijk woorden probeert te beschrijven binnen de toegewezen tijd.

Het doel van deze ronde is om zoveel mogelijk woorden te raden en zo kostbare seconden te verdienen, die uiteindelijk kunnen bijdragen aan de totaalscore van de spelers. Je moet snel kunnen denken, goed kunnen associëren en een grote woordenschat hebben om succesvol te zijn in deze uitdagende ronde van het woordspel.

Variaties:

 1. Je kunt de activiteit aanpassen aan de grootte van je groep door te kiezen voor teams van 2 of 3 spelers. Bovendien kun je ervoor kiezen om een zelfgemaakte vragenlijst te gebruiken die geschikt is voor jouw specifieke leeftijdsgroep en aantal teams.

Tips

 • Zorg ervoor dat je het spel vooraf goed doorloopt en controleert of alles naar behoren werkt, inclusief het koppelen van de beamer of het tweede scherm.
 • Houd het geluid van je laptop aan, zodat je de geluidssignalen hoort wanneer de timers lopen en je de timers niet vergeet uit te zetten.
 • Organiseer enkele tactische spelletjes voorafgaand aan het spel om extra seconden aan de spelers te geven en de speeltijd te verlengen.

Benodigdheden

 • Beamer, tv of tweede scherm (groot genoeg om de vragen op afstand te kunnen lezen)
 • Eigen vragenlijst
 • Optioneel: prijs voor de winnaar
Gerelateerde activiteiten